Beşiktaş’a derbi darbesi: Dokuz yıl sonra ilk

Süper Lig'in 34. haftasında Beşiktaş, Fenerbahçe deplasmanında 2-1 mağlup oldu. Kara Kartal 2014-15 sezonundan bu yana ilk defa bir sezonda çıktığı tüm derbileri kaybetti.

Spor 28 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Beşiktaş, 2023-24 sezonunu derbi galibiyeti alamadan kapadı.

Beşiktaş taraftarı Slaven Bilic dönemini bazen tatlı bazen acı hatırlar. Onlara Bilic dönemiyle alakalı içlerindeki en büyük ukdeyi sorarsanız elbette şampiyonluk diyeceklerdir. Zira hal ve hareketlerinden tutun oyun anlayışıyla kulüp DNA’sına bu denli uyan teknik direktör bulmak son derece zor.

Ancak Hırvat isim bir türlü mutlu sona ulaşamadı. Siyah-beyazlılarla geçirdiği iki sezonluk süreçte şampiyonluk ipini göğüsleyememesinin en büyük nedenlerinden biri de derbilerdeki performansıydı. Bilic ikinci sezonu olan 2014-15’te takımıyla çıktığı dört derbiden de mağlup ayrıldı. Kara Kartal o sezon sahasında Fenerbahçe’ye 2-0 ve Galatasaray’a 2-0 kaybetti. Fenerbahçe deplasmanından 1-0 mağlup dönen Beşiktaş Galatasaray deplasmanında da 2-0 yenildi. Ezeli rakiplerine gol dahi atamadan tek bir puan çıkaramayan takım aynı başarısız süreci yaşamak için tam dokuz sezon bekleyecekti.

Fenerbahçe’den derbi mesajı: Takibe takipFenerbahçe’den derbi mesajı: Takibe takip

Bilic dönemi için ortaya konan parametrelerden biri kuşkusuz Hırvat hocanın çalıştırdığı dönemde kulübün stadyum inşaatı nedeniyle belli bir adresinin olmayışıydı. Genel olarak iç saha maçlarını da Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynayan takım için şartlar son derece zorluydu. Ancak 2023-24 sezonuna gelindiğinde şartları sportif sebepler haricinde hiçbir şey zor kılmadı. Buna rağmen siyah-beyazlılar tam dokuz sezon sonra ilk defa bir sezonu derbilerden puan dahi çıkaramadan kapadı.

Tüpraş Stadyumu açıldığından bu yana ilk kez gerçekleşen durumla alakalı en dikkat çekici noktalardan biri bu dört maçın tamamına farklı teknik direktörlerle çıkılması oldu. Beşiktaş 65 senelik lig tarihinde bunu ilk kez yaşadı. Deplasmanda Galatasaray’a 2-1 kaybeden Beşiktaş’ın o gün başında Burak Yılmaz vardı. Aralık başında Hasan Arat yönetiminin ilk maçında Fenerbahçe’ye sahasında 3-1 yenilen takımıysa Rıza Çalımbay yönetiyordu. Çalımbay’ın gidişi sonrası göreve getirilen Fernando Santos Beşiktaş’ın evinde oynadığı ve El Musrati’nin 2. dakikada kendi kalesine attığı golle yenik ayrıldığı Galatasaray derbisinde takımının başındaydı. Santos döneminin sona ermesi ardından sezon sonuna dek görevde olacağı bildirilen Serdar Topraktepe takımını Fenerbahçe deplasmanına çıkardı. Kara Kartal 24. dakikada El Musrati’nin direkt kırmızı kart görerek oyun dışı kaldığı maçta rakibine 2-1 mağlup olmaktan kurtulamadı. Fenerbahçe’nin golleri İrfan Can Kahveci ve Michy Batshuayi’den gelirken Beşiktaş Cenk Tosun’la umutlandı, ancak sahadan puansız ayrıldı.

Fenerbahçe, Beşiktaş derbisinden 'takip'te çıktı: 2-1Fenerbahçe, Beşiktaş derbisinden ‘takip’te çıktı: 2-1

Bu sonuçlarla Beşiktaş tam dokuz sezon sonra derbilerden bir puan dahi çıkaramadı. O dönemlerde iç saha avantajını hissedebileceği bir stadyumu dahi olmayan Kara Kartal bugünlerde evinde ve dışarıda fark etmeksizin dört farklı teknik direktörle dört farklı yenilgi gördü. Karşılaşmalara ilk 11 başlayan ve sonradan dahil olan oyuncular dahi epey farklılık gösterdi. İstikrarsızlığın tek sezon içinde olabilecek en negatif haliyle sergilendiği sezonda Kara Kartal taraftarını affettirecek bir büyük maç zaferi yaşayamadı. Bilic dönemindeki 2014-15 sezonunda derbilerde gol dahi atamayan siyah-beyazlılar bu kez iki Fenerbahçe maçında birer gol buldu. Ancak sonuç olarak ne puan ne de puanlar Beşiktaş hanesine yazılabildi. Kara Kartal aldığı son olumsuz sonuçla Avrupa kupalarını hedefleyen takipçileriyle puan farkını da koruyamadı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.