Fenerbahçe’ye ‘kazanan’ oyuncu: ‘Asist kralı’ Dusan Tadic’in öyküsü

Fenerbahçe'nin Ajax'tan bonservis ödemeden kadrosuna kattığı Dusan Tadic, golle asistlerinin yanı sıra liderliği ve kazanma hırsıyla dikkat çekiyor. İşte Sırp yıldızın öyküsü...

Spor 18 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Tadic, kariyerinde şampiyonluk sevincini Ajax ile yaşadı.

Fenerbahçe’nin Beşiktaş’ın elinden kaptığı Dusan Tadic, Ajax ile sayısız başarıya imza attı. Birçok bireysel ödül kazandı. 2016, 2019 ve 2021’de üç kez yılın Sırp futbolcusu seçildi. Hollandalılar da Sırp futbolcuyu 2021 yılının en değerli oyuncusu olarak ödüllendirdi. Dünyada artık nesli azalan yaratıcı oyuncularından olan Tadic’in lakabı ise ‘asist kralı’.

İki dudağın arasında, bir kulübün kaderi: Sportif direktörlerİki dudağın arasında, bir kulübün kaderi: Sportif direktörler

Sırp futbolcu, 20 Kasım 1988’de Macaristan sınırına çok yakın olan Backa Topola’da doğdu. Çiftçi olan ebeveynleri Antonio ve Michela Tadic oğullarını futbolcu olması için teşvik etti. Onun çocukluğu döneminde Yugoslavya dağılmamıştı. Dusan Tadic “Yugoslavya’dayken 1998 Dünya Kupası’nı hatırlıyorum, tüm oyuncuların çıkartma albümleri bendeydi ve o kadroyu ve kimin oynadığını hala hatırlıyorum” diyordu.
Ailesi onu AIK Backa Topola’nın futbol akademisine kaydettirdiğinde 10 yaşındaydı. 2006’da Sırbistan’ın altyapısıyla tanınan ekipylerinden Voyvodina’ya gitti. Gençliğinde Sırp televizyonda seyrettiği dizilerden İspanyolca öğrendi. Arsenal efsanesi Thierry Henry hayranı olan Tadic, Voyvodina’da 2008’de profesyonel oldu. 18 yaşında ilk maçına çıktı.

Ali Koç'un yeni fıtratı: 5 yıl sonra Aziz Yıldırım çizgisiAli Koç’un yeni fıtratı: 5 yıl sonra Aziz Yıldırım çizgisi

Eredevise’ye asistleriyle damga vurdu

Tadic, 4 sezon oynadığı Voyvodina’da 126 maçta 31 gol atarken 17 asist yaptı. Bu performansı ona Eredevise’nin kapılarını açtı. Hollanda’daki ilk kulübü, iki sezon forma giydiği Groningen oldu. İlk sezonunda 7 gol atarken kendisine ‘asis kralı’ lakabı verilmesine neden olan performasını sergiledi. 22 kez arkadaşlarına gol pası veren Tadic’in lakabı artık ‘asist kralı’ydı. İkinci sezonunda Groningen formasıyla 7 gol, 10 asistle oynadı. Tadic’in sonraki durağı Twente oldu. 2012-14 arası forma giydiği Hollanda takımında 32 kez fileleri havalandırırken 62 gibi inanılması güç bir asist sayısına çıktı.

Hukuk bilgisiyle Beşiktaş'a golleriyle Fenerbahçe'ye geldi: Umut NayirHukuk bilgisiyle Beşiktaş’a golleriyle Fenerbahçe’ye geldi: Umut Nayir

Evlilik ve Premier Lig’e gidiş

Dusan Tadiç, Sırbistan’da top koştururken Dragana Vukanac ile sevgili olmuştu. 2013’te evlendiler. Şu an ikisi erkek 3 çocuğu bulunan çift 2014-15 sezonunda kritik bir karar aldı. Yeni adresleri Premier Lig ve Southampton’dı. 2014-15 sezonunun başında 14 milyon euro bonservis bedeliyle Twente’ye veda etti.

'Bosna elması' artık Kadıköy’de parlayacak: Edin Dzeko‘Bosna elması’ artık Kadıköy’de parlayacak: Edin Dzeko

Premier Lig tarihine geçti

Tadic, Southampton ile dört yıllık bir sözleşme imzaladı. İlk sezonunda 8-0 kazanılan Sunderland maçında 4 asist yaparak Premier Lig tarihinde tek bir maçta en çok gol pası veren oyuncu rekorunu kırdı. İkinci sezonunda Manchester City’yi 4-2 devirirlerken 3 asist yapmayı başardı.

Tadic’in kariyerine en önemli anlardan biri Old Trafford’da 1-0 kazanılan Manchester United karşılaşmasında attığı golden sonra formasını yırtarak çıkarmasıydı. Bu hareketinden dolayı sarı kart görürken Southampton taraftarı onun adına besteler yaptı.

Tadic, kümede kaldıktan sonra Southampton taraftarlarına verdiği sözü tuttu.

2016-17 sezonuna Southampton kötü başladı. İlk yarı bittiğinde takımın küme düşeceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Tadic, “Eğer kümede kalırsak çıplak olarak sahada dolaşacağım” sözünü verdi. Lig bittiğinde Southampton küçük çaplı bir mucizeye imza atmıştı. Tadic sözünü bir yıl gecikmeli tuttu. 2017-18’de kümede kalmayı garantiledikleri gün çıplak olarak sahadaydı. İngiltere’de tüm kulvarlarda 162 maça çıktı, 24 gol atarken 35 asist yaptı.

Djiku transferini Rennes maçı tetiklemiş!Djiku transferini Rennes maçı tetiklemiş!

Ajax’ta altın yıllar

Premier Lig’de ona verilen sürenin sonu gelmişti. Rotasını tekrar Hollanda’ya çevirdi. Bu kez Ajax gibi bir dünya devine transfer oldu. Bonservisine 15 milyon euro ödendi. 2018-19 sezonunda tüm kulvarlarda 56 maçta 38 gol, 23 asist gibi inanılmaz bir istatistiğe imza attı. Ligde 28 kez ağları sarsarak gol kralı oldu. Hollanda’da hem lig hem kupayı kazanan Ajax, Şampiyonlar Ligi’nde Real Madrid ve Juventus gibi devleri eledikten sonra yarı finale yükseldi. Tam final sevinci yaşamak üzereyken Tottenham’a son saniye golüyle kendi evlerinde 3-2 yenililerek fırsatı kaçırdılar. Tadic, Ballon d’OR’da en iyi 20. oyuncu olarak seçildi. Ajax’ın 4-1’lik Real Madrid maçındaki oyununun ardından Fransız futbol gazetesi L’Equipe’den 10 tam puan alan dokuzuncu futbolcu oldu.

Tadic, Ajax’ta Hollanda’nın en iyi futbolcusu seçildi.

Barcelona’ya gitmedi, Ajax’ta kaldı

Şampiyonlar Ligi’nde gelen başarı sonrası Ajax futbolcularına Avrupa devlerinden büyük ilgi vardı. Çoğu futbolcu ayrılırken Tadic, Barcelona’nın teklifini reddetti ve Ajax’ta kaldı. Takımıyla kupalar kazanmaya devam etti. 3 lig, 2 kupa ve Süper Kupa şampiyonluğu yaşayan Tadic, Ajax formasıyla çıktığı 241 maçta 105 gol attı ve 112 asist yaptı.

Unutulmaz gol sevinci

Sırp futbolcunun Ajax’ta unutulmazlar arasına giren gol kutlaması 19-20 Şampiyonlar Ligi’nde Lille’i 4-1 yendikleri maçta yaşandı. Tadic, attığı gol sonrası Brezilyalı Neres’i tokatlayarak sevincini gösterdi. Takım arkadaşına sert vurduğunu fark edince yanağından öperek özür diledi.

Ajax’a veda, Fenerbahçe’ye merhaba

34 yaşındaki futbolcu, bu sezonun başında Ajax ile sözleşmesini feshetti. Ona gerek Arabistan’dan gerek Avrupa’dan onlarca takımdan teklif geldi. Tadic’in seçimi ise Fenerbahçe oldu. Yıllık 4.2 milyon euro karşılığı bonservis bedeli olmadan sarı lacivertlilere imza attı. Fenerbahçe ona 10 numarayı verdi.

Sebastian Szymanski transferinde mutlu sonSebastian Szymanski transferinde mutlu son

“Müsait olan futbolcuya pas verilmeli”

Dusan Tadiç, ailesi ve arkadaşlarıyla vakit geçirmekten ve doğaya gitmekten keyif alıyor. Sırpça, İngilizce, Felemenkçe ve İspanyolca olmak üzere dört dil konuşabiliyor. Futbol dışında en sevdiği spor basketbol ve NBA’yi takip ediyor. ‘Asist kralı’ lakaplı oyuncu, “Gol atmayı severim ama bazen güzel bir asist, golden daha iyidir. Hiçbir zaman bencil olmadım. Benden daha müsait durumda olan birini görürsem ona pasımı veririm. Benim düşünce tarzım bu ve takım arkadaşımdan da bunu bekliyorum” diyor. Fenerbahçe taraftarı onun atacağı golleri ve yapacağı asistleri merakla bekliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.