Real Madrid’i finale Joselu’nun taşıyacağını kim tahmin edebilirdi?

Real Madrid Şampiyonlar Ligi'nde Bayern'e elenmek üzereyken sahneye Joselu çıktı. Onca yıldız arasından 34 yaşındaki İspanyol futbolcunun başrolü devralması futbolun güzelliğinin bilinmezliğinde olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Spor 10 Mayıs 2024
Altyapısından çıktığı Real Madrid'e yıllar sonra dönen Joselu takımını ipten aldı.

Altyapısında top koşturduğu Real Madrid’de yalnızca bir A takım maçında fırsat bulan, o maçta da sadece altı dakika sahada kalabilen Joselu henüz 22 yaşındayken İspanyol devi tarafından gözden çıkarılıp Alman ekibi Hoffenheim’a bonservisiyle gönderilmişti. 11 yıl sonra pek çok takımı gezmesinin ardından Real Madrid’e dönen Joselu hiç beklenmedik bir anda sahne alıp takımının Şampiyonlar Ligi kahramanı oldu. Bayern Münih’e karşı devler liginin yarı final ikinci maçında takımı bir farkla yenik durumdayken oyuna sürülen İspanyol forvet Bernabeu’da tarih yazdı. 88’inci dakikada Manuel Neuer’in nadiren yaptığı hatalardan birini yakalayıp fırsatı affetmeyerek skoru eşitleyen Joselu iki dakika sonra Rüdiger’in yaptığı ikramı da geri çevirmeyip takımını finale yükseltmeyi başardı.

Enes Ünal sakatlanmasa…

Real Madrid tarihinde tüm zamanların en çok gol atan ikinci futbolcusu konumunda olan Karim Benzema Suudi Arabistan’a transfer olunca eflatun-beyazlılar yeni bir santrfor arayışına girdi. Aslında planlardaki isim Getafe formasıyla La Liga’da çok başarılı işlere imza atan Enes Ünal’dı ancak milli futbolcunun yaşadığı talihsiz çapraz bağ sakatlığı Real Madrid’i yeni arayışlara itti. Yaz ayları boyunca uzun süredir ilgi gösterdiği Kylian Mbappe’yi PSG’den bir türlü koparamayan Real yeni sezona orijini santrfor olan tek bir oyuncuyla girdi, Joselu. 34 yaşındaki futbolcu gençliğinde İspanyol takımında bulunmuştu ancak eflatun-beyazlı formayı giyme fırsatını sadece altı dakika elde edebilmişti. 11 sene sonra yaşanan yuvaya dönüş Real Madrid’in transfer döneminde en çok sorgulandığı tercihe konu olmuştu. Ancak elinde olmayan sebeplerle çok eleştirilen Joselu’nun takımının Avrupa arenasında finale çıkmasını sağlayacak faktörü sağlayacağını kim tahmin edebilirdi ki?

Yıllandıkça açıldı

Real Madrid’de geçen gençlik yıllarında A takım fırsatını bulamayan Joselu, elfatun-beyazlıların B takımı olan Castilla’yla alt lig düzeyinde performans sergilemişti. Devamında Real’le bağlarını koparıp Hoffenheim’a transfer olan İspanyol forvet, 2012-15 yılları arası üç sezonda üç ayrı Bundesliga takımının formasını terletti ancak hiçbirinde ligde çift haneli skor üretmeyi başaramadı. Ardından şansını İngiltere’de deneyen Joselu, Stoke City formasıyla 27 maçta yalnızca dört gol atabildi. Ada ona yaramayınca Deportivo’ya kiralanıp yeniden ülkesine döndü. İspanya’da geçen günlerinin ardından Premier Lig’de bir kez daha zar atmak isteyip Newcastle’a geçiş yaptı ancak siyah-beyazlı takımda geçen iki yılında 52 maçta yedi gol atabildi. Yaşı 30’a yaklaşmış bir futbolcu olarak İngiltere’de şansını daha fazla zorlamayan Joselu’nun 2019’da Alaves’e transfer olarak İspanya’ya dönüşü kariyerinde aldığı en iyi kararlardan biri oldu.

Alaves’te üç sezon forma giyen futbolcu La Liga’da her yılı çift haneli gol katkısıyla kapattı. 30’undan sonra daha golcü bir kimliğe bürünen Joselu’ya bu performansı 2022 yazında Espanyol’un kapılarını açtı. Barcelona şehrinin temsilcisiyle geçirdiği 2022-23 sezonunda İspanya Ligi’ni 16 golle tamamlayan Joselu ikinci baharında en gollü sezonunu yaşayarak yaşlanmadığını, tam tersine yıllanıp daha da geliştiğini herkese gösterdi. Espanyol’da geçen rüya gibi sezonunda milli takımdan da davet alan futbolcu 33 yaşındayken İspanya formasını da sırtına ilk kez geçirmeyi başardı. İşte bu performans ona gençliğinde forma giydiği Real Madrid’in kapılarını yeniden açtı. Joselu belki artık genç değildi, ancak şimdi gençliğinde olduğundan daha iyi bir haldeydi…

Düşük profilli ama yüksek yüzdeli

Kurulduğu günden bugüne her zaman dünyanın en iyi santrforlarını bünyesinde barındıran Real Madrid için sezonu kadrodaki tek forvet olarak Joselu’yla başlamak alışılagelmişin dışında bir durum. Fakat ne var ki dönüp bakıldığında geçen sezon Espanyol için 17 gol atan İspanyol oyuncu şimdi de 2023-24 sezonunda Real için 46 maçta 17 gol atmış durumda. Joselu belki bu takımın ilk 11 oyuncusu olamadı ve 46 maçın 30’unda kulübeden oyuna dahil oldu ancak yedekten girip yaptıklarıyla hem La Liga’da gelen şampiyonluğa etki etti, hem de Şampiyonlar Ligi’nde takımını finale yükseltti.

‘Kahramanlık hakkında bir şey bilmiyorum’

Real Madrid’in inanılmaz bir geri dönüşe imza atarak Bayern’i geçip Şampiyonlar Ligi finaline yürüdüğü maçın ardından konuşan gecenin başrolü Joselu, “Her zaman böyle bir performansı hayal edersiniz ama en güzel rüyalarım bile olan biten kadar büyük değildi. Kahramanlık hakkında hiçbir şey bilmiyorum ama çok mutluyum. Yaşananlar inanılmazdı, muhteşem bir şeydi. Real Madrid asla pes etmez. Bu takım sonuna kadar savaşmayı kanında hissediyor ve işte ben de tam olarak bunu yaptım” dedi.

Masal gibi: Hani kapıyı gösterdiğiniz 'Kel Kartal' var ya!Masal gibi: Hani kapıyı gösterdiğiniz ‘Kel Kartal’ var ya!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.