Fenerbahçe’nin yeni elması: Omar Fayed

Fenerbahçe, yıldız transferlerinin yanı sıra geleceğe yatırım yapmaya devam ediyor. Sarı-lacivertliler iki gün önce Mısırlı 20 yaşındaki potansiyelli savunmacı Omar Fayed’in transferi için görüşmelere başlandığını açıkladı. Biz de Fayed’i Suud gazeteci Khaled Badawi’ye sorduk.

Spor 16 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Omar Fayed Fenerbahçe'de.

Türk futbolunun en büyük sorunlarından biri bir futbolcuya yapılan yatırımın karşılığını vermemesi. Özellikle büyük kulüpler yaptıkları dev transfer harcamalarının karşılığını çoğu zaman alamıyorlar. 3 büyükler arasında bu durumu birkaç senedir tersine çeviren Fenerbahçe oldu. Sarı lacivertiler hemen hemen her yıl nispeten küçük bedellerle aldıkları futbolcuları büyük kâr ederek sattı. Bilanço şöyle…

Eljif Elmas:  2017’de 180 bin euro’ya alındı, 2019’da Napoli’ye 16.2 milyon Euro’ya satıldı.

Vedat Muriç: 2019 yazında 3.6 milyon euro karşılığında Rizespor’dan transfer etti. Yalnızca bir sezon sarı lacivertlilerde oynadıktan sonra Lazio’ya 21 milyon euro’ya gitti.

Kim Min-Jae: 2021 yazında Çin Ligi’nden Koreli Kim Min-Jae 3 milyon euro’ya transfer edidi. Bir sezon sonra 18.05 milyon euro karşılığında Napoli’ye satıldı.

Arda Güler: Altyapıya Gençlerbirliği’nden geldi. Geçen sezon devre arasında ANkara ekibine 2.5 milyon euro verilerek yüzde 20’lik payı alındı. 20 milyon Euro bonservis ve 10 milyon Eeuro bonusla Real Madrid’e verildi.

Merih Demiral günde 971 bin lira kazanacakMerih Demiral günde 971 bin lira kazanacak

Fenerbahçe’nin kadrosunda yüksek bonservis bedeliyle satılması muhtemel Ferdi Kadıoğlu, Sebastian Szymanski gibi isimler de yer alıyor. Kanarya, altyapısına da yatırım yapmaya devam ediyor. Fenerbahçe son olarak potansiyelli görülen 20 yaşındaki Mısırlı savunmacı Omar Fayed’i transfer etti. Transfermarkt verilerine göre 500 bin Euro piyasa değeri olan oyuncu için ne kadar bonservis ödendiği henüz bilinmiyor.

4 Temmuz 2003 doğumlu Fayed stoper mevkisinde görev yapıyor.  Oyuncu, Mo Salah ve Mo Elneny gibi Avrupa futbolunda ismi olan yıldızları da yetiştiren El Mokawloon Akademisi çıkışlı. Fayed geçtiğimiz sezon Mokawloon formasıyla 25 lig maçında boy gösterdi.

Fayed ve Salah bir arada.

Oyuncu hakkında ne Türkiye’de ne de genel olarak Avrupa futbolunda net bilgi sahibi insan sayısı az. Zira oyuncunun profesyonel seviyede kendini göstermişliği kısıtlı. Biz de Afrika ve Asya futbolu üzerine içerikler üreten Suud Khaled Badawi ile konuştuk. Bölgenin altyapı oyuncularına da hakim olan Badawi’ye Fayed’in vadettiklerini sorduk. Badawi, futbolcu için “Omar Fayed, yaşına göre çok üst düzeyde bir stoper. İstatistiksel verilerini incelediğinizde, oyuncunun savunmada ve yüksek toplara ek olarak ikili mücadelelerde çok seçkin olduğunu görürsünüz” dedi.

Omar Fayed’den başarılı müdahale.

Birçok veride Mısır Ligi’nin en iyisi

Futbolda oyuncu istatistikleri karşılaştırma platformu Comparisonator verilerine göre Fayed, Mısır Ligi’nin en çok başarılı dribbling yapan, en çok başarılı defansif aksiyonda bulunan ve en çok ikili mücadele kazanan stoperi. Bu veriler, Badawi’nin tespitlerini haklı çıkarır noktada. Futbolcunun bu denli potansiyelli olmasına rağmen 20 yaşına kadar transfer edilmemesi kafalarda soru işareti yaratıyor.  Badawi bunun için şunları söyledi: “Oyuncu Türkiye’ye gitmeden önce bir Arap futbolcu menajeri bana, kendisini Katar Ligi kulüplerinden birine teklif etme olasılığının olduğunu ancak bir anlaşmazlık sonrası bu planın rafa kalktığını açıkladı.”

Cengiz Fenerbahçe'de böyle başladı: Antrenmanda şanssızlıkCengiz Fenerbahçe’de böyle başladı: Antrenmanda şanssızlık

Söz konusu stoperler ve potansiyel bonservis kazancı olunca Türk futbol severlerin aklına direkt olarak Kim Min-jae’nin gelmesi son derece doğal. Zira oyuncu Fenerbahçe’ye 15 milyon euro’dan fazla kazanç sağladı. Fayed için bu sezon Bayern Münih forması giyen Kim Min-Jae kadar olmasa da (zira kendisi dünyanın en iyi stoperlerinden birine dönüştü) Fenerbahçe’ye kazanç getirip getiremeyeceği sorusunu yönelttik. Badawi “Oyuncunun yaşına ve uluslararası diğer rakiplerinin varlığına rağmen kendisini Mısır Milli Takımı seviyesine getiren özellikleri var. Bu nedenle dahi Fenerbahçe’nin tıpkı Kim Min-jae’de olduğu gelecekte Fayed’i satarak mali kazanç elde etmesini bekliyorum” yanıtını verdi.

Fayed kariyerinde Mısır 20 yaş altı milli takımıyla 5, 23 yaş altı takımıyla 1 maça çıktı.

Savunma oyuncularının gelişimlerini hücumculara veya orta sahalara göre birkaç sene daha geç tamamladıkları düşünüldüğünde Fenerbahçe tez elden doğru bir yere yatırım yaptı gibi görünüyor. Oyuncunun maç ritmini kaybetmemesi ve oynayarak tecrübe kazanması için Türkiye içinden veya yurtdışından süre alabileceği bir takıma kiralanması bekleniyor. Şu gerçek ki Fenerbahçe, Edin Dzeko, Dusan Tadic, Fred gibi yıldızların yanı sıra geleceğini de düşünerek adımlar atmayı sürdürüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.