Bir proje ve başındaki teknik direktör: Çağdaş Atan

Başakşehir 2023-24 sezonuna üç mağlubiyet ve averajla son sırada başladı. Çağdaş Atan'ın başa gelmesinin ardından yükselişe geçen takımın bir kısım hissesi sezon ortasında City Football Group'a satıldı. Atan'ın ekibi sezonu dördüncü bitirdi.

Spor 28 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Çağdaş Atan sezonun dikkat çekici hikayelerinden birini yazdı.

2022-23 sezonunu Emre Belözoğu teknik direktörlüğünde 62 puanla beşinci sıradan bitiren Başakşehir 2023-24 sezonuna da Belözoğlu yönetiminde başladı. Takım ilk üç maçında sırasıyla Alanyaspor, Karagümrük ve Konyaspor’a mağlup oldu. Bu maçlarda hiç gol atamayan ekip beş gol yiyerek küme düşme hattında kaldı. Bu kötü başlangıç Emre Belözoğlu’nun sonunu getirdi.

Belözoğlu ile yollarını ayıran ekip Kayserispor’dan ayrılan Çağdaş Atan’la anlaştı. Atan’ın ilk dört maçı sorunlu geçti. Aralarında ilk devresinde üç gol yenen 4-0’lık Fenerbahçe maçı da olmak üzere iki yenilgi, bir beraberlik ve yalnızca bir galibiyet alınan süreç geçildi. Daha sonra yavaş yavaş toparlanma dönemine giren ekip bir süre daha küme düşme hattında kaldı. 16. haftadaki 3-0’lık Kasımpaşa galibiyetine kadar 17. sıradan yukarı sadece bir defa çıkabilen ekip bu galibiyetin ardından arkasına bakmadı.

Galatasaray'ın Gomis'den sonraki ilk gol kralı: Mauro IcardiGalatasaray’ın Gomis’den sonraki ilk gol kralı: Mauro Icardi

Atan’ın ekibi 15 ve 21. hafta arasını mağlubiyetsiz geçip 8. sıraya kadar yükseldi. Fenerbahçe’ye karşı oynanan 22. hafta maçında ilk yarıda 10 kişi kalan ekip uzun süre direnmesine rağmen rakibinin duraklama anlarındaki penaltı golüne engel olamadı. 23 ve 29. haftalar arasında beş galibiyet ve iki yenilgi alan İstanbul ekibi önündeki rakiplerinin de yara almasıyla beraber iyiden iyiye Avrupa potası için iddialı hale geldi. Süreç içinde takım için dışarıdan iyi haber geldi. Şubat ayının ortasında başta Manchester City olmak üzere dünyanın dört bir yanında ortağı olduğu kulüp bulunan City Football Group Başakşehir’le anlaşma imzaladı. Kulübün bir kısım hissesini alan ekip Atan ve Başakşehir kafilesini bir Manchester City maçında ağırladı. Atan ve ekibi artık önemli bir projenin parçası olarak Başakşehir’in başında yer alıyordu.

Savunmadan paslaşarak çıkma oyununu uygulayan, sağ bek olarak Galatasaray’dan kiralanan Leo Dubois’yı içe kat edip orta saha gibi konumlandıran ve pas oyununu çeşitlendiren Atan takımı en başta bu sistemi uygulamakta zorlansa da sisteminden şaşmadı. Bu kararlılık sezon sonunda Başakşehir’e başarı getirdi. 26. haftadaki 3-2’lik Kayserispor yenilgisi sonrası form seviyesini tavana çeken ekip kalan bölümde 12 maçta dokuz galibiyet, bir beraberlik ve iki mağlubiyetle sezonu tamamladı. Topladıkları 28 puanla toplamda 61 puana geldiler. Beşinci sıradaki Kasımpaşa’nın beş puan önünde dördüncü sıraya yerleştiler. Beşiktaş’ın Türkiye Kupası’nı kazanmasıyla Avrupa Ligi şansları kalmadı, ancak Konferans Ligi’ne gitmeye hak kazandılar.

100'ü geçen Galatasaray Süper Lig'de 24. kez şampiyon!100’ü geçen Galatasaray Süper Lig’de 24. kez şampiyon!

Çağdaş Atan 6-2’lik Adana Demirspor galibiyetinden sonra “Başakşehir alışmış olduğu ve istediği Avrupa kupaları hedefine ulaştı. Bu ailenin bir parçası olduğum için kendimi gururlu ve şanslı hissediyorum. Haziranın 28’inde tekrar çalışmaya başlayıp, Konferans Ligi eleme maçlarına hazırlanacağız. Seneye de daha genç, dinamik, rekabetçi bir takım kuracağız” dedi. Küme düşme potasında aldığı takımla iyi bir performans ortaya koyan Atan, Kayserispor’da başarılı geçirdiği sürece Başakşehir’de devam etti. Eski takımından her ne kadar tartışmalı şekilde ayrılsa, hatta daha sonra tazminat ödemek zorunda kalmış olsa da uzun vadede doğru karar verdiğini kanıtladı. Atan ve Başakşehir gelecek sezon Türkiye’yi Avrupa’da temsil edebilmek için Konferans Ligi elemelerine katılacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.