EuroLeague’de Dörtlü Final zamanı geldi çattı: Sahne Fenerbahçe’nin

Uzun zamandır beklenen EuroLeague Dörtlü Final heyecanı Berlin'de yaşanacak. Büyük heyecan bugün oynanan yarı final maçlarıyla başlayacak, Fenerbahçe saat 19.00'da Milli Takım koçu Ergin Ataman'ın çalıştırdığı Panathinaikos'la oynayacak.

Spor 24 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fenerbahçe, finale yükselmek için Panathianikos ile mücadele edecek.

Uzun bir sezon, beklentiler, hedefler ve o hedeflere ulaşmak için atılacak son adımlar. O son adımlar EuroLeague’de Almanya’nın başkenti Berlin’de atılacak. 2016’dan sonra bir kez daha Dörtlü Final’e ev sahipliği yapan Berlin’de Türk ekibi Fenerbahçe’nin yanı sıra Yunan temsilcileri Panathinaikos ve Olympiakos, son şampiyon Real Madrid’e eşlik edecekler.

EuroLeague Final-Four’da mücadele edecek takımlardan Real Madrid’in 11, Panathinaikos’un 6, Olympiakos’un 3 ve Fenerbahçe’nin 1 şampiyonluğu var. İlki 1958 yılında düzenlenen organizasyonda 13 ülkeden 22 takım şampiyonluk sevinci yaşadı. EuroLeague’de İspanyol ekipleri 14 kezle kupayı en çok kazanan takımlar olma başarısı gösterdi. İspanya’yı 13 şampiyonlukla İtalya takip etti.

Türkiye’den Fenerbahçe, EuroLeague’de şampiyonluk yaşayan ilk takım olma başarısı gösterdi.Sarı-lacivertli takım, 2017 yılında İstanbul’da düzenlenen Final-Four organizasyonunda şampiyon olarak, kupayı müzesine götürdü. Fenerbahçe’nin ardından Ergin Ataman’ın çalıştırdığı Anadolu Efes, 2021 ve 2022’de kupayı üst üste kazandı.

Yunan takımları, EuroLeague’de 9 kez şampiyon olma başarısı gösterdi. Bu ülkeden Panathinaikos 6, Olympiakos da 3 kez kupanın sahibi oldu. Rusya’dan CSKA Moskova 8, İsrail’den Maccabi Tel Aviv de 6 kez kupayı kazandı.Hırvatistan’dan Split 3, Cibona da 2 kez ligi şampiyon tamamlarken, Letonya’dan ASK Riga ise 3 kez kupayı havaya kaldırdı. Ayrıca Gürcistan’dan Dinamo Tiflis, Bosna Hersek’ten Bosna, Sırbistan’dan Partizan, Fransa’dan Limoges ve Litvanya’dan Zalgiris birer kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

Tarihinde altıncı kez Final Four heyecanı yaşayan Fenerbahçe, EuroLeague play-off’ları tarihinde beşinci maçı deplasmanda kazanarak son dörde kalan ilk takım olma unvanına erişti. Sarı-lacivertlilerde Nigel Hayes Davis sezonun beşine seçildi. Fenerbahçe, yarı finaldeki rakibi Panathinaikos’la bu organizasyondaki 37. maçını oynayacak. Yunanistan temsilcisiyle bugüne dek karşı karşıya geldiği 36 maçta 17 kez kazanan sarı-lacivertliler, 19 maçtan ise yenilgiyle ayrıldı.

Kanarya, bu sezon rakibiyle oynadığı müsabakaları iç sahada 83-69 kazanırken, deplasmanda ise 74-63 kaybetti. İki takım ilk kez Final-Four’da karşı karşıya gelecek. PAO yedinci kupa hedefiyle Berlin’in yolunu tutarken Kanarya’nın hedefi tarihinin ikinci Avrupa şampiyonluğuna ulaşmak.

Gerginlik sahaya çıkmadan başladı

Final Four ortamları gergin olur. Bazen gelen taraftar gruplarının arasındaki taşkınlıklar bazen de takımlar arasındaki rekabet… Sebep ne olursa olsun bu gerginlik bir şekilde izleyenlere yansır. Ne de olsa koca sezonun emeği bir 40 dakikaya sığmıştır. Bu denli baskı da dolayısıyla gerilimi artırır. Ancak bu gerilim Berlin’de henüz sahaya çıkmadan başladı. Panathinaikos takım otobüsü otele geldiğinde Ergin Ataman ve Fenerbahçeli taraftarlar küfürleştiler. Ataman otel içinde güvenlik zafiyetinden şikayet etti ve Alman polisin kendisini ittiğini açıkladı.

Bu iklimde başlayacak olan heyecanda basketbol insanları gerilimi düşürmek için de adımlar atmıyor değiller. Ataman gecenin ilerleyen saatlerinde sağduyu çağrısı yaparken Sarunas Jasikevicius da otel önünde Ergin Ataman’la karşılaşınca “Dünden sonra hapistesindir diye düşündüm” diyerek esprili bir şekilde Ataman’ı karşıladı. Ataman basın toplantısında, yaşananlarla alakalı “Beni destekleyen herkese teşekkürler. EuroLeague CEO’sundan Alman polisine kadar herkese teşekkür ediyorum. Bu basın toplantısında, o küçük insanların yaşattığı önemsiz şeylerle ilgili konuşmak istemiyorum. Bu Fenerbahçe camiasını temsil etmiyor. 10-15 kişilik provokatörlerdi. Ben Fenerbahçe Kulübü’ne, taraftarına çok büyük saygı duyuyorum. Ayrıntıya girmek istemiyorum. Bu konuyu konuşmayacağım. Burada basketbol konuşuyoruz” diye konuştu.

Fiziksel mücadele zihinsel mücadelenin üstüne çıkacak

Final Four’da mental anlamda güçlü kalmak, 40 dakikanın her anında maçın içinde olmak temel gereklilik. Fenerbahçe bu açıdan güçlü bir takım olduğunu hem normal sezonda hem de play-off’ta pek çok kez gösterdi. Farkla geri düşülen maçlarda bile sağlam kalan Kanarya özellikle Sarunas Jasikevicius döneminde bu dirayetin birçok örneğini gösterdi. Dimitris Itoudis’le sezona başlayan Fenerbahçe, Jasikevicius yönetiminde play-off’a altıncı sıradan girip Monaco’yu 3-2 ile eledi. Maccabi Tel-Aviv’i beş maçta geçen Panathinaikos ise geçen sezonu 17. sırada tamamladıktan sonra Türk koç Ergin Ataman’la büyük gelişim kaydedip ikinci sıradan play-off yapıp adını Final Four’a yazdırmayı başardı.

Mathias Lessort ve Kostas Sloukas transferleriyle ses getiren takım sezon ortasında Kendrick Nunn hamlesiyle suyun yönünü değiştirdi. Fenerbahçe’nin finale kalmak için dikkat etmesi gereken üçlü de bu isimler. Lessort’un kadroda alternatifsiz olması Fransız uzunun olası faul problemine girmesiyle Fenerbahçe’nin elini güçlendirebilir. Nick Calathes’in play-off boyunca sezonun en değerli oyuncusu seçilen Mike James’e yaptığı savunmanın benzerini Sloukas-Nunn ikilisinden birine yapması şart. Sezon boyunca üçlük ve sayı rekorlarını kıran Fenerbahçe’de, play-off’u beklentilerin altında geçiren Nigel Hayes Davis’in yeniden kendini bulması hücum anlamında kilit rol oynayacak.

Kanatlardan iyi skor katkısı alan ekibin Tarık Biberovic ve Dyshawn Pierre gibi oyuncuların üç sayı katkısına da ihtiyacı var. Nate Sestina da şayet süre alırsa Fenerbahçe’nin şut ritmini yukarı çekmeye aday. Marko Guduric’in kenardan geldikten sonra potaya giderek faul alıp çizgiye gitmesi ve yüksek serbest atış yüzdesiyle rakibine zarar vermesi şart. Maçın hücum yönünde kilit ismiyse Nigel Hayes Davis’le beraber en çok maaşı alan Scottie Wilbekin olacak. ABD’li oyuncunun kritik anlarda eli titremeden attığı üçlüklerine devam etmesi lazım.

Play-off’ta dört maçı kaçıran Johnathan Motley’nin özellikle devrilen Lessort’a karşı fiziksel olarak direnci önemli. Sertaç Şanlı ve Papagiannis gibi uzunların şut performansı da Fenerbahçe’nin hücum ritmi açısından belirleyici unsur olacaktır. PAO cephesinde Ergin Ataman’ın olmazsa olmazı dört numara katkısını Dinos Mitoglu veya Juancho Hernangomez’den alması kritik. Fenerbahçe savunmasının bu iki ismi riske etmesi negatif sonuç verebilir. Monaco karşısında Alpha Diallo’nun riske edilmesine karşın can yaktığı anlar oldu, böyle bir riskin yarı final gibi tek maç üzerinden oynanan bir karşılaşmada alınmasını beklemiyorum. Ancak Kalaitzakis’in savunma direncini artırmak için sahada olduğu kısımlar Fenerbahçe’nin kendi savunmasından enerji devşirmek isteyeceği anlar olabilir. Zira söz konusu oyuncu hücumda eksi yazması muhtemel isim.

Fenerbahçe ve PAO normal sezonda birbirlerine karşı birer galibiyet aldılar.

Saras takıma geldikten sonra Dörtlü Final’e taşımasıyla alakalı “Ben bir şey icat etmedim, onlara sunduğum şey yepyeni bir şey değildi. Günlük hedefler koyup üstüne koyarak devam etmek gerekiyor. Umarım maç gününde her şey istediğimiz gibi gider.” dedi.

Ergin Ataman ise bir Türk takımına karşı oynayacak olmasıyla ilgili “Bu bir ulusal takım mücadelesi değil, kulüp seviyesinde bir mücadele. Türk bir koç olarak ülkemi temsil ediyorum ama bir Yunan takımını temsil ediyorum. Her ne kadar rakibim bir Türk takımı olsa da orada da yabancı bir koç var. Bunlar önemli şeyler değil. Çok zorlu bir yarı final oynayacağız. Büyük bir takıma karşı. Fenerbahçe’ye ve taraftarlarına çok büyük bir saygı duyuyoruz.” dedi.

Olympiakos intikam için…

Diğer yarı final eşleşmesinde Olympiakos ve Real Madrid karşı karşıya gelecek. Madrid geçen sezonun final maçında Oly’yi geriden gelerek Sergio Llull’un basketiyle mağlup etmişti. Real bu basketle şampiyon olmuş ve rakibine üst üste ikinci Final Four’da da hüzün yaşatmıştı. Kostas Sloukas ve Sasha Vezenkov gibi yıldızlarını kaybeden Oly, Giorgios Bartzokas yönetiminde yine yarı finale çıkmayı başardı. Pire ekibi bu başarıyı şampiyonlukla taçlandırmak istiyor. Dört takım arasında en mütevazı kadro onlarda. Real Madrid son şampiyon kadronun üstüne Facundo Campazzo eklemesi yapıp ligi açık ara lider tamamladı ve koçları Chus Matteo yılın başantrenörü ödülünü aldı. Onların kırmak istediği lanet, normal sezonu lider bitiren takımın genelde Final Four’da hüsranla ayrılması. Bu hüsranı yaşamak istemiyorlar ve tarihlerinde 10. kez kupaya uzanmak istiyorlar. Walter Tavares ve Mustapha Fall gibi iki devin minimum faul problemiyle sahada kalması önemli olacak. İyi bir sezon sonu geçiren Shaq McKissic penetreleriyle Real savunmasını ne kadar bozabilecek bunu göreceğiz. En çok gelişme kaydeden oyunculardan biri olarak öne çıkan Alec Peters’ın da şut ritmi Oly için önemli. Diğer tarafta Real için Mario Hezonja ve Dzanan Musa gibi kısaların istikrarlı olarak skor üretmeleri olmazsa olmaz. İki takımın mücadelesi 22.00’de başlayacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.