Fenerbahçe Atina’da önce yıkıldı sonra umutlandı

Fenerbahçe, Olympiakos deplasmanında 3-0 yenik duruma düştüğü maçta Tadic ve İrfan Can Kahveci'yle skoru 3-2'ye getirdi. Yarı final umudunu Kadıköy'e taşıdı. Sakatlanan Jayden Oosterwolde oyundan çıkmak zorunda kaldı.

Spor 11 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fenerbahçe, 3-0 geri düştüğü maçta tur umutlarını İstanbul'a taşıdı.

Türk futbolunu Avrupa’da temsil etmeye devam eden Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek final ilk maçında Olympiakos’a konuk oldu. Aynı anda lig yarışını sürdüren, geçtiğimiz hafta sonu Galatasaray’la Süper Kupa maçını protesto eden ve 19 yaş altı takımıyla çıkan sarı-lacivertliler yeşil saha mesaisine Yunanistan’da döndü. Pire ekibine karşı oynanan maç 19.45’te başladı.

Fenerbahçe maça iyi başladı. 4. ve 5. dakikada Edin Dzeko’nun şutlarıyla rakip kaleyi yokladı. Ancak bu iyi başlangıç savunma hatasıyla tersine döndü. Çağlar Söyüncü’nün çıkarken attığı hatalı pas Fortounis’te kaldı. Oyuncu kaleyi karşıdan gören noktadan düzgün bir vuruşla topu ağlara yolladı ve 8. dakikada takımını 1-0 öne geçirdi.

Fenerbahçe sonradan açıldı…Fenerbahçe sonradan açıldı…

 

Fenerbahçe bu dakikadan sonra oyunun kontrolünü biraz olsun kaybetti. 27. dakikada Oly korner kazandı. David Carmo sağ kanattan gelen ortaya kafayı vurdu, Livakovic çok şık kurtardı. 32. dakikada gelişen Olympiakos atağında Fortounis bu kez asisti yaptı, çaprazda topla buluşan Jovetic topu ağlara gönderdi ve farkı ikiye çıkardı. Jayden Oosterwolde 43. dakikada dizinden sakatlık yaşadı ve yerini Ferdi Kadıoğlu’na bıraktı. Sakatlanan Jayden Oosterwolde, sedyeyle sahadan çıkarıldı. 45+4. dakikada Dzeko’nun çevirdiği topta Krunic kaleyi gördü ancak Zolakis başarılı oldu. İlk yarı 2-0 bitti.

İkinci yarıya değişiklik yapmadan başlayan Fenerbahçe’ye karşı Olympiakos daha etkili oldu. 51. dakikada Rade Krunic’in hatası sonrası El Kaabi karşı karşıya kaldı, Livakovic yaptığı kurtarışla topu kornere gönderdi. Krunic 57. dakikada bir top kaybı daha yaptı ve bu kez Chiquinho hatayı değerlendirdi, skor 3-0 oldu.

60. dakikada hem Krunic hem Zajc kenara geldi, yerlerine Fred ve İsmail oyuna girdi, bu değişiklikler kırılma anı oldu. 63. dakikada İrfan Can’ın ortasında Dzeko kafayla aşırdı, Szymanski kafayı vurdu ve kaleci Zolanski dokundu. 67. dakikada Osayi Samuel ceza alanında yerde kaldı, hakem penaltı noktasını gösterdi. Olympiakos’ta sarı kart gören Retsos, ikinci maçta cezalı duruma düştü. Dusan Tadic topun başına geçti. Ters köşe yaptı ve durumu 3-1’e getirdi.

Spor dünyasında perşembe günü böyle geçtiSpor dünyasında perşembe günü böyle geçti

Fenerbahçe etkili oyununu sürdürdü. Farkı azaltmak için yüklenen Kanarya eline aldığı orta saha üstünlüğünü iyi kullandı. Kalabalık gelen Kanarya’da Ferdi ortayı yaptı, Szymanski indirdi, İrfan Can kaleye yakın noktadan yaptığı vuruşla topu ağlara yolladı. Fenerbahçe skoru 3-2’ye getirdi.

84. dakikada kasığını tutarak kendini yere bırakan Brezilyalı savunmacı Rodrigo Becao, yerini İtalyan stoper Leonardo Bonucci’ye bıraktı. Karşılaşma 3-2 Olympiakos üstünlüğüyle sona erdi. Eşleşmenin ikinci ayağı 18 Nisan Perşembe akşamı 22.00’de Kadıköy’de sahne alacak.

Opta verilerine göre İrfan Can Kahveci, Fenerbahçe tarihinde bir Avrupa kupası sezonunda beş gole ulaşan üçüncü Türk oyuncu oldu. Daha önceki isimler Tuncay Şanlı ve Semih Şentürk’tü. Bu sezon Avrupa kupalarındaki altıncı golünü Olympiakos filelerine gönderen Dusan Tadic, 2018/19’dan (Ajax formasıyla 9 gol) bu yana bu turnuvalarda en yüksek sayıya ulaştığı sezonu yaşıyor. Fenerbahçe’nin Avrupa kupaları tarihinde Lyon (4M) ile birlikte 3+ kez karşılaşıp maçların tamamından mağlup ayrıldığı iki rakibinden biri Olympiakos (3M).

 

‘Kamuoyu bilmiyor, sakatlıklarım var’

İsmail Kartal maç değerlendirmesinde “Soyunma odasında bu maçı çevirebileceğimizi söyledik, bazı konuşmalar yaptık. 3. golü yedik, basit bir goldü, kendi hatamızdı. Buna rağmen oyunu bırakmadık. Risk alarak değişiklikler yaptık. 3-3, hatta 4-3 bile kazanabilirdik. Sonuçta bugün belki mağlup olarak değil en kötü beraberlikle veya maçı kazanarak dönmek istiyorduk. 3-0’dan 3-2’ye dönmek de güzel, reaksiyon verdik. İstanbul’da taraftarımızla birlikte turu geçeriz. Bazı sakat oyuncularım var. Taraftarlarımız, kamuoyu bunları bilmiyor. Oyuncularımla yaşayan benim. %100 hazır değiller. Parça parça önümüzdeki maçlara en ideal şekilde sakatlanmadan sezonu bitirebilmek adına plan yaptık. Yoğun fikstürümüz var. 3 günde 1 maç oynuyoruz. 60. dakikada risk aldım. Mecburdum. Bu bölümden sonra ortaya koyduğumuz reaksiyon güzeldi” dedi.

Kartal sözlerine “Oosterwolde’de inşallah büyük bir şey yoktur. Kontrollerden sonra belli olacak. Tadic’te bir şey yok. Hasarlı bir şekilde maçı tamamladık. Gönül ister ki oyuncularım maçları sağlıklı şekilde bitirsin. Maalesef şanssızlık yaşıyoruz. İnşallah bu maçta bunu sonlandırmış oluruz” diyerek devam etti. Deneyimli isim “Taraftarların beklentilerini biliyorum. Benim beklentilerim taraftarlar gibidir. Güçlü karakterli oyuncularım var. Hangi şartlarda olursak olalım, nerede olursak olalım herkese gösterdik. Son Adana Demirspor maçında 1 tane sağlam oyuncum vardı. Sakat oyuncular için doktorlar 15-20 dakika oynayabilir dediler. Ben risk aldım ve 60’tan sonra oyuna aldım. Oyuncularımın sağlıklı bitirebilmeleri gayet güzel oldu. Önümüze bakacağız” diye konuştu.

İsmail Kartal sakatlıklar hakkında konuştu.

‘Batshuayi’nin durumu daha kritikti’

Kartal, sakatlığı bulunan oyuncularla ilgili açıklamalarına “Batshuayi’nin durumu daha kritikti diğerlerine göre. En fazla 5-10 dakika oynayabilecek durumdaydı. Sakatlansa belki 5 hafta daha oynayamayacaktı. Her oyuncumuzu korumak zorundayız” diyerek devam etti.

Yunan muhabirin “Söylediğinize göre sahada Fenerbahçe’den başka bir takım yoktu. Ancak Olympiakos maçı 4-0 da yapabilirdi. Düşünceleriniz biraz kibirli olabilir mi?” sorusuna Kartal “Olympiakos iyi bir takım. İyi oyuncuları, ateşli bir taraftarı var. Biz de büyük bir camiayız. Maça daha iyi başladık. Burada yaptıklarımızı anlatmak benim en doğal hakkım. Onların da pozisyonları var ama 3-0’dan sonra maçı 4-3 bile kazanabilirdik. Maçtan önce Yunan basını bana sorduğunda ‘Maçın favorisi yok’ demiştim. Yine aynı şeyi söylüyorum. 3-0’dan sonra maçı 3-2 bitirebildiğimiz için çok mutluyum. Turu geçeceğimize inanıyorum” diye yanıt verdi.

‘İstanbul’da tura inanıyorum’

Maçın yıldızlarından İrfan Can Kahveci “Bugün buradan avantajlı bir skorla dönmek istiyorduk. İlk yarıda takımca ikinci topları alamadık, yumuşak kaldık. 3-0’dan sonra 3-3 bile yapabilirdik. İnanıyorum ki İstanbul’da turu atlayacağız. İlk yarı tüm takım halinde yumuşak kaldık, değişikliklerden değil. 3-0’dan sonra uyanmış gibiydik. Uzun bir maraton var önümüzde hem lig hem Konferans Ligi. Her maç değişik oyuncular oynayabiliyor. Tüm arkadaşlarıma güveniyorum. İnşallah ikinci maçta turu geçeceğiz. Fiziksel anlamda iyiyim. Fizik olarak geliştim. İlk yarıdaki pozisyonda Bright kramponunu değiştirsin diye yere yattım, onu görmemiş olabilirsiniz. İstanbul’da turu atlayan taraf olacağız, inanıyorum!” dedi.

İrfan Can Kahveci’den maç değerlendirmesi.

Fenerbahçe için açılış golünü atan Tadic “Sonuçtan dolayı mutlu değiliz. Maça iyi başladık, fırsatlar yakaladık. Sonrasında yemememiz gereken goller yedik. Rakibe çok uzak kaldık defansif anlamda. Maçtan önce konuştuğumuz şey, rakibe alan vermemekti, dikkat etmeliyiz demiştik. Topla oynamayı beceren bir rakip. İkinci yarı son 30 dakika çok daha iyiydik. Biz de fazlasıyla zorluklar yarattık rakibe. 3-0’dan 3-2’ye dönmek pozitif ama biz Fenerbahçe’yiz, rakip kim olursa olsun kazanmak isteriz” diye konuştu.

Olympiakos teknik direktörü Jose Luis Mendilibar ise “Gerçek şu ki zor bir maçı kazandık. İyi bir sonuç elde ettik. Favori olmadığımız bir maçta galibiyet aldık. 3-0 sayı öndeydik ve tur atladığımızı düşünüyorduk, şimdi 2. maçta tur atlamak için mücadele etmemiz gerekiyor. Sanırım penaltı bizi etkiledi. Çok iyiydik, kontrol bizdeydi. Pozisyon vermeden tehlikeler yaratıyorduk. Penaltıdan itibaren rakip tehdit etmeye başladı. Penaltı anı çok önemliydi. Tur atlamak için aynı şansa sahibiz, belki biraz daha avantajlıyız. Deplasmanda oynuyoruz ve bu önemli değil. Ferençvaros ve Maccabi’ye karşı oynadığımız gibi oynayacağız” dedi.

‘Çağlar’dan özür’

Olympiakos’un ilk iki golünde yaptığı hatalarla gündem olan Çağlar Söyüncü, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla özür diledi. Söyüncü “Büyük Fenerbahçe taraftarından, kulübümden ve takım arkadaşlarımdan özür diliyorum. Maç ile ilgili bütün sorumluluk biz futbolculara aittir. Bugün o sorumluluğu ben alıyorum ve tekrardan büyük Fenerbahçe ailesinden özür diliyorum” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.