Devler Ligi’nde son perde: Real Madrid ve Borussia Dortmund karşı karşıya

Şampiyonlar Ligi'nde final karşılaşması bu akşam saat 22.00'de oynanacak. Real Madrid ve Borussia Dortmund karşı karşıya gelecekler.

Spor 1 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Şampiyonlar Ligi'nde final zamanı.

Dünya futbolunun kulüpler düzeyindeki en fazla izleyici ve ilgi çeken organizasyonu Şampiyonlar Ligi’nde final zamanı geldi çattı. Bu akşam İspanyol devi Real Madrid ve Almanya’nın önde gelen kulüplerinden Borussia Dortmund, Londra’daki Wembley Stadyumu’nda kozlarını paylaşacaklar. Karşılaşma 22.00’de başlayacak.

Karşılaşmayı Sloven hakem Slavko Vincic yönetecek. Vincic’in yardımcılıklarını aynı ülkeden Tomaz Klancnik ve Andraz Kovacic üstlenecek. Fransız François Letexier’nin dördüncü hakem olacağı müsabakada Sloven Nejc Kajtazovic ve Rade Obrenovic ile İtalyan Massimiliano Irrati ise Video Yardımcı Hakem (VAR) olarak görev yapacak. Müsabaka, TV8 ve EXXEN’den naklen ekrana gelecek.

Finalde Real Madrid 15’inci, Borussia Dortmund ikinci şampiyonluğunu hedefliyor. Real Madrid; 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018 ve 2022 yıllarında olmak üzere kupada 14 kez mutlu sona ulaştı. Borussia Dortmund ise kupadaki tek şampiyonluğunu 1997’de elde etti. İki takım daha önce 14 kez karşılaştı. Real Madrid’in 6, Borussia Dortmund’un 3 kez galip geldiği müsabakaların 5’i ise beraberlikle sona erdi. Bu maçlarda Real Madrid 24, Borussia Dortmund ise 19 gol kaydetti.

Ali Koç'tan Galatasaray'a jestAli Koç’tan Galatasaray’a jest

Arda veya Salih tarihe geçecek

Türk futbol tarihinde ilk kez bir futbolcu Şampiyonlar Ligi kupasını kaldıracak. Bu isim ya Real Madrid forması giyen Arda Güler ya da Borussia Dortmund için top koşturan Salih Özcan olacak. Borussia Dortmund’da Türk asıllı Alman milli futbolcu Emre Can da takımının şampiyonluğu için ter dökecek.

UEFA’nın maç sayfasında yer alan muhtemel 11’ler şu şekilde:

Borussia Dortmund: Gregor Kobel, Julian Ryerson, Mats Hummels, Nico Schlotterbeck, Ian Maatsen, Emre Can, Marcel Sabitzer, Karim Adeyemi, Julian Brandt, Jadon Sancho, Niclas Füllkrug

Real Madrid: Thibaut Courtois, Dani Carvajal, Nacho, Antonio Rüdiger, Ferland Mendy, Federico Valverde, Toni Kroos, Eduardo Camavinga, Jude Bellingham, Rodrygo, Vinicius Junior

Real Madrid'i finale Joselu'nun taşıyacağını kim tahmin edebilirdi?Real Madrid’i finale Joselu’nun taşıyacağını kim tahmin edebilirdi?

Madrid’in bileği bükülmedi

Finale kadar çıktığı 12 maçta 8 galibiyet, 4 beraberlik elde eden İspanya ekibi, bu maçlarda rakip fileleri 26 kez havalandırdı, kalesinde 15 gol gördü. Grubunu 6’da 6 yaparak 18 puanla lider tamamlayan Madrid ekibi, son 16 turunda Almanya’dan Leipzig, çeyrek finalde İngiltere’den Manchester City, yarı finalde ise Almanya’dan Bayern Münih’i eleyerek adını finale yazdırmayı başardı. İspanyol Joselu, Brezilyalı Vinicius Junior ve Rodrygo beşer gol kaydettiler. Jude Bellingham dört gol atarken  Brahim Diaz 2, Federico Valverde, Dani Ceballos ve Nicolas Paz birer gol buldu. Eflatun-beyazlılar adına birer golü de Manchester City’den Ruben Dias ve Napoli’den Alex Meret kendi kalesine attı. Real toplam 26 golle 12 maçlık dilimi geçti. Bu sezon LaLiga ve İspanya Süper Kupası’nı kazanan Real’de amaç üçüncü kupaya uzanmak. Carlo Ancelotti ise kariyerinin beşinci Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu hedefliyor. İtalyan Şampiyonlar Ligi’nde Milan ile 2003 ve 2007,Real Madrid ile 2014 ve 2022’de mutlu sona ulaştı.

Sporda cuma ateşi! Dallas Maverics finalist, Dortmund karıştıSporda cuma ateşi! Dallas Maverics finalist, Dortmund karıştı

Dortmund ikinci şampiyonluk peşinde

Edin Terzic yönetimindeki Borussia Dortmund, bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde finale kadar çıktığı 12 maçta 7 galibiyet, 3 beraberlik alırken, grup aşamasında Paris Saint-Germain’e (PSG), çeyrek finalde ise Atletico Madrid’e mağlup oldu. Sarı-siyahlılar, 17 kez rakip fileleri havalandırırken, kalesinde 9 gol gördü.

Borussia Dortmund, “Ölüm Grubu” olarak adlandırılan F Grubu’nda PSG, Milan ve Newcastle United ile mücadele etti. Grup maçlarının 3’ünü kazanan, 2’sinde berabere kalan sarı-siyahlı ekip, 11 puanla lider olarak adını son 16 turuna yazdırdı. Son 16 turunda Hollanda’nın PSV takımını eleyen Borussia Dortmund, çeyrek finalde Atletico Madrid’i turnuva dışında bırakırken, yarı finalde bir kez daha PSG’nin rakibi oldu. Fransız ekibiyle oynadığı iki maçı da 1-0’lık skorlarla kazanan Terzic’in öğrencileri, kulübü 1997 ve 2013’ün ardından turnuva tarihindeki üçüncü finaline taşıdı.

Borussia Dortmund, Şampiyonlar Ligi tarihinde bugüne kadar iki kez finale çıkarken, birinden kupayla ayrıldı. İlk final heyecanını 1996-1997 sezonunda yaşayan Alman ekibi, İtalya’nın Juventus takımını 3-1 yenerek kupayı müzesine götürdü. Borussia Dortmund, ikinci finalini 2012-2013 sezonunda Bayern Münih ile Londra’daki Wembley Stadı’nda oynadı. Rakibine 2-1 mağlup olan sarı-siyahlılar, şampiyonluğu bir diğer Alman temsilcisine kaptırdı.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde bu sezon Borussia Dortmund formasıyla en çok gol atan isim, üç kez rakip fileleri havalandıran Niclas Füllkrug oldu. Alman temsilcisinde, Karim Adeyemi, Julian Brandt ve Marco Reus ikişer, Donyell Malen, Sebastien Haller, Jamie Bynoe-Gittens, Marcel Sabitzer, Jadon Sancho, Felix Nmecha, Ian Maatsen ve Mats Hummels ise birer gol kaydetti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.