Christian Horner dosyasında yeni perde: FIA’ya resmi şikayet

Formula 1 takımlarından Red Bull'un patronu Christian Horner'ın başı suçlamalardan kurtulmuyor. Red Bull'un Horner'ı aklaması dosyayı kapatmadı. Taciz iddialarına konu olan kadın çalışan bu kez de FIA'ya resmi şikayette bulundu.

Spor 17 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Red Bull takım patronu Christian Horner'ın başı beladan kurtulmuyor.

Formula 1’in başarılı ekiplerinden Red Bull’un takım patronu Christian Horner sezon başında detayları açıklanmayan bir sebeple soruşturma altına alınmıştı. Ardından bu suçlamanın bir kadın çalışana tacizle ilgili olduğu iddia edilmiş, Red Bull cephesinden de yalanlama gelmemişti. Avusturyalı takım bağımsız denetçiler aracılığıyla konuyu araştırtmış, çıkan 100 sayfalık raporu kamuoyuna açıklamasa da Horner’ın suçsuz bulunduğunu ve görevine devam edeceğini açıklamıştı. Red Bull’da Horner’ı temize çıkaran karar dosyayı kapatmadı. Söz konusu tartışmaya konu olan kadın çalışan BBC’nin haberine göre mücadeleyi bırakmayıp konuyu bu kez sporun uluslararası çapta en yüksek kurumu olan FIA’ya taşıdı.

2005’ten beri Red Bull’un Formula 1 takımını yöneten Horner Şubat ayının başından beri detaylarına hala tam olarak hakim olamadığımız bir suçlamayla karşı karşıya. 2 Şubat günü FIA’nın etik kuruluna bulunulan bir ihbarla ortaya çıkan durum Horner’ın bir kadın çalışana uygunsuz davranışlarda bulunduğunu iddia etmişti. İlk ihbardan dört gün sonra gelen ikinci bir şikayetin ardından da konu basına sızmıştı.

Red Bull’a göre ise Şubat başında FIA’ya yapılan şikayet öncesinde de takım içinde böyle bir söylentinin varlığından haberdar olunmuştu ve konu hakkında araştırma süreci çoktan başlatılmıştı. Avusturyalı takım 10 hafta süren ve bağımsız kişiler tarafından tarafsızlığına tam emin olunan bir süreç sonucu çıkan rapor ışığında Horner’ın aklandığını açıklanmıştı. Bu aklama kararının ertesi günü ise Horner’a ait olduğu iddia edilen mesajlaşmalara ait görüntüler yine kimliği belirsiz kişilerce F1’de çalışan tüm üst düzey yetkililerin ve medya mensuplarının mail adreslerine gönderilmişti.

Horner artık yeter diyor

Yaşananlardan rahatsızlığını belirten Christian Horner Suudi Arabistan GP hafta sonunda basına “Bir şikayet dile getirildi ve bu konuyu araştırması için en saygın isimlerden oluşan bağımsız bir kurul oluşturulup meseleyi profesyonel bir şekilde ele almaları sağlandı. Bu ekip tüm gerçekleri araştırmak için uzun bir süre çalıştı ve sonuçta şikayetin yersiz olduğu kanısına vardı. Ben ve takımım bu doğrultuda yolumuza devam ediyoruz” demişti.

Dışarıdan bir göz olarak bakıldığında konunun aslında takım içindeki güç savaşının dışa tezahürü olduğu yorumları yapılıyor. Red Bull’da geçen sene hayata veda eden hissedar Dietrich Mateschitz’in ölümünün ardından koltuk kapmaya çalışan isimlerin bunu yaparken başkalarının koltuklarını da kaydırma çabalarında olduğu düşünülüyor. Bu taht oyununun içinde sadece içecek üretim departmanındaki takım elbiselilerin değil Helmut Marko, Max Verstappen ve Jos Verstappen gibi isimlerin de olması ise işi sportif açıdan farklı noktaya taşıyor.

Var olduğu günden beri padok dedikoduları, pist üstü ya da pist dışı skandalları ve bitmek tükenmek bilmeyen entrikasıyla spordan çok daha fazlasını izleyenlerine sunmayı başaran Formula 1’de gündeme bomba gibi düşen Horner dosyasının sezon finalinin hangi taraf için mutlu sonla sonuçlanacağı büyük merak konusu.

Red Bull'da soruşturma sonuçlandı: Christian Horner'la yola devam!Red Bull’da soruşturma sonuçlandı: Christian Horner’la yola devam!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.