Fenerbahçe yeni uzununu açıkladı: Khem Birch

Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı Kanadalı uzun Khem Birch'le bir yıllık kontrat imzalandığını açıkladı.

Spor 11 Eylül 2024
Birch Fenerbahçe'de.

Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı’nda hareketli günler yaşanıyor. Dün basında yer alan iddialara göre Kanarya geçen haftalarda anlaştığı Hırvat uzun Luka Samanic’le yollarını ayırma noktasına geldi. Kimileri sağlık sorunları nedeniyle bu oyuncuyla yolların ayrılma noktasına geldiğini iddia ederken kimi de oyuncunun sözleşmesinde aralık ayına kadar bedelsiz çıkış maddesi olduğu için yol yakınken Fenerbahçe’nin bu planlamadan vazgeçmek istediğini belirtiyordu.

Kanarya’nın Hırvat oyuncunun yerini Khem Birch’le dolduracağı iddia edildi. Bu iddianın doğruluk payı taşıdığı bugün ortaya çıktı. Fenerbahçe Kanadalı uzunla bir yıllık sözleşme imzalandığını duyurdu. Kulüpten “Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımımız uzun yıllar süren NBA kariyerinin ardından son olarak İspanyol temsilcisi Girona’nın formasını giyen Kanadalı pivot Khem Birch (2.06, 1992) ile 1 yıllık anlaşmaya vardı” açıklaması yapıldı.

Birch’ün kariyeri

Üniversitede Pittsburgh ve UNLV gibi takımların formalarını giyen oyuncu Avrupa kariyerine yine Türkiye’de Uşak Sportif’te başladı. Burada 2015-16 sezonunda 10.5 sayı, 9.1 ribaunt, 1.3 blok ortalamaları tutturdu. Bu performansı onun EuroLeague’e adım atmasını sağladı. 2016 yazında Olympiakos’un yolunu tuttu. Deneyimli oyuncu 2016-17 sezonunu Pire ekibinde geçirirken EuroLeague sahnesindeki ilk yılında 37 maçta forma giyerek 7.3 sayı, 5.6 ribaunt, 1.0 blok ve 10.8 verimlilik puanı istatistikleri yakaladı. Olympiakos ile EuroLeague’de final oynama başarısı gösteren Birch Yunanistan Ligi’nin en iyi savunma beşinde de kendine yer buldu.

2017 yazında ise NBA’nın yolunu tuttu. Orlando Magic ile sözleşme imzalayan Khem Birch 2021 yılının nisan ayına dek bu ekibin formasını giydi. 2021’de Toronto’ya transfer olan Khem Birch 2023 yılının şubat ayına dek de bu takımda oynadı ve ardından San Antonio Spurs’e takaslandı. Spurs macerası kısa süren ve serbest kaldıktan sonra 2023-24 sezonunun ortasında tekrar Avrupa’ya dönen Khem Birch son olarak İspanya Ligi ekiplerinden Girona’nın formasını giyiyordu. ACB’de 12 maça çıkan Khem Birch bu karşılaşmalarda 8.8 sayı, 5.6 ribaunt, 0.8 blok ortalamaları yakaladı. Birch NBA kariyerinde ise tam 298 müsabakada boy gösterdi ve 5.0 sayı, 4.4 ribaunt, bir asist ortalamalarına erişti.

Luka Samanic’in aksine, oyuncu daha iyi bir çember savunucu olarak dikkat çekiyor. Ama yine Samanic’in aksine dış şutu yok denecek seviyede. Birch savunmada atletizmini kullandığı gibi hücumda da atletizmini kullanarak özellikle pota altında bitirici olmaya çalışıyor. Samanic’e göre çok daha iyi bir ribauntçu olarak dikkat çeken oyuncu hakkında en büyük soru işareti ilerleyen yaşıyla atletik özelliklerinin azalmış olması. Birch geçen sezonun yarısını boş geçirmesine rağmen Paris Olimpiyatları’nda boy gösteren Kanada Milli Takımı kadrosunda yer aldı. Oyuncu bir sezon Fenerbahçe’nin başarısı için mücadele edecek.

Fenerbahçe'de Samanic bilmecesi: Rota Khem Birch'e çevrildiFenerbahçe’de Samanic bilmecesi: Rota Khem Birch’e çevrildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.