Bir hasret böyle sona erdi: Manchester City Avrupa’nın en büyüğü

Manchester City, Şampiyonlar Ligi finalinde Inter’i mağlup etti ve mutlu sona uzanan ekip oldu. City, tarihinde ilk defa Şampiyonlar Ligi’ni müzesine götürme sevinci yaşarken, yıllardır üzerine yatırım yapılan hedefe de böylelikle ulaşılmış oldu.

Spor 11 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
City tarih yazdı, hasret bitti.

Şampiyonlar Ligi finali, İngiliz ekip Manchester City için bir İstanbul masalına dönüştü. Zira kulüp, yıllardır üstüne yatırım yaptığı ve hedeflediği başarıya en nihayetinde Asya ve Avrupa’yı bağlayan bu büyülü şehirde ulaştı. Hasreti kulübü kadar uzun süreli olmasa da İspanyol teknik direktör Pep Guardiola da kendi adına özlemini yaşadığı Şampiyonlar Ligi zaferine böylece ulaşmış oldu.

Gene İstanbul gene İngilizler Ama fikir başkaGene İstanbul gene İngilizler Ama fikir başka

15 senelik yolculuk

Manchester City, Ağustos 2008’de Abu Dhabi United Group tarafından satın alındı. Chelsea, 2004’ten itibaren Rus milyarder Roman Abramovich’in yatırımlarıyla İngiliz futbolunda söz sahibi olmuştu. Artık yeni devrin City için açılacağı konuşuluyordu. Zira takıma yatırım yapacak olan grup, dünyanın sayılı zenginlerinden biriydi.

Söz konusu yatırım yapılmaya ve dünya yıldızları kulübün kapısından girmeye başladı. Robinho, Emmanuel Adebayor, Carlos Tevez gibi isimler hemen 2009’da kadroya dahil edildi. 2011’de gelen FA Cup zaferi daha büyük başarıların habercisiydi. Takımın başına İtalyan futbolunun önde gelen isimlerinden Roberto Mancini geçmişti. Sergio Agüero, Mario Balotelli, Edin Dzeko gibi hücumcular kadroyu süslüyordu. 2011-12 sezonunun son günü Agüero’nun attığı tarihi gol, 44 sene sonra Premier Lig şampiyonluğu hasretine son verdi.

Zaferlere ara Guardiola’ya merhaba

Bunun ardından City, düzenli olarak zirveye oynadı. Şampiyonlar Ligi’ne katılım artık onlar için bir hedef değil gelenekti. 2013-14 sezonu da Manuel Pellegrini yönetiminde şampiyonlukla bitti. Ancak daha sonra bir duraklama dönemi başladı. Yatırım sabitti ancak başarı gelmiyordu. 2016’da takımın başına Bayern Münih’ten ayrılan, dünyanın en iyi teknik direktörlerinden Pep Guardiola geçti.

Guardiola ile beraber kesenin ağzı biraz daha açıldı. John Stones, Gabriel Jesus, İlkay Gündoğan gibi isimler kadroya katıldı. Beklenen şampiyonluk ilk sezonda gelmedi. Ancak bu durum kaynakların kısılmasına sebep olmadı. 2017-18 sezonu başında Kyle Walker, Ederson, Bernardo Silva, Aymeric Laporte, Benjamin Mendy ve Danilo gibi isimlere yaklaşık 300 milyon Euro harcandı. Bu harcamanın karşılığı 4 sene sonra gelen Premier Lig şampiyonluğuyla alındı.

City, Pep’le zirveden inmedi.

Kese açık ama Şampiyonlar Ligi?

Benzer yatırım gelecek sezonlarda sürdü. 2018-19 sezonu Kevin De Bruyne’nin kadroya katıldığı ve üst üste ikinci şampiyonluğun geldiği sezon olarak tarihe geçti. Aynı zamanda İngiliz futbol tarihinin en başarılı takımlarından Liverpool’la da olağanüstü bir rekabet yaşanıyordu. Liverpool, 2019’da Şampiyonlar Ligi finalini müzesine götürecekti. 2019-20 sezonunda şampiyonluk Liverpool’a kaptırılırken Şampiyonlar Ligi finalinden de uzak kalındı. 2020-21 sezonunda ligi domine eden City, sonunda Şampiyonlar Ligi seviyesinde finali gördü. Pep de 2011’de yaşadığı zaferin ardından ilk kez bu seviyedeydi.

Ancak takım favori çıktığı maçta Thomas Tuchel’in Chelsea’sine boyun eğdi. Kevin De Bruyne sakatlığı nedeniyle 60. dakikada kenara gelerek maçı yarıda bırakmak durumunda kalmış ve City üretkenlik konusunda büyük sorun yaşamıştı. 2021-22 sezonunda ise yarı final aşamasında 90. dakikasına turu geçer vaziyette giren City’nin başına Real mucizesi geldi. Maç, art arda gelen 2 golle uzadı. Ardından uzatmalarda Benzema City’yi yıktı. Son 5 sezonda 4 Premier Lig şampiyonluğu gelmişti ancak Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen yaklaşık 1.5 milyar Euro değerindeki yatırım artık Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu bekliyordu.

City, sezona her kulvarda şampiyonluk hedefiyle girdi ve Erling Haaland transferiyle büyük ses getirdi. Şampiyonlar Ligi gibi eşleşme usulü turnuvalarda bazı maçlarda gol yollarında sıkıntı yaşayan ekip, dünyanın en iyi golcüsü olarak gösterilen ismi kadrosuna katmıştı. Sezona pek de iyi giremeyen City’ye Dünya Kupası arası yaradı. Sezonun büyük kısmını Arsenal’ın arkasından takip eden Manchester ekibi bitime haftalar kala öne geçti ve ligi şampiyon tamamladı. FA Cup’ta İlkay’ın yıldızlaştığı mücadelede Manchester United’ı 2-1 yenerek mutlu sona uzandılar.

Kusursuz sezon kusursuz bitti

Manchester, grup aşamasında Kopenhag, Borussia Dortmund, Sevilla ile eşleşti. İlk maçta Sevilla 4-0, ikinci maçta Dortmund 2-1 ve üçüncü maçta Kopenhag 5-0 mağlup edildi. 4 ve 5. haftalar 0-0’lık beraberlikle geçildikten sonra Sevilla’ya 3-1’lik üstünlük kuruldu ve grup aşaması lider tamamlandı.

Son 16’da RB Leipzig’le ilk maçta 1-1 berabere kalındı. İkinci maçta Haaland’ın 5 gol atarak tarihe geçtiği maçı City 7-0 kazandı. son 16 ilk maçında Etihad’da Bayern adeta sürklase edildi. 2021 finalinde Chelsea’nin başında olan Thomas Tuchel’in Bayern’i 3-0’la geçildi. Deplasmanda alınan 1-1’lik beraberlik yarı finalin kapısını açtı. Yarı final bambaşka bir hesaplaşma demekti. Geçen sene mucizevi şekilde finale giden taraf olan Real Madrid bir kez daha City’nin rakibiydi. Vinicius ve Kevin De Bruyne’nin karşılıklı golleri sonucu ilk maç 1-1 bitti. Ancak ikinci maçta City, makine modunu açtı. Rakibine nefes aldırmadı. Adeta şov yaptı ve final biletini 4-0’la aldı. Inter karşısında ise 1-0’lık galibiyetle üçlemenin son halkası tamamlandı.

City, Rodri’nin tek golüyle maçı kazandı. Pep Guardiola, Barcelona kariyerindeki üçlemenin ardından Manchester City ile beraber de üçleme yaptı. City, 1999’daki tarihi United üçlemesinin ardından İngiltere’de bunu başaran ilk takım oldu. Daha önce bir final kaybeden, defalarca eleme aşamasında yenilen Manchester’ın Mavi yakası, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi kupasını kazanarak hikayeyi şaşaalı bir şekilde tamamlamış oldu.

City, tarih yazdı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.