Ergin Ataman’ın Panathinaikos macerası olaylı başladı

Geçtiğimiz sezonun sonunda Anadolu Efes'ten ayrılarak Yunan ekip Panathinaikos'un yolunu tutan Ergin Ataman'ın Atina macerası olaylı başladı. Sezonun başında iki kez Olympiacos'a yenilen Pana'da Ataman, oyuncularını hedef alan ve yeni transferleri işaret eden açıklamalar yapmıştı.

Spor 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ergin Ataman'ın Panathinaikos dönemi olaylarla başladı.

Ergin Ataman, kulüpler düzeyinde Türk basketbol tarihinin heybesinde en büyük başarıları bulunduran koçu. Anadolu Efes’le 2021 ve 2022’de olmak üzere iki kez EuroLeague şampiyonluğu kazanan koç kariyeri boyunca farklı farklı takımlarla 6 kez Süper Lig, 6 kez Türkiye Kupası, 8 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası zaferleri yaşadı.

Ataman’ın Efes’teki 5 sezonluk macerasında takımı Avrupa’nın zirvesine çıkardı ve Shane Larkin-Vasilije Micic ikilisiyle beraber karşı konulması güç bir gard kombosu oluşturdu. Rakip takım taraftarlarıyla olaylı ilişkilerinin yanında Efes taraftarıyla arasında özel bir bağ olan Ataman 5 senelik süreçte ikisi Avrupa şampiyonluğu olmak üzere yaşadığı birçok başarının ardından son olarak Süper Ligi kazanarak Efes’e veda etti.

Anadolu Efes sonunu getiremedi, Barcelona galibiyetle başladıAnadolu Efes sonunu getiremedi, Barcelona galibiyetle başladı

Transfer sürecinde başlayan kaos

Ataman’ın yeni adresi uzun süredir ezeli rakibi Olympiacos’un gölgesinde kalan ve eski günlerini arayan Panathinaikos oldu. Çılgın başkan Giannakopoulos başkanlığında uzun süredir eski ihtişamından uzak Oaka’yı yeniden canlandırmak için yatırımı artıran Pana, Ataman’ı göreve getirdi ve bununla da kalmayıp transfer sezonuna damga vuran hamleler yaptı. Partizan’dan Mathias Lessort, Kızılyıldız’dan Luca Vildoza, NBA’den dönen Juancho Hernangomez bu transferlerden bazılarıydı. Ancak en ses getiren hamle kuşkusuz Kostas Sloukas’tı. Adı Fenerbahçe’yle de anılan Kostas, Olympiacos’tan ayrılıp ezeli rakip Pana’nın yolunu tuttu. Tecrübeli gardın bu tercihi yapmasındaki temel sebep açıktı. Başkan Giannakopoulos oyuncuya 3 sene için 10 milyon dolar gibi Avrupa standartlarında uçuk bir teklif yapmıştı.

Kısacası kaotik ortamların koçu Ergin Ataman gittiği yere de kaos götürüyordu. Bu durum koçun başarısını kariyeri boyunca genel anlamda pozitif etkilemiş bir durumdu. Ne de olsa transfer sürecinde psikolojik üstünlüğü ezeli rakipten ve son final four finalistinden alarak görevine başlıyordu.

Yunanistan'ı karıştıran isim: Kostas SloukasYunanistan’ı karıştıran isim: Kostas Sloukas

Devşirme krizi

Ataman’ın ayrılığı sonrası kendisiyle 5 koca sezon çalışan ve Anadolu Efes’in yeni kaptanı olan Shane Larkin’e hocayla çalışmanın nasıl bir şey olduğu soruldu. Larkin “Ataman gelip de size neyi neden yaptığını açıklayan tarzda bir koç değil. Bazen bunu gelişigüzel olarak tek seferlik yapabilir. O; Nasıl hissettiğiniz, ne düşündüğünüz veya vücudunuzun durumunun nasıl olduğu konusunda günbegün konuşabileceğiniz tarzda bir koç değil. Onunla en fazla 45 saniye ya da 1 dakikalık bir konuşma yapabilirsiniz. Tarzı bu ve başarıya bu şekilde ulaştı.” yanıtını verdi.

Koç artık kendisinden her şeyin ötesinde başarı beklenen bir yerdeydi. Arkasında büyük bir maddi destekle yola çıkacak ve buna ulaşmaya çalışacaktı. Ancak Ataman’ın Pana koçluğuyla yürütmesi gereken bir görevi daha vardı. O da A Milli Takım koçluğuydu. Buradaki görevi de 2023 yazı itibarıyla içinde birçok olay barındıracaktı. Cedi Osman yeni sezona hazırlanmak istediği için, devşirme oyuncular Shane Larkin ve Scottie Wilbekin sakatlıkları dolayısıyla milli takıma gelmeyeceklerini açıkladılar. 12-20 Ağustos tarihleri arasındaki Olimpiyat Ön Eleme Turnuvası’nda takımın sac ayakları olmayacaktı. Hem federasyon cephesi hem Ataman cephesi özellikle devşirmelere mazeret bildirmeksizin gelmedikleri gerekçesiyle yükleniyorlardı. Ataman yönetimindeki takım finalde Hırvatistan’a varlık gösteremeden kaybedince devşirmeler hakkında şikayetler yükseldi. Sonuç olarak TBF, hem Ergin Ataman’ın eski öğrencisi Shane Larkin’e hem de Ataman’ın milli takımdaki birinci tercihi olmayan Scottie Wilbekin’e Süper Lig’de 5 maç ceza verip 90’ar bin TL ceza kesti. Söz konusu durum hem Efes’in hem de Fenerbahçe’nin sezon planlamasını baltaladı. Fenerbahçe ve Panathinaikos arasındaki sezon öncesi hazırlık karşılaşmasından evvel Scottie Wilbekin’in Ergin Ataman’ın yanına giderek sitemli jest ve mimiklerle konuşması konu hakkında sitemini dile getirdiği yorumlarına yol açtı.

Öyle ki iki oyuncu da sakatlıklarını TBF kısmına bildirdiklerinde ısrarcıydı. Tahkim Kurulu, TBF tarafından verilen kararı onayınca Fenerbahçe CAS’a gitme kararı aldı. Kısacası Ergin Ataman’ın kaotik koçluk kariyeri 2023 yazında Milli Takım katında da sürdü.

Shane Larkin ve Scottie Wilbekin devşirmeydi, yabancı olduShane Larkin ve Scottie Wilbekin devşirmeydi, yabancı oldu

Korkunç başlangıç radikal kararlara yol açtı

Kulüp sezonunun başlamasıyla beraber Panathinaikos’un Olympiacos engelini aşması mümkün olmadı. Önce Yunanistan Süper Kupası’nda karşılaşan iki takımın mücadelesinde Oly ilk çeyrekte yakaladığı 30-4’lük olağanüstü seriyle maçın kontrolünü eline alıp zafere uzandı. Ardından EuroLeague’in ilk hafta maçında Oly, bu kez deplasmanda rakibine karşı geriden gelip uzatmada baskın bir performansla galip gelmeyi başardı. Söz konusu maç öncesinde ekranlara yansıyan bir görüntü maçın ardından gündem oldu. Ataman, Oly koçu Giorgios Bartzokas’ın kendisine uzattığı Olympiacos flamasını ilk aşamada almıyordu. Daha sonra Bartzokas’ın ikinci hareketine yanıt veren Ataman, flamayı ikinci denemede alıyordu.

Bu 2’de 0’ın ardından ligdeki Maroussi galibiyeti yaraları sarmadı. Son çeyrekte rakibinin 25 sayılık farkı eritmesine izin veren Pana sahadan 82-71 galip ayrılmıştı. Ataman maç sonunda oyuncularını hedef alan açıklamalar yapıp “Bazı oyuncuların performansından memnun değilim. Maçlarda zihinsel olarak daha güçlü olmaları gerekiyor. Gerekirse kadromuza yeni transferler yapacağız” diyerek 10 transfer yapılan yaz sürecinin ardından transferlerin devam edeceğini işaret ediyordu.

Ataman’ın taze Pana macerasındaki son kaosu bu değildi. Geçtiğimiz gün çıkan habere göre tecrübeli koç takımıyla beraber Maroussi maçı sonrası 6 saatlik idman yaptığı iddiası vardı. Ataman bu iddiayı bu akşamki Bayern Münih maçı öncesi yaptığı açıklamalarla doğruladı. Deneyimli isim “aroussi maçından sonra takımla dört saat süren bir video analiz seansı yaptık. Kim bilir, belki gelecek hafta yedi saat video izleriz” dedi.

Ataman’ın Pana macerası ve 2023 yazı oldukça olaylı geçti ve geçiyor. Söz konusu Avrupa basketbolunun en çılgın kulüp başkanlarından biri, başarıya aç bir kulüp ve Ergin Ataman olunca söz konusu olayların devam edeceği de kesin gibi görünüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.