Ligler 19 Aralık’ta devam edecek

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı basın toplantısında süresiz ara verilen futbol liglerinin 19 Aralık Salı günü itibariyle devam edeceğini açıkladı.

Spor 13 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Ligler 19 Aralık'ta devam edecek.

Ankaragücü – Rizespor maçı sonrası eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, hakem Halil Umut Meler’e saldırdı. Meler’in elmacık kemiği kırıldı, Koca tutuklandı, TFF ligleri erteledi. Taburcu olan Meler memleketi Bornova’ya gitti, Faruk Koca başkanlık görevinden istifa etti.

Halil Umut Meler taburcu edildiHalil Umut Meler taburcu edildi

Konuyla alakalı atacağı adımlar merak edilen TFF’de Mehmet Büyükekşi basın toplantısı düzenledi. Büyükekşi toplantının başında hakemlik müessesesine yapılan saldırılara izin verilmeyeceğini açıkladı. Yönetim kurulu toplantısında konuşulanları aktaran Büyükekşi “Olayın sorumluları hakkında yüce Türk adaleti gerekeni yapmıştır ve yapmaya devam edecektir” dedi. Başkan, PFDK’nın kararını perşembe günü açıklayacağını duyurdu.

Büyükekşi “Disiplin kurulu talimatında değişiklikler yapmaya karar verdik. Hak mahrumiyeti ve para cezasına ek olarak idari yaptırımlar getirme kararı aldık. Bakanlıklarımızın da onayıyla 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasasında değişikliklerin yapılması konusunda TFF üzerine düşeni yapacaktır” dedi.

Büyükekşi liglerin devamı konusunda “19 Aralık Salı günü tüm ligler yeniden başlayacak” dedi. Süper Lig’de 19 Aralık tarihinde 17. hafta maçları oynanacak, ertelenen 16. hafta maçları ileri bir tarihte oynanacak. 29 Aralık’ta Riyad’da oynanacak Süper Kupa maçıysa verilen kararlardan etkilenmeyecek ve aynı tarihte planlandığı şekilde gerçekleştirilecek. Bu hafta sonu oynanması gereken 16. hafta maçlarıysa 9-10-11 Ocak tarihlerinde oynanacak. 9, 10 ve 11 Ocak 2024’te oynanması gereken Ziraat Türkiye Kupası 5. tur maçları 16, 17 ve 18 Ocak 2024’e alındı. TFF’den konuya ilişkin yapılan detaylı açıklamaya bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yumruğun bedelini hukukçulara sorduk: Spordan men, sekiz yıla kadar hapisYumruğun bedelini hukukçulara sorduk: Spordan men, sekiz yıla kadar hapis

Başkan Ankaragücü’nün alması muhtemel cezalarla alakalı “Faruk Başkanımız böyle biri değildi. Bir sağlık durumu mu oldu, ne oldu bilemiyoruz. Bizim konumuz bu değil. Konu adalete gitti. Biz gereken sevkleri yaptık. Kararı PFDK verecek, bizim bir yetkimiz yok. Nasıl mahkemelere Cumhurbaşkanı müdahale edemiyorsa, biz de PFDK’ya müdahale edemiyoruz. Üst kurul Tahkim. Tahkim verilen kararla ilgili düzeltme yaparsa yapar. Benim bir şey söylemem yönlendirme olur. O yüzden bir şey söylemek istemiyorum” dedi.

Baba Meler: Yüreğim sızladıBaba Meler: Yüreğim sızladı

‘Meler’in bırakmak istediği doğru değil’

Basın toplantısında hakemlerin maçlara çıkmak istememe kararı ve Halil Umut Meler’in hakemliği bıraktığıyla alakalı söylentilerle ilgili “Hakemler resmi açıklama yaptı. Hepimiz insanız, aslında önce bunu düşünmemiz lazım. Hakemlerin ruh halleri o gün çok kötüydü. Hafta sonu hakemlerle kamp yapacağız. Psikolojilerinin eski hale gelmesi için büyük bir çaba içerisinde olunacak. Öz güvenlerini yerine getirmeye çalışacağız. Hakemlerin hepsi empati yapıyor. Biz de onlara gerekeni anlattık ve onlar da mutabık kaldı. Halil Umut Meler de UEFA ve FIFA tarafından saygın bir hakemimiz. EURO2024’te de görev almasını bekliyoruz. Geçen hafta hakemlerin başında Rosetti ile görüşme yaptım. Halil Umut Meler’in bırakmayı düşündüğü doğru değil. Kaybetmek çok kolay, kazanmak lazım. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağız” dedi.

Büyükekşi’ye toplantının sonunda Meler’in hakemliği bırakıp bırakmayacağını sorup sormadıklarıyla alakalı soruya “Halil Umut Meler’e ‘Bırakacak mısın?’ diye bu ortamda sormak insani değil. Biz kendisine destek olduk, moral verdik. Zaten daha önce de Avrupa’da iyi maçlar yönetti. Hep destek verdik. Hocamızdan aldığım elektrik, ailesinin yanında olmak istemesiydi. Endişesi 12 günlük yavrusu ve annesinin sütüydü. İnsan olarak bunu düşünmemiz lazım. Gelebilirse, onu da hafta sonu Riva’ya davet etmek istiyoruz. Onu kollamamız, koklamamız lazım. Hakem diye değil, insani olarak bunu yapmalıyız. Bırakacağını temenni etmiyorum. İnşallah devam eder. İnşallah hakemlerimiz daha iyi maç yönetir, bu hatalardan sıyrılırlar. Oyuncularımız inşallah daha az hakemlere itiraz eder” dedi.

Yumrukçu Faruk Koca savunmasında hakem Meler'i suçladı ama tutuklandı, üstelik Ak Parti'den de atılıyorYumrukçu Faruk Koca savunmasında hakem Meler’i suçladı ama tutuklandı, üstelik Ak Parti’den de atılıyor

Güvenlikle alakalı adımlar atılacak

Mehmet Büyükekşi güvenlik açığıyla alakalı çeşitli adımların atılacağını “Güvenlikle ilgili mutlaka yeni bir şey olacak. Yoksa bizim dün İçişleri Bakanlığı’nda ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda ne işimiz var? Güvenlikle ilgili her türlü kararın alınması için talebimiz var. Hukuki olarak kanunda bir değişiklik yapılması gerekirse, bunları da konuştuk. Adalet Bakanımızla yaptığımız görüşmeden sonra, dün itibarıyla çalışmalara başlandı. Biz de TFF olarak müdahil olacağız. Kulüplerimiz de dahil olacak. Sadece hakemler değil aynı şekilde futbolcularımıza karşı da şiddet olabiliyor. Teknik direktörlere de olabilir. Can güvenliklerini sağlamak ilk önceliğimiz” sözleriyle anlattı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da “6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunumuzda düzenlenen yasak fiilleri işleyenlere yönelik ceza hükümlerini, caydırıcılık açısından yeniden değerlendireceğiz”  dedi.

Yumrukçu Faruk Koca kimdir? Fair Play ödüllü, AK Parti kurucusuYumrukçu Faruk Koca kimdir? Fair Play ödüllü, AK Parti kurucusu

Büyükekşi birlik çağrısı yaptığı açıklamalarında “Türkiye’nin 2008’den beri uluslararası alanda başarısı yok. Şu anda Milli Takım olarak başarımız var. Tarihimizde ilk kez bir turnuvaya lider olarak gideceğiz. Almanya’yı 72 yıl sonra sahasında yendik. EURO2032’yi İtalya ile birlikte yapma hakkı kazandık. Hakemler ve diğer konularla ilgili attığımız adımlar var. Hiçbir şey yapmazsanız, size hiçbir eleştiri olmaz. Ama bir şeyler yaparsak… Bir taşı kaldırır, başka yere koyarsak eleştiri hakkı doğuyor. Bilerek yanlış yapmayız. Bilmeden yapmış olabiliriz. 10 işin 8’i doğru, 2’s yanlışsa; kamuoyu bunları takdir etmeli. Akademi konusunu yaptık. Türk futbolu meyvesini alacak belki ama biz görmeyeceğiz. Futbolumuzun daha iyi olması için el ele vermeliyiz. Çünkü biz ülke futbolunun zirveye çıkabilmesi için uğraşıyoruz” dedi.

Büyükekşi: EURO 2032'nin bizden alınması söz konusu değilBüyükekşi: EURO 2032’nin bizden alınması söz konusu değil

‘Ülkemizdeki hastaneler çok iyi’

Büyükekşi Türkiye’nin kıymetinin bilinmesi gerektiğini “Yılda 50-60 ülkeye gidiyorum. Fransa’da 3 yıl önce ameliyat oldum! Aman yarabbi! Perişanlık! Ülkemizdeki hastaneler çok daha iyi. Ülkemizin kıymetini bilelim. Güzellikleri öne çıkaralım. Taraftarlarımızı stada getirelim. Yayın geliri düştüyse, kabahati dışarıda aramayalım” sözleriyle açıkladı.

Yabancı hakem gündemde yok

Mehmet Büyükekşi, 29 Aralık tarihindeki Süper Kupa maçının yabancı bir hakemin yönetip yönetmemesi sorusuna karşı “Türkiye futbol ligleri için yabancı hakem düşüncemiz yok” diyerek yanıt verdi.

‘Faraziler üstüne iş yapmıyoruz’

Başkan Büyükekşi, kulüplerin kendisinin istifasını istemesi durumunda ne yapacağı sorusuna “Faraziler üzerine iş yapmıyoruz? Şimdi siz dışarı çıktığınızda trafik kazası olacak, öleceksiniz! Böyle şeyler konuşmaya gerek yok. Lütfen sizler de olumlu olun. Böyle olumsuz şeylerle , dedikodularla uğraşmayın. İstifa etmek için bir sebep de yok. ben her şeyi şeffaf olarak paylaşıyorum. Tek amacımız Türk futbolunu iyi yere getirmek. Bunu tek yapamayız, sizler de destek verin. Bu tür haberleri gündeme getirmek bile doğru değil!” dedi.

Bir yumrukta yere serilen Türk futboluBir yumrukta yere serilen Türk futbolu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.