Fenerbahçe’nin basketbolda altın yılı: Kupalar bir bir havaya kalktı

Fenerbahçe Spor Kulübü basketbolda rüya gibi sezon geçirdi. Erkek, kadın, tekerlekli sandalye basketbol takımı yerel ligi kazanırken kadın ve erkek takımı kupayı da müzesine götürdü. Kadın takımı Avrupa'da kupa alırken erkek takımı son dörde kaldı.

Spor 13 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fenerbahçe, basketbol şubesinde destan yazdı.

Spor kulübü kimliğini bu sene de yitirmeyen, olimpiyatlara 20’den fazla sporcu göndermeye hazırlanan Fenerbahçe lokomotif branşlarından basketbolda altın sezonunu geçirdi. Her dalda sarı-lacivertli bayrak en tepede dalgalandı. Son olarak erkek basketbol takımı ligi şampiyon olarak tamamlarken daha önce kadın takımı ve tekerlekli sandalye takımı da aynı şeyi başarmıştı. Ancak başarı lig şampiyonluklarıyla sınırlı kalmadı.

Koç değişimine rağmen iki kupalı sezon

Fenerbahçe’de sezon başında işler yolunda gitmedi. Oyuncu grubu ve Dimitris Itoudis’in arası açılınca yönetim son dört sezonda sıklıkla yaptığı gibi çözümü koç değişikliğinde buldu. Itoudis EuroLeague’deki Barcelona maçının ardından görevinden ayrılırken yerine kulübü yakından tanıyan, 2010-11 sezonunda basketbolcu olarak şampiyonluk yaşayan Litvanyalı Sarunas Jasikevicius getirildi. Saras’ın takıma etkisi hızlı oldu. Nick Calathes, Nigel Hayes Davis, Tarık Biberovic gibi isimlerin verimi arttı. Genç koç kendi kurmadığı kadroyla ilk kupasını sezon arasında Türkiye Kupası sevinci yaşayarak aldı. Fenerbahçe play-off potasının dışında kalır mı, tartışmalarını noktaladığı EuroLeague’de saha avantajı olmamasına rağmen Monaco’yu eledi. Beşinci maçı deplasmanda kazanan Kanarya EuroLeague tarihinde bunu başaran ilk takım oldu.

Fenerbahçe beş sene sonra döndüğü Final Four’da istediği sonucu alamadı. Berlin’de yolun sonunda şampiyon olacak Panathinaikos’a 73-57 yenilerek elendi. Ancak dördüncü biten sezon beş senelik hasreti sonlandırmak açısından önemliydi. Üstelik buradan alınan ivmeyle gelinen Türkiye Basketbol Süper Lig final serisi ilk iki maçında Efes’e adeta fazla geldiler. Farklı kazanılan iki maçın ardından evlerinde şampiyonluk maçına çıktılar. Efes, Will Clyburn’ün yabancı rotasyonundan kesildiği ilk maç olan üçüncü maçı Shane Larkin’in son saniye turnikesiyle kazandı. Ancak Fenerbahçe dördüncü maçta 20 sayı öne geçip rakibine yakalanmasına rağmen uzatmada Nigel Hayes-Davis’in baskın oyunuyla şampiyonluğa uzandı. Fenerbahçe 10’u son 17 sezonda olmak üzere toplamda kulüp tarihinin 11. şampiyonluğuna uzandı. Böylelikle çetrefil, koç değişimi yaşanan ve aralık ayında kayıp gibi görünen sezon iki yerel kupa ve bir EuroLeague Final Four yolculuğuyla bitti.

Fenerbahçe erkek basketbol takımı şampiyonluğu böyle kutladı.

Sezon başı kaosu, dört kupaya engel olamadı

Fenerbahçe kadın basketbol takımında tarihin ilk EuroLeague kupasını kazandıran koç Marina Maljkovic sezon başında ani bir ayrılık kararı aldı ve Çin’e gitti. Fenerbahçe sezon hazırlıklarının başlamasına 10 gün kala Fransız koç Valerie Garnier ile anlaştı. Daha önce kulüpte çalışan koç esas olarak kendisinin kurmadığı ve dokuzu yeni oyunculardan oluşan kadrosuyla yola çıktı. Kanarya Avrupa Süper Kupası’nı Asvel’i farklı yenerek kazandı. Daha sonra sezon ortasında Türkiye Kupası’nı Emma Meesseman’ın son saniye üçlüğüyle kazanan sarı-lacivertliler Mersin ekibinin ev sahipliği yaptığı EuroLeague Final Four’unda üst üste ikinci şampiyonluğa uzandı. Sezon ortası takıma katılan Napheesa Collier’ın önemli katkısının olduğu şampiyonluktan yalnızca üç gün sonra aynı salonda sezonu noktaladılar. Mersin’i farklı yenen final serisini 3-0 kazanan Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı sezonun dördüncü kupasını müzesine götürdü. Süreç başlamadan hemen birkaç gün önce kendini takımın başında bulan Garnier ilk EuroLeague şampiyonluğunu kazanırken Fenerbahçe Basketbol tarihine geçen dört kupalı sezonun önderi oldu.

Fenerbahçe kadın basketbol takımı böyle zirveye çıktı.

Tekerlekli sandalyede çifte zafer

Fenerbahçe basketbol şubesindeki tek Avrupa kupasını kadın takımıyla kazanmadı. Fenerbahçe tekerlekli sandalye basketbol takımı da EuroCup’ı müzesine götürerek sarı-lacivertli camiaya Avrupa kupası kazandırdı. Aynı takım sezonu Türkiye’de ezeli rakibi Beşiktaş’a karşı final serisi oynayarak tamamladı. Kanarya şampiyonluğa uzanırken bu şubede üst üste üç, toplamda altıncı kez zafere uzandı.

Sonuç olarak Fenerbahçe basketbol şubesi üç takımla mücadele ettiği sezonu sekiz kupa kazanarak tamamladı. Erkek basketbol takımı taraftarının özlemle beklediği Final Four biletini aldı. Kadın basketbol takımı kıtayı domine eden bir güç olma yolunda adımlar atarken tekerlekli sandalye basketbol takımı yereldeki hükümdarlığını Avrupa kupasıyla taçlandırdı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.