Euro 2024’ün ikinci ev sahibi Türkiye! Kırmızı beyaz işgali anlattılar

Almanya'daki en büyük azınlık olan Türkler gerek Gürcistan gerekse Portekiz maçında Dortmund'u kırmızı beyaza boyadı. Ama olay bu kentle sınırlı değil. Türk taraftarların farklı kentlerdeki coşkusu dünya basınının ilgisini çekiyor.

Spor 25 Haziran 2024
Portekiz maçından önce Dortmund sokaklarında hakim olan renk kırmızı beyazdı.

Almanya’da süren Euro 2024 futbol turnuvasının öne çıkan renklerinden biri de Türk taraftarlar. 84 milyon insanın yaşadığı Almanya’da Türkler yaklaşık üç milyon kişiyle ülkenin en büyük azınlığı. Bu da turnuvanın düzenlediği sokakların Türk bayraklarıyla donanmasını, maçlarda Türk taraftarların varlıklarının hissedilmesini sağlıyor. Türkiye’nin gerek Gürcistan gerekse Portekiz maçında Dortmund sokakları Türklerin geçit törenine dönüştü. Arabaların dikiz aynaları kırmızı ve beyaz renklerle donatıldı, kaldırımlardaki taraftarlar ise geçen arabalara konfeti fırlattı.

Almanya’nın Stuttgart ve Hamburg gibi diğer şehirlerinde de Türkiye’nin maçı olduğu zaman durum farklı değildi. Taraftarın marşlı ve davullu kutlamaları dünyanın başka ülkelerinden gelen basın mensuplarının da ilgisini çekti. Yapılan şovlar kameraya alındı.
BBC’den Emma Sanders’a konuşan 25 yaşındaki taraftar Batuhan “Taraftarlarımızı tanımlamak için iyi sözcüğü az kalır, inanılmazlar. Çok iyi bir atmosfer yaratıyoruz, çok gürültülü ve normal değil. Türkiye grupta bir maç daha kazanırsa, inanılmaz bir coşku Almanya sokaklarında görülecek” dedi. Taraftarlardan Cengiz Çatalpınar ise “Kalplerimiz memleketimiz Türkiye için çarpıyor. Tabii ki Almanya da evimiz, ancak biz Türk’üz” diye konuştu, Almanya’da okuyan 21 yaşındaki öğrenci Erdem Sakınç ise şunları söyledi: “Turnuva için Almanya’da olmak ve buradaki Türk topluluğuna katılmak inanılmaz bir şey. Biz de ikinci ev sahibi sayılırız.”

EURO 2024’te F Grubu’nda ilk iki maç sonrası Portekiz’in altı, Türkiye’nin üç, Çekya ve Gürcistan’ın birer puanı var. Türkiye gruptaki üçüncü ve son maçında yarın saat 22:00’de Hamburg’da Çekya’yla karşılaşacak. Aynı saatte Portekiz-Gürcistan maçı da oynanacak. Türkiye, Çekya’ya yenilmediği takdirde son 16’ya kalmayı garantileyecek.

Bir sessizlik 'Çek'...Bir sessizlik ‘Çek’…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.