Fenerbahçe için kader derbisi

Fenerbahçe, Kadıköy'de Beşiktaş'ı konuk edecek. Galatasaray'ın Adana Demirspor'u yenmesiyle sarı lacivertilerin puan kaybetmeye tahamülü yok. Beşiktaş ise prestij peşinde.

Spor 27 Nisan 2024
Fenerbahçe ve Beşiktaş Ülker Stadyumu'nda karşı karşıya gelecekler.

Fenerbahçe ve Beşiktaş bu akşam saat 19.00’da Ülker Stadyumu Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde kozlarını paylaşacak. Maçı Volkan Bayarslan yönetecek. Sarı-lacivertliler, Adana Demirspor’u yenerek farkı yedi puana çıkaran Galatasaray’ı takip için hata yapmak istemiyor. Fenerbahçe ligde 7 maçlık galibiyet serisinin ardından geçtiğimiz hafta deplasmanda Sivasspor ile 2-2 berabere kaldı, zirve yarışında ciddi yara almıştı. Takım maça 86 puanla çıkıyor. Süper Lig’de çıktığı 33 maçta 15 galibiyet, 6 beraberlik ve 12 yenilgi yaşayan Beşiktaş, haftaya 51 puanla 4. sırada girdi.

Sarı-lacivertlilerde sakatlığı devam eden Jayden Oosterwolde, derbide forma giyemeyecek. Sarı-lacivertlilerde Edin Dzeko, Dusan Tadic, Michy Batshuayi, Cengiz Ünder, Mert Müldür, Ferdi Kadıoğlu ve Rodrigo Becao, kart görmeleri durumunda Konya deplasmanında takımını yalnız bırakacak.

Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz: Fenerbahçe'den intikamımızı alacağızKonyaspor Başkanı Ömer Korkmaz: Fenerbahçe’den intikamımızı alacağız

Beşiktaş’ta sarı kart cezalısı Jonas Svensson’un yanı sıra sakatlıkları bulunan Bakhtiyor Zaynutdinov, Serkan Emrecan Terzi ve Tayfur Bingöl, müsabakada görev yapamayacak. Beşiktaş’ta tedavileri ve adaptasyon süreçleri tamamlanan Semih Kılıçsoy ile Onur Bulut, derbide sahada olabilecek. Beşiktaş’ta Daniel Amartey, Semih Kılıçsoy ve Demir Ege Tıknaz derbi öncesi sarı kart ceza sınırında bulunuyor. Bu futbolcular, yarınki karşılaşmada kart görmeleri durumunda ligin 35. haftasında Çaykur Rizespor ile yapılacak maçta forma giyemeyecek.

Beşiktaş bu sezon çıktığı üç derbide de yenildi. Galatasaray’a 1-0 ve 2-1 yenilen Kara Kartal Fenerbahçe’ye de sahasında 3-1 kaybetti. Siyah-beyazlı takım, bu sezon teknik sorumlu Topraktepe ile Süper Lig’de ve Türkiye Kupası’nda 5 müsabakaya çıktı. Bu karşılaşmaların 3’ünü kazanan Beşiktaş, 1’inde berabere kaldı, 1’inden ise mağlubiyetle ayrıldı.

Çalımbay'dan Aybaba'ya: Bir takıma çürük denmezÇalımbay’dan Aybaba’ya: Bir takıma çürük denmez

İşte derbi tarihinden notlar

Fenerbahçe ve Beşiktaş 359. kez karşılaşacak. İki ekip arasında 28 Kasım 1924’te Fenerbahçe’nin 4-0’lık galibiyetiyle başlayan 100 yıllık rekabette sarı-lacivertlilerin galibiyet ve gol sayısı bakımından üstünlüğü bulunuyor. Söz konusu maçlarda Fenerbahçe 134, Beşiktaş ise 127 galibiyet aldı. 97 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı. Sarı-lacivertliler 497 kez fileleri havalandırdı, Beşiktaş ise 456 gol kaydetti.

Takımlar Süper Lig’de 136. kez karşı karşıya gelecek. İki takım arasında ligde oynanan 135 derbide sarı-lacivertliler 48, siyah-beyazlılar ise 42 galibiyet elde etti. 45 mücadelede ise taraflar birbirine üstünlük sağlayamadı. Söz konusu maçlarda her iki takım da 156’şar gol kaydetti. 2018-2019 sezonundan bu yana oynanan 10 derbinin 3’ünü siyah-beyazlı takım, 2’sini ise sarı-lacivertli ekip kazandı. İki takım Kadıköy’de 61. kez karşılaşacak. Söz konusu maçlarda Fenerbahçe, biri hükmen olmak üzere 22, Beşiktaş 20 kez kazandı, 18 karşılaşma da berabere sonuçlandı. Kadıköy’de oynanan derbilerde Fenerbahçe 87, Beşiktaş 82 kez gol sevinci yaşadı.

Fenerbahçe-Beşiktaş rekabetinde 359. randevu.

Rakamlarla Beşiktaş-Fenerbahçe

İki ekip de en farklı galibiyetlerini yedişer gol atarak kazandı. Beşiktaş, 23 Mart 1941’deki özel karşılaşmayı 7-1 kazandı. Siyah-beyazlılar, 6 Ocak 1990’da ise Fenerbahçe’yi 5-1 yenerek ligde rakibine karşı en farklı galibiyetine ulaştı. Fenerbahçe ise siyah-beyazlı rakibi karşısında en farklı galibiyetini 6 Aralık 1958’de oynanan özel maçta 7-0’lık skorla aldı. Sarı-lacivertliler, Beşiktaş’a karşı ligdeki en farklı galibiyetini 7 Mart 1976 ve 7 Ekim 2012’de 3-0’lık sonuçlarla yaşadı. İnönü Stadı’nda 11 Ağustos 1974’te yapılan TSYD Kupası maçını Beşiktaş 5-4 kazanırken, filelere giden 9 gol, 100 yıllık rekabette bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti. Rekabette en fazla golü Beşiktaş’ın efsane kaptanı Hakkı Yeten attı. Fenerbahçe’ye karşı 58 kez Beşiktaş forması giyen “Baba” lakaplı Hakkı Yeten, 32 kez fileleri havalandırdı. Sarı-lacivertli ekip adına Beşiktaş’a karşı en fazla golü ise 19 golle Cemil Turan kaydetti.

Rekabette en fazla forma giyen isim Rıza Çalımbay. Çalımbay 64 kez Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde oynadı. Onu 61 maçla Beşiktaşlı Şeref Görkey, 59’ar maçla da Beşiktaşlı Ulvi Güveneroğlu ile Fenerbahçeli Müjdat Yetkiner takip ediyor. İki takım arasında 10 Mart 1996’da İnönü Stadı’nda yapılan lig maçının 21. saniyesinde fileleri havalandıran Elvir Bolic derbi tarihinin en erken golünü attı. Ayrıca, 1991’de “Şifo” lakaplı Beşiktaşlı Mehmet Özdilek, Kadıköy’de 2-2 sonuçlanan lig mücadelesinin 37. saniyesinde sarı-lacivertli ekibin filelerini havalandırdı. Derbi rekabeti tarihinde bir maçta en fazla golü Zeki Rıza Sporel kaydetti. Şimdiki Ülker Stadı’nın bulunduğu yerde, 18 Haziran 1926’da yapılan rekabetteki ikinci randevuyu Fenerbahçe 4-1 kazanırken, bu özel müsabakada sarı-lacivertlilerin gollerinin tamamını Zeki Rıza Sporel attı.

Derbi tarihi birçok gergin ana sahne oldu.

İki takım arasında oynanan ilk resmi maç 1926 yılında İstanbul Ligi kapsamında oynandı ve 0-0 bitti. Profesyonel lig tarihindeki ilk maç 18 Mart 1959’da oynandı ve Fenerbahçe 1-0 kazandı. Şenol Birol, Ali Kemal Denizci, Tayfur Havutcu, Mert Nobre, Tümer Metin, Mamadou Niang ve Gökhan Gönül, hem Beşiktaş hem de Fenerbahçe formalarıyla rekabette gol sevinci yaşadı.

Beşiktaş, Fenerbahçe karşısında üst üste 17, Fenerbahçe ise çeşitli dönemlerde 3 kez 12 maç üst üste galip gelemeyerek, taraftarlarına derbi galibiyeti hasreti çektirdi. Öte yandan Beşiktaş 7, Fenerbahçe ise 6 maç üst üste kazanarak, rakiplerine belirli dönemlerde üstünlük kurdu. Rekabet tarihinde üç maç hükmen galibiyetle sonuçlandı. Bu maçlardan ikisini Fenerbahçe birini Beşiktaş kazandı. Beşiktaş son 20 yılda Kadıköy’de yalnız üç galibiyet aldı. Siyah-beyazlılar bu üç karşılaşmayı da dört gol atarak kazandı.

Fenerbahçe, Beşiktaş ile yaptığı son 29 derbide 94 kez kart gördü. Sarı-lacivertli futbolculara, söz konusu maçlarda 6 kırmızı, 88 de sarı kart çıktı. Ligin ilk yarısında Tüpraş Stadı’nda oynanan mücadelede Fenerbahçe forması giyen isimlerden Samet Akaydin, Edin Dzeko, Fred ve İrfan Can Kahveci, hakem Atilla Karaoğlan tarafından sarı kartla cezalandırıldı.

İki ekip son olarak ligin ilk yarısında kozlarını paylaştı.

Öne geçenin şansı çok

Rekabette 34’ü Süper Lig, 3’ü Türkiye Kupası ve biri de TFF Süper Kupa olmak üzere son 38 randevuda öne geçen takım, sahadan yalnızca 4 kez mağlup ayrıldı. Bu karşılaşmalarda öne geçen taraf 21 kez kazandı, 11 kez berabere kaldı. İki ekip arasındaki 2 müsabaka ise golsüz sona erdi.

İki takım arasındaki son 38 karşılaşmada Fenerbahçe 22, Beşiktaş 14 maçta ilk golü atarak öne geçti, sadece 2 müsabaka golsüz sonuçlandı. Sarı-lacivertliler, öne geçtiği maçların 15’ini kazanırken, 4’ünü beraberlikle tamamladı. Fenerbahçe, Beşiktaş karşısında öne geçtiği 3 karşılaşmadan ise mağlubiyetle ayrıldı. Beşiktaş ise rakibi karşısında öne geçtiği 14 karşılaşmadan 6’sını kazandı. Siyah-beyazlı ekip, ilk golü kaydettiği müsabakalardan 7’sinde eşitliği bozamazken, bir maçı ise puansız tamamladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.