Beden dersinde keşfedildi, Tadic’in izinden gitti: Filip Kostic

Fenerbahçe'nin yeni transferi Filip Kostic beden eğitimi dersinde keşfedildi. Futbolcu olmak için büyük zorluklara katlandı. Groningen, Tadic gittikten sonra onun boşluğunu Kostic ile doldurmuştu. İkili İstanbul'da buluştu.

Spor 10 Eylül 2024
Dusan Tadic ve Filip Kostic Fenerbahçe'de buluştu.

Fenerbahçe’nin İtalyan ekibi Juventus’tan kadrosuna kiralık olarak kattığı Filip Kostic sarı-lacivertlilerin tarihindeki 193. yabancı futbolcu oldu. Sarı lacivertliler Mateja Kezman, Milos Krasic, Lazar Markovic ve Dusko Tadic’ten sonra Kostic ile beşinci kez bir Sırp futbolcuyu renklerine bağladı. Fenerbahçe yine tarihinde ilk kez iki Sırp oyuncuyu aynı anda kadrosunda barındıracak. Dusan Tadic ve Filip Kostic’e bu sezon birlikte görev verecek. Böylece Sırbistan Milli Takımı’ndan iyi arkadaş olan iki futbolcu ilk defa bir kulüp takımında beraber oynayacak. Daha önce Groningen, Tadic’i sattıktan sonra kadrosuna Kostic’i dahil etmişti. Juventus’tan bir yıl kiralanan futbolcunun 5 milyon euro’luk zorunlu olmayan satın alma opsiyonu da bulunuyor.

Filip Kostic’in transferdeki seçiminde Dusan Tadic ile Portekizli teknik direktör Jose Mourinho önemli rol oynamış. FBTV’ye yaptığı açıklamada Sırp futbolcu şunları söyledi: “Çok heyecanlıyım ve takım arkadaşlarımla antrenman yapmak için sabırsızlanıyorum. Açıkçası ilk günden itibaren Fenerbahçe’ye gelmek istedim. Dusan Tadic ve Jose Mourinho’nun burada olması benim için önemli sebeplerden bir tanesi. Tadic benim en iyi arkadaşlarımdan biri, kendisiyle uzun süredir milli takımda beraberiz. Dolayısıyla gerçekten Fenerbahçe’de yeniden onunla oynayacağım için çok ama çok mutluyum.”

Tadic ile aynı takımda yeniden buluşmanın kendisini motive ettiğini belirten Kostic “Groningen’de oynarken çok şanssızdım, oynayamamıştım açıkçası. Tadic’in yerine oynamak ve onu kesmek çok zordu açıkçası. Elbette en iyimi ortaya koyacağım. Dusan Tadic en iyi oyuncu bunu söyleyebilirim ve her zaman onunla oynamayı istemiştim. Zaten birkaç senedir milli takımda beraberiz onunla dolayısıyla yeniden kulüp bazında bir araya gelmek gerçekten beni çok mutlu ediyor. Elbette hem onunla hem de diğer takım arkadaşlarımla oynamak gerçekten çok güzel olacak. Bu büyük kulüp için savaşacak olmak memnuniyet verici” diye konuştu.

Filip Kostic Fenerbahçe'deFilip Kostic Fenerbahçe’de

Fenerbahçe’nin yeni transferi Kostic bu noktaya kolay gelmedi. 1 Kasım 1992 doğumlu futbolcunun babası o küçükken Rusya’da çalışıp para kazanıyordu. Annesiyle beraber yaşıyordu. Hayatı bir beden eğitimi dersinde değişti.

Doğduğu Kragujevac’ta öğretmen Mikica Cmiljanic onun futbola çok yeteneği olduğunu keşfetti. Radnicki Kragujevac kulübünün antrenmanına gitmek için evden tesislere her gün beş kilometre yürümek zorundaydı. İnatçı yapısı ve büyüklere kafa tutması dikkat çekiyordu.
Öğrtemeni Mikica Cmiljanicona ikinci bir baba oldu. Onun hem futbola hem eğitimine devam etmesini sağladı. Kostic ona hâlâ çok şey borçlu olduğunu söylüyor. Basamakları adım adım çıktı. Yeteneği göz kamaştırıyordu. Sırbistan alt yaş gruplarının milli takımına seçildi. Avrupa 21 Yaş Altı Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde İspanya’yı 90+3’te attığı golle yıktı. Artık ismi duyuluyordu.
Dusko Tadic’i Twente’ye 7.5 milyon euro’ya satan Groningen onun boşluğunu doldurmak için başka bir Sırp oyuncuya Kostic’e yatırım yaptı. 1 milon 250 bin uro’yo Hollanda’ya transfer oldu. Ama buradaki futbol hayatı uzun olmadı. Bundesliga yetkilileri onu gözüne kestirmişti. Artan bonservis bedelleriyle Stuttgart, Hamburg ve en sonunda Eintracht Frankfurt’a geldi. Onun için 22 milyon euro benservis ödenmişti.

Kostic, Frankfurt takımıyla çok başarılı maçlar çıkardı.

Frankfurt ile Avrupa Ligi şampiyonluğu kazandı

2018- 2019’da geldiği Frankfurt onun kariyerinde bir dönüm noktası oldu. Performasını giderek arttırdı. Önce Adi Hütler sonra Oliver Glasner onu yıldız statüsüne çıkardı. Bundesliga’da çıktığı 249 karşılaşmada 35 gol atarken 67 asist yaptı. UEFA Avrupa Ligi’nin 2021-2022 sezonu D Grubu’nda Fenerbahçe ile Kostic’in forma giydiği Frankfurt karşı karşıya geldi. Ekipler gruptaki her iki maçta da sahadan 1-1’lik eşitlikle ayrıldı. Kostic hem Almanya’da hem Ülker Stadı’nda asit yaptı. Grubu lider tamamlayan Frankfurt son 16 turunda Galatasaray’ı kupa dışına iten Barcelona ile eşleşti. Nou Camp’a adeta imzasını bıraktı. Barcelona filelerini iki kez sarsan Sırp futbolcu bir de asist yaptı. Berabere biten maçın rövanşında 3-2’lik galibiyetle dönen Frankfurt o sezon Avrupa Ligi finalinde şu anda Beşiktaş’ın başında bulunan Giovanni Van Bronckhorst’un çalıştırdığı Rangers’la karşılaştı. 1-1 biten maçta asist yine Kostic’ten geldi. Penaltılara gidildi. Alman takımı kupayı kaldırırken penaltıyı gole çeviren Sırp oyuncunun katkısı büyüktü. Kostic Avrupa Ligi’nin en iyi oyuncusu ödülünü aldı.

Kostic Juventus formasıyla Serie A’da üç gol attı.

Juventus’ta işler yolunda gitmedi

2022-23 sezonunda Frankfurt’un onu tutması mümkün değildi. Avrupa devleri peşindeydi. Onun tercihi Serie A ve Juventus oldu. 24 milyon euro karşılığında yeni adresi Torino oldu. Juventus’ta iki sezonda 66 karşılaşmada şans buldu. Üç gol atarken 12 asist yaptı. Juventus’ta patlayan skandal sonunda takımın puanlarının silinmesi havayı kaçırmıştı. İtalya’da gittikçe gözden düştü. Euro 2024 belki de onun piyasasını yükseltip tekrar yükselmesi için büyük bir fırsattı. Ancak olmadı. Dizinden sakatlandı. Turnuvayı kaçırdı.

Sakatlığı geçtikten sonra Juventus’ta istenmeyen adam oldu. Teknik direktör Thiago Motta onun adını Avrupa listesine yazmadı. Takımda istenmiyordu. Burada devreye Fenerbahçe ve Tadic girdi. Onun rotasını Mourinho evrenine ve İstanbul’a çevirdi. Bakalım Kostic sarı lacivertli renklerle küllerinden yeniden doğabilecek mi? Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Avrupa kadroları belli oldu: Cengiz Ünder sürpriziFenerbahçe ve Galatasaray’ın Avrupa kadroları belli oldu: Cengiz Ünder sürprizi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.