Eleme aşaması geride kaldı, Türkiye ülke puanında yeni yerine yerleşti

Avrupa futbolunda eleme aşaması geride kaldı. Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nde katılımcılar belli olurken Türkiye'de ülke puanı sıralamasındaki yeni yerine yerleşti.

Spor 30 Ağustos 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
İşte ülke puanında son durum.

Türkiye, Avrupa futbolunda son iki sezonda yaptığı çıkışla beraber ülke puanında çok geride kaldığı sıralardan yukarı tırmandı. Türk futbolu bu sezona dokuzuncu sırada Belçika’nın gerisinde ve Çekya’nın önünde başladı. Ancak bu sezonun başıyla beraber bu sıralama negatif anlamda değişti.

Fenerbahçe ve Galatasaray Şampiyonlar Ligi’ne kalmak için yola çıktı. Fenerbahçe üçüncü ön elem turunda Lille’e boyun eğdi ve yoluna Avrupa Ligi’nde devam edebildi. Galatasaray da İsviçre Ligi’nde mücadele eden Young Boys’a elenince Şampiyonlar Ligi katsayısından yararlanabilecek Türk takımı kalmadı. Bu durum ülke puanı için büyük eksi yazdı.

Öte yandan Avrupa Ligi’nde mücadele etmek için eleme oynayan ekiplerden Trabzonspor bu aşamada Rapid Wien’e elendi. Trabzon, son olarak St Gallen’le Konferans Ligi play-off’larında karşılaştı. Bu rakibine de penaltılar sonucu boyun eğen bordo-mavililer Avrupa macerasına veda eden ilk Türk takımı oldu. Başakşehir ise Konferans Ligi play-off’larında İrlanda ekibi St Patricks’i geride bırakıp adını gruplara yazdırdı. Geçen sezon Türkiye Kupası’nı alarak Avrupa Ligi’ne play-off aşamasından giren Beşiktaş bu aşamada Lugano’yu eledi.

Beşiktaş vitesi beşte seviyorBeşiktaş vitesi beşte seviyor

Bu süreç Türk kulüpleri için ülke puanı sıralamasında eksi olarak kayıtlara geçti. Öyle ki en yakın takipçi Çekya geriden gelip Türkiye’yi geride bıraktı. Sparta Prag 19 yıllık Şampiyonlar Ligi hasretini sonlandırırken Slavia Prag Lille’e elenerek Şampiyonlar Ligi’nin kapısından döndü. Yine de ikinci maçını kazanan Prag’la beraber Çekler özellikle son haftayı kayıpsız şekilde dörtte dörtle geçti. Türk kulüplerinden Beşiktaş ve Başakşehir maçlarını kazanırken Galatasaray yenildi Trabzon berabere kaldı.

Çekler de tıpkı Türkiye gibi Avrupa’ya dört takımla devam ediyor. Bu takımlardan biri Şampiyonlar Ligi’nde. İkisi Avrupa Ligi ve biri Konferans Ligi oynayacak. Türkiye’nin Avrupa Ligi’nde üç Konferans Ligi’nde bir takımı var. Bu sezon şu ana kadar 5.300 puan toplayan Çekya, Türkiye’nin 2.550 puan önünde. Bu da arada yedi galibiyetlik bir fark olduğuna işaret ediyor.

😎 44.200 puan | Belçika
9-) 38.650 puan | Çekya
10-) 36.100 puan | Türkiye
11-) 31.500 puan | Norveç
12-) 31.000 puam | Avusturya

Trabzonspor Konferans'tan penaltılarla ayrıldıTrabzonspor Konferans’tan penaltılarla ayrıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.