Beşiktaş -Pendikspor maçı tekrar edilir mi? İşte yanıtı

Beşiktaş, Omar Colley'in golünde yan hakemin erken bayrak kaldırarak kural hatası yaptığını iddia etti ve TFF'den Pendikspor maçının tekrar edilmesini istedi. Peki kural kitabı bu konuda ne diyor?

Spor 26 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
VAR protokolüne göre bayrağı kaldırıp kaldırmama yetkisi hakemin inisiyatifinde.

Beşiktaş-Pendikspor karşılaşmasında Beşiktaş’ın korner atışı sonrasında Omar Colley’in kafa vuruşu ile bulduğu golün iptalinin tartışmaları sürüyor. Yardımcı hakem Ogün Kamacı, Masuaku’nun sol köşe gönderinden sol ayağının içi ile kullandığı kornerde top henüz havadayken bayrağını kaldırmış ve bu bayrağın ardından Colley’in kafa vuruşunda top Pendikspor kalesine girmişti. Topun dışarıdan geldiği gerekçesiyle gol geçerlilik kazanmadı.

Beşiktaş yönetimi gol iptali kararına büyük tepki gösterdi. Türkiye Futbol Federasyonu’na mektup yazarak hakemi şikâyet etti. Merkez Hakem Komitesi Başkanı Ahmet İbanoğlu, mektuba verdiği yanıtta yan hakemin bayrağını pozisyon bitmeden kaldırmasının hatalı olduğunu ve VAR incelemesi için uygun açıda kamera bulunmadığından yan hakemin kararının desteklenmek durumunda kalındığını söyledi. Bu yanıtın ardından siyah beyazlılar, kural hatası gerekçesiyle maçın tekrar edilmesi için başvuruda bulundu. Peki gerçekten maçta kural hatası yaşandı mı? VAR protokolünde yazanlar Beşiktaş’ın başvurusunun kabul edilmeyeceğini gösteriyor.

MHK'nın açıklaması Beşiktaş'ı tatmin etmedi: Maç tekrarı talebi geldiMHK’nın açıklaması Beşiktaş’ı tatmin etmedi: Maç tekrarı talebi geldi

VAR protokolü: Hakem bayrağı kaldırabilir

IFAB’ın hazırladığı VAR protokolüne göre hakem düdüğünü, yardımcı hakem ise bayrağını net bir gol tehlikesinin olduğu durumlarda kendi inisiyatifleri ile geciktirebilme yetkisine sahip. Protokolde şunlar yazıyor: “Bayrağın/düdüğün geciktirilmesine ancak bir oyuncu gol atmak üzere iken veya rakibin ceza alanı içine/ceza alanına doğru, koşu yolunun açık olduğu çok net atak durumlarında izin verilebilir. Eğer bir yardımcı hakem ihlal için bayrağı geciktirirse, hücum eden takımın bir gol atması, penaltı vuruşu, serbest vuruş, köşe vuruşu ya da taç atışı kazanması ya da ilk atak sonlandıktan sonra topun kontrolünü tutması durumunda, bayrağını kaldırmalıdır; diğer tüm durumlarda yardımcı hakem oyunun gerekliliklerine göre bayrağını kaldırıp kaldırmaması gerektiğine karar vermelidir.”

Beşiktaş'tan devlete ve TFF'ye çağrı: Transferlerdeki sponsorları inceleyinBeşiktaş’tan devlete ve TFF’ye çağrı: Transferlerdeki sponsorları inceleyin

Bayrak geç kalksa da gol iptali kararı yine değişmeyecekti

MHK Başkanı İbanoğlu’nun ‘hata’ olarak yorumladığı pozisyonda Ogün Kamacı, bayrağını golden sonra kaldırsa bile karar değişmeyecekti. VAR görüntülerinde kesin ispat olmadığı için Colley’in ağlara gönderdiği top yine geçerli sayılmayacaktı.

Beşiktaş, Dinamo Kiev karşısında çok 'Bahtiyar'Beşiktaş, Dinamo Kiev karşısında çok ‘Bahtiyar’

Gol çizgisi teknolojisi Türkiye’de kullanılmıyor

Şu an Süper Lig’de Gol Çizgisi Teknolojisi kullanılmiyor. O yüzden söz konusu pozisyonda topun çizgiyi geçip geçmediği konusunda kesin bir şey söylenemiyor. VAR’daki görüntülerde kesin delil bulunmadığı için yan hakemin kararına uyulması gerekiyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.