Avrupa’da kadın basketbolun kalbi Mersin’de atacak

Kadınlar EuroLeague'de dörtlü final heyecanı bugün oynanacak yarı final karşılaşmalarıyla başlayacak. Heyecan Mersin'de Servet Tazegül Spor Salonu'nda yaşanacak. Fenerbahçe, Çukurova Basketbol, USSK Prag ve Villeneuve d'Ascq LM kozlarını paylaşacak.

Spor 12 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Kadınlar EuroLeague'de dörtlü final heyecanı Mersin'in Servet Tazegül Spor Salonu'nda yaşanacak.

“Yağmur yok yaş yok, ne bu elektrik kesintisi şimdi?”

Böyle derdi babam. Mersin’in Akdeniz ve Yenişehir ilçelerinin ayrıldığı eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun yakınındaki Piri Reis Mahallesi’nde büyüdüm. Buraya son derece yakın Edip Buran Spor Salonu’nda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kadın ve erkek basketbol takımının maçlarını kaçırmadığım sezonlarla gelişti basketbol sevgim. Bu güzide mahallenin en büyük sorunu zamansız elektrik kesintileriydi.

Aynı cümleyi dile getirmek dün akşam bana düştü. EuroLeague Women Dörtlü Final medya akreditasyon kartımı almak için babamla Servet Tazegül Spor Salonu medya girişine gittim. Son derece kibar ve sıcak bir karşılamanın ardından görevliler elektriklerin kesik olduğunu ve medya akreditasyon kartının şu an için basılamadığını söyledi. Yaklaşık 45 dakikalık bir baba-oğul sohbetiyle zaman öldürüp 2013 Akdeniz Oyunları için inşa edilen ve şimdi de EuroLeague Women Dörtlü Final organizasyonuna ev sahipliği yapacak salonu inceledik. Turuncu ağırlıklı yapısı ve 7 bin 500 kişilik kapasitesiyle şehir merkezinin hâlâ dışında kalan salonda park yerlerini belli eden çizgiler taze yenilenmişti. Salonun arka tarafındaki kanal bölgesine giden yeşil alana atılan bazı çöpler göz zevkini bozuyordu. Yetkililer telaş içinde yapılması gerekenleri yapmaya, prosedürleri yerine getirmeye çalışıyordu. 12 pizzanın çalışan ekip için sipariş edildiği yoğun bir günün akşamıydı.

Yarı finalde Fransız ekibi Villeneuve d’Ascq LM ile karşılaşacak USSK Prag yarı final öncesi son taktik idmanındaydı. 18.20’de sahayı son şampiyon Fenerbahçe’ye teslim edeceklerdi. Elektrik 18.08’de geldi. Akreditasyon kartımı elime aldığımda Fenerbahçe kafilesini taşıyan otobüs de salonun girişinde göründü. Bu bekleyiş en azından kupanın favorisini görmemi sağladı. Hakikaten ne yağmur vardı ne de yaş… Ancak 45 dakikalık bekleyişten sonra iki gün boyunca yaşayacağım heyecanın biletine ulaşabilmiştim.

Spor dünyasında perşembe günü böyle geçtiSpor dünyasında perşembe günü böyle geçti

Heyecan konserlerle başlayacak

Mersin’de Dörtlü Final heyecanı Anıl Piyancı ve Ayaz Erdoğan’ın sahneye çıkacağı, sosyal platformlarda basketbol yayınlarıyla kendini sevdiren Alper Biçen’in sunumuyla başlayacak.

İlk yarı final Prag ve Villeneuve arasında

Bu isimler seyirciyi ısıttıktan sonra saat 16.00’da ilk yarı final maçı Villeneuve d’Ascq LM ve USSK Prag arasında oynanacak. 70 yaşındaki tecrübe Natalia Hejkova yönetimindeki Prag 2015’ten sonra ilk şampiyonluğunun peşinde. Geçen seneki dörtlü finale ev sahipliği yapan Prag sakatlık sorunlarının da etkisiyle büyük hayal kırıklığı yaşadı. Valeriane Ayayi, Nyara Sabally ve Ezi Magbegor’lu Prag bu uzun rotasyonuyla zaferi amaçlıyor. Sezon boyunca iyi bir savunma takımı olan Prag sadece Villeneuve’den 90 sayı yiyerek mağlup olmuştu. Fransız ekip tarihinde ilk kez dörtlü finalde. 2013-14 Tango Bourges Basket’ten beri bu aşamaya gelebilen ilk Fransız takımı oldular. En büyük silahları sezonu 15.4 sayı ortalamalasıyla bitiren Kennedy Burke.

Türk devleri 19.00’da sahada

Mersin’de doğup büyüyen bir basketbolsever olarak günün en anlamlı saati şüphesiz 19.00 olacak. Çukurova Basketbol ve Fenerbahçe final için karşı karşıya gelecek. Sarı-lacivertliler geçen sezonun final maçını 99-60 kazanarak tarihinin ilk şampiyonluğuna uzandı. Ancak Fenerbahçe için bu seviyeler alışık oldukları yerler. Son 12 senede 10. kez dörtlü final sahnesindeler. 2017’de kurulan Çukurova yalnızca ikinci kez bu sahnede ancak bu kez ev sahibi hüviyetiyle. Sezona Alina Iagupova ile başlayan ekip tıpkı geçen sene olduğu gibi sezon ortasında majör değişikliklere gitti. Iagupova Valencia’ya giderken WNBA yıldızlarından Kahleah Copper takıma imza attı. Hal böyle olunca üçüncü ABD’li takıma katıldı. Elizabeth Williams EuroLeague kadrosundan çıkarıldı. 18.8 sayı ortalamayla ligin en skoreri olan Marina Mabrey Mersin ekibinin en büyük silahı olacak. Fenerbahçe cephesindeyse sezonun en değerli oyuncusu ödülü için adaylardan Emma Meesseman öne çıkan isim. Takımın kilit oyuncusu sakatlığını atlattı ve Süper Lig final serisinde Fenerbahçe’nin Çukurova’ya karşı ilk iki maçı kazanmasında temel faktörlerden oldu. Öte yandan şutör Kayla McBride dikkatle izlenmesi gereken bir diğer isim. Onun WNBA’de de takım arkadaşı olan Napheesa Collier ise Fenerbahçe için turnuvanın yıldızı olmaya aday.

İki maçın kazananı pazar günü saat 19.00’da yine aynı adreste Avrupa’nın en büyüğü olmak için final maçına çıkacak. Kaybedenler 16.00’da üçüncülük maçı için sahada olacaklar. Önümüzdeki üç gün kadın basketbolun kalbi Mersin’de atacak. 10haber de bu heyecanı yerinde takip edecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.