Dikenli yoldan gül bahçesine… Onuralp Bitim’in hikayesi

Sezonun başında NBA G-League ekiplerinden Windy City Bulls'la anlaşan Onuralp Bitim ilk NBA maçına çıktı. Onuralp Chicago Bulls formasıyla 10 sayı, altı ribaunt üretirken takımı Cleveland Cavaliers'a karşı oynadığı maçı 132-123 kazandı.

Spor 29 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Onuralp Bitim, NBA kariyerinde ilk maçına çıktı.

Her genç basketbolcunun hayalidir, bu sporun en yüksek seviyesi olan lig NBA’de bir gün sahaya çıkabilmek. İşte o hayale erişen son milli basketbolcu Onuralp Bitim oldu. Babası Mustafa Kemal Bitim’in yolundan giden ve basketbol aşkıyla bu spora ömrünü adayan Onuralp en büyük hayalini gerçekleştirdi. Altyapıdan çıktıktan sonra fazla süre alamadığı sezonların ardından 2021-22 sezonuyla beraber başlayan önlenemez yükseliş United Center’da Chicago Bulls formasıyla çıkılan karşılaşmayla sonlandı. Onuralp Türk basketbol tarihini resmi olarak NBA’de temsil etmeye başladı.

Onuralp Bitim 31 Mart 1999 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Basketbolcu bir babanın oğlu olarak henüz küçük yaşlarda bu spora merak saldı. Fiziksel yapısı da geleceğinin olduğunu kanıtlar nitelikteydi. Son derece atletik özelliklere sahip basketbolcu bu yönüyle alt yaş kategorilerinde akranlarından ayrılıyordu. Anadolu Efes altyapısından  A takıma 2016 yılında çıktı. 2017-18 sezonuna Anadolu Efes ve Bakırköy Basketbol’la çift lisanslı sözleşme imzalayarak girdi. Efes’in formasını ilk olarak Karşıyaka deplasmanında giydi. 23 2017’de Eskişehir Basket’e karşı oynanan karşılaşmada dokuz dakika süre aldı, beş sayı atarak kendi hikayesini  yazmaya başladı.

Efes dönemi kendisi adına sürelerini artıramadığı bir dönem olarak kayıtlara geçti. Evet atletik yetenekleri öne çıkıyordu, bu yetenekli All-Star’daki Smaç Yarışması’nı kazanarak da gösteriyordu ancak hem şutu istikrar kazanmamıştı hem de hedefler doğrultusunda yerli rotasyonunda ön sıralara yazılamıyordu. Sürelerini artırmak için kariyerinin tek lig şampiyonluğunu yaşadığı 2019 sezonu sonrası Efes’ten ayrıldı ve Karşıyaka’nın yolunu tuttu. 10 Nisan 2019’da o dönem maddi kriz nedeniyle kadrosundaki birçok sporcuyu göndermek durumunda kalan Sakarya BŞB’ye karşı 99-62 kazanılan mücadelenin tamamında sahada kaldı ve 32 sayıyla kariyer rekorunu kırdı.

Onuralp Bitim, Anadolu Efes’le yollarını 2019’da ayırdı.

İzmir’e gidiş ve sürelerdeki artış

İzmir ekibiyle sürelerini artırdı ve düzenli süre almaya başladı. Ancak Karşıyaka lig ikincisi devam ederken patlayan pandemi krizi nedeniyle beyaz sezon ilan edildi. İTÜ’ye karşı 22 dakikada attığı 24 sayı sezon zirvesi oldu. Ertesi sezona yine Karşıyaka formasıyla girdi, Basketbol Süper Ligi’nde 29 karşılaşmaya çıktı ve 5.2 sayı, 2 ribaund, 0.9 asist ortalaması yakaladı. Ancak Ufuk Sarıca’lı Karşıyaka’yla da yolun sonuna gelmişti. Artık yeni adres kariyer çizgisinin baştan aşağı değişeceği Bursa’ydı.

Karşıyaka ile beraber Süper Lig ve Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etti.

Dusan Alimpijevic Bursaspor’la anlaşıp Nedim Yücel menajerliğinde bir yapı oluşturmaya başladığında kimse o yapının Avrupa’nın kulüpler düzeyinde iki numaralı turnuvasında finale kadar gideceğini düşünmüyordu. Hele de Türk rotasyonunda yıldız ismin son yıllarda süresini artırmaya başlayan 22 yaşındaki bir yıldız olacağını kimse öngörmedi. Ancak son 16 turunda turnuvanın favorilerinden Partizan saf dışı bırakılırken 20 sayı, 10 ribaunt, dört asistlik performansı yalnızca EuroCup değil tüm Avrupa’da ses getirdi. Bursa daha sonra Cedevita Olimpija’yı elerken 14 sayı attı. Andorra karşısındaki yarı finalde 31 dakikada 18 sayı üreterek finalin kapısını araladı. Daha sonra düzenli olarak EuroLeague’de mücadele edecek Virtus Bologna’ya kaybedilen finalde 12 sayı ve beş ribauntla oynadı. 2021-22 sezonunda Basketbol Süper Ligi’nde normal sezonda 27 karşılaşmaya çıktı ve 14.8 sayı, 4.3 ribaund, iki asist ortalaması yakaladı.

Bireysel olarak EuroCup’ın zirvesine

2022-23 sezonu öncesi Onuralp’in talipleri vardı. Oyuncunun adı birçok EuroLeague takımıyla anıldı. Bunlardan en doğal favoriler Anadolu Efes ve Fenerbahçe’ydi. Ancak oyuncu hem sözleşmesini tamamlamak hem de Bursaspor’la yeni bir yolculuğa çıkmak için bu teklifleri bir bir reddetti. Kaldığı Bursa’da ikinci bir final yürüyüşü yapamadılar belki. Ancak EuroCup’ta 18 karşılaşmada forma giydi ve 18.1 sayı, 3.8 ribaund, 3.2 asist ortalaması yakaladı. EuroCup’ta Sezonun En İyi İkinci Beşi’ne seçildi. Süper Lig’de takım play-off ilk turunda Karşıyaka’ya elenirken Basketbol Süper Ligi’nde normal sezonda 30 karşılaşmaya çıktı ve 18.4 sayı, 4.8 ribaund, 3.6 asist ortalaması yakaladı.

Bursaspor formasıyla Onuralp kendini kanıtladı.

Rüzgarlı şehre yolculuk

Bursa’da dönüşüm vakti gelmişti. Frutti Extra sponsorluktan çekilecek, takım yoluna EuroCup’ta değil Şampiyonlar Ligi’nde devam edecek, Nedim Yücel ve Dusan Alimpijevic’le yollar ayrılacaktı. Hal böyle olunca takım birçok yıldız oyuncusunu da kaybedecekti. Bu yıldızlardan biri de pek tabii Onuralp’ti. Oyuncunun yine Avrupa’dan birçok talibi vardı. Ancak Onuralp zor yolu seçti. Onun hayali NBA’e gitmekti. 24 yaşındaki basketbolcu için EuroLeague’deki bir takımda en fiziksel Avrupa turnuvasında pişerek oraya gitmek bir yöntemdi. Ancak 2021 NBA draftlarına girip seçilemeyen Onuralp için tek yol ABD’deydi. Oyuncu bu konuda kararlıydı. Bu yüzden ilk adımı Chicago Bulls’un Yaz Ligi takımına seçilerek ve yaz kampına girmek konusunda bu kulüple anlaşarak attı.

Buradaki performansıyla beraber Chicago Bulls’un gelişim ligi takımı Windy City Bulls’a çift yönlü imza attı. Çift yönlü imza gösterdiği iyi performansla beraber Chicago Bulls ana kadrosuna her an adını yazdırabilmesi olasılığı tanıyordu. 12 normal sezon maçına çıkan Onuralp bu karşılaşmalarda 32.1 dakika süre alarak takımın ana parçalarından biri olmayı başardı. 16.7 sayı ortalaması yakalayan Onuratlp yüzde 45.6 saha içi yüzde 43.3 üç sayı yüzdesi tutturdu. Atletik özelliklerinin yanında Bursa yıllarında yüksek üçlük yüzdesi eklemesi kendisine NBA kapısını açtı. Bu istatistiklerin yanında 4.0 asist ve 3.9 ribaunt gibi ortalamalar da vardı. Onuralp amacına şubat ayı sonu itibariyle ulaştı. Hoopshype’ın aktardığı bilgiye göre Chicago Bulls milli basketbolcuya bu sezon için garanti olmak kaydıyla üç senelik kontrat verdi. Onuralp bu sezonki alacakları garanti olmakla birlikte üç sene için toplamda 4.6 milyon dolar kazanacaktı.

Sevinç içinde su içinde

Bitim takımıyla ilk maçına Cleveland Cavaliers karşısında çıktı. Takım iki uzatmaya giden maçı zor da olsa 132-123 kazandı. DeMar DeRozan 35 sayıyla yıldızlaşırken Nikola Vucevic 24 sayı ve 13 ribauntla oynadı. Andre Drummond 17 sayı ve 26 ribauntla katkı yaptı. Ancak karşılaşmadan sonra soyunma odasında odak isim 27 dakikalık sürede 10 sayı, altı ribuantla oynayan Onuralp Bitim’di. Takım arkadaşları kariyerinin ilk maçında galibiyete katkı sunan ismin başından aşağı sular döktü ve zaferi ona atfettiler.

Onuralp yalnızca soyunma odasında sırılsıklam olmadı. Aslında ıslatma merasimi henüz karşılaşma biter bitmez kulübün yayıncısına verdiği röportaj sırasında başladı. Karşılaşmanın yıldızlarından Drummond oyuncunun başından aşağı döktüğü suyla Onuralp’i kutluyordu.

Hayallerini gerçekleştiren Bitim karşılaşma sonunda verdiği demeçte “Nasıl hissettiğimi bırakın İngilizce, kendi dilimde bile tarif edemem. Bir şansın geleceğini biliyordum ancak bu şansın ne zaman geleceğini bilemiyorsunuz. Bu yüzden oyuncu olarak fiziksel ve mental olarak hazır olmak zorundasınız. Ben de hep hazır olmaya çalıştım. Sahaya adım attığımda gergin değildim çünkü ben bir basketbol oyuncusuyum. Gergin değildim ancak heyecanlıydım çünkü inanılmaz hissediyordum” dedi.

Eylül 2016’da “Bir gün NBA oyuncusu olmak istiyorum” demecini veren geçen yaz “Oyun tarzım NBA’e uygun olduğu için Euroleague’e gitmedim” diyerek Chicago tercihinin nedenini açıklayan Onuralp, emeline ulaştı ve ilk NBA maçına çıktı. Avrupa basketboluna son iki sezonunda damga vuran oyuncu için seçtiği zor yol sonunda ulaştığı yerde daha zorlu bir görev var: NBA’de kalıcı olabilmek ve başarıdan başarıya koşmak…

Son şampiyon Fenerbahçe alışık olduğu yerde!Son şampiyon Fenerbahçe alışık olduğu yerde!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.