Formula 1’de ‘en uzun sezon’ resmen başladı

Formula 1'de 2024 sezonu resmen start aldı. Toplam 24 Grand Prix'den oluşan takvimiyle tarihin en uzun sezonuna ev sahipliği yapacak 2024 yılı, Formula 1 severleri yarış heyecanına doyuracak.

Spor 1 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Formula 1'de heyecan yeniden başlıyor!

2024 Formula 1 sezonu Bahreyn’de antrenman turlarıyla başladı. Sezonun ilk sıralama turu heyecanı Cuma günü saat 19:00’da yaşanacak, Cumartesi 18:00’de beş kırmızı ışığın sönüp sezonun ilk yarışının start aldığı an ise adrenalin zirveye çıkacak. 2 Mart’ta Bahreyn yarışıyla start alıp, 8 Aralık Pazar günü Abu Dhabi’de sallanacak damalı bayrağa kadar sürecek olan Formula 1’in yeni sezonu pek çok ilginç istatistik barındırıyor.

Rekor sayıda yarış

2024’deki 24 yarış sayısı, F1 tarihinin rekoru olacak. Geçen yıl 23 yarış planlanmış, ancak Imola’da yaşanan sel felaketi sebebiyle 22 yarış düzenlenebilmişti. Bu sezon yarış sayısı, 1950’den beri kesintisiz süren F1 tarihinin rekoru olan 24’e yükseldi. Ayrıca Covid-19 pandemisinden beri takvim dışında kalan Çin’in de geri döneceği yarışlar listesinde ne yazık ki İstanbul Park’ın adı bulunmuyor.

İlk kez değişim olmadı

Bir önceki sezonun son turunda yarışan tüm sürücü ve takım kombinasyonları, Formula 1 Dünya Şampiyonası tarihinde ilk kez bir sonraki sezonun başlangıcında değişmeden kaldı. Red Bull takımında Max Verstappen ve Sergio Perez, Mercedes’te Lewis Hamilton ve George Russell, Ferrari’de Carlos Sainz ve Charles Leclerc, McLaren’de Lando Norris ve Oscar Piastri mücadele edecek. Ayrıca, Aston Martin’de Fernando Alonso ve Lance Stroll, Alpine’de Esteban Ocon ve Pierre Gasly, Williams takımında Logan Sargeant ve Alex Albon, Racing Bulls’ta Yuki Tsunoda ve Daniel Ricciardo, Sauber’de Zhou Guanyu ve Valtteri Bottas, Haas’ta Kevin Magnussen ve Nico Hulkenberg şampiyonada yarışacak.

Görsel: AA

F1’in tarihinde ilk kez gridde hiç değişiklik olmadan yeni sezona girilecek. Bu durum F2 ve diğer destek serilerinde geçtiğimiz sezon en üst sahneyi zorlayacak yetenekte hiç genç pilotun çıkmamasına bağlanıyor.

Sprint formatı yine değişti

2024 sprint formatı, daha iyi bir gösteri oluşturmak amacıyla değiştirildi. Cuma günkü antrenman turlarının ardından sprint elemeleri, günün ikinci oturumu olarak gerçekleşecek. Cumartesi günü ise sprint yarışları ve ana sıralama turları düzenlenecek. Pazar günü ise Grand Prix gerçekleştirilecek. Böylece bu yılki zaman çizelgesinde değişikliğe gidilerek, Cuma günü Sprint sıralama turu yapılmasının ardından cumartesi günü sprint ve ana sıralama turu yapılacak.

2024 Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda 6 sprint yarışı yapılacağı duyuruldu. Bu yıl Çin, Miami, Avusturya, ABD, Brezilya ve Katar Grand Prix’lerinde sprint yarışı düzenlenecek.

Norris ve Leclerc nikah tazeledi

Formula 1 takımlarından McLaren, Büyük Britanyalı pilotu Lando Norris ile uzun süreli sözleşme imzaladı. Avustralyalı pilotu Oscar Piastri ile de 2026 sonuna kadar sözleşme imzalayan McLaren, üç sezon boyunca Norris-Piastri ikilisiyle podyum mücadelesi verecek. Formula 1 ekiplerinden Ferrari’nin Monakolu pilotu Charles Leclerc de takımıyla sözleşmesini uzattı. Ferrari ile beş yarış kazanan Leclerc, 23 kez de pole pozisyonunun sahibi oldu.

Formula 1’de 2024 yılı yarış takvimi şöyle:

1) Bahreyn Grand Prix, Bahreyn Uluslararası Pisti, 2 Mart

2) Suudi Arabistan Grand Prix, Cidde Cadde Pisti, 9 Mart

3) Avustralya Grand Prix, Albert Park Pisti, 24 Mart

4) Japonya Grand Prix, Suzuka Pisti, 7 Nisan

5) Çin Grand Prix, Şanghay Uluslararası Pisti, 21 Nisan

6) Miami Grand Prix, Miami Uluslararası Otodromu, 5 Mayıs

7) Emilia Romagna Grand Prix, Imola Autodromo Enzo e Dino Ferrari, 19 Mayıs

8) Monako Grand Prix, Circuit de Monaco, 26 Mayıs

9) Kanada Grand Prix, Circuit Gilles Villeneuve, 9 Haziran

10) İspanya Grand Prix, Circuit de Barcelona-Catalunya, 23 Haziran

11) Avusturya Grand Prix, Red Bull Ring, 30 Haziran

12) Britanya Grand Prix, Silverstone, 7 Temmuz

13) Macaristan Grand Prix, Hungaroring, 21 Temmuz

14) Belçika Grand Prix, Circuit de Spa-Francorchamps 28 Temmuz

15) Hollanda Grand Prix, Circuit Zandvoort, 25 Ağustos

16) İtalya Grand Prix, Autodromo Nazionale di Monza, 1 Eylül

17) Azerbaycan Grand Prix, Bakü Şehir Pisti, 15 Eylül

18) Singapur Grand Prix, Marina Bay Cadde Pisti, 22 Eylül

19) Birleşik Devletler Grand Prix, Circuit of the Americas, 20 Ekim

20) Meksika Grand Prix, Autódromo Hermanos Rodríguez, 27 Ekim

21) Sao Paulo Grand Prix, Interlagos, 3 Kasım

22) Las Vegas Grand Prix, Las Vegas Cadde Pisti, 23 Kasım

23) Katar Grand Prix, Lusail Uluslararası Pisti, 1 Aralık

24) Abu Dabi Grand Prix, Yas Marina Pisti, 8 Aralık

Uluslararası mücadele sürüyor

2024 Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda 10 takım, 15 farklı ülkeden 20 pilotla mücadele edecek. Pilotlar klasmanında son üç sezonun şampiyonu Hollandalı Max Verstappen, kariyerinde dördüncü kez zirvede yer almak için piste çıkacak. Markalar klasmanında ise son iki yıldır zirvenin sahibi Red Bull, bu sezonun da favorisi olarak öne çıkıyor. Yarışacak pilotların ülke sıralamasında üçer sürücü ile Büyük Britanya(Hamilton, Russell, Norris) başı çekiyor. Bu ülkeleri ikişer pilotla Fransa(Ocon, Gasly), İspanya(Alonso, Sainz) ve Avustralya(Ricciardo, Piastri) takip ediyor. ABD, Kanada, Çin, Japonya, Hollanda, Almanya, Finlandiya, Danimarka, Monako, Tayland ve Meksika’dan ise birer pilot şampiyonada piste çıkacak.

Yaşlı kurt Alonso yine av peşinde

F1’de 2024 sezonundaki pilotların en yaşlısı Fernando Alonso, en genci ise Oscar Piastri oldu. Aston Martin’in deneyimli İspanyol pilotu Alonso, 42 yaş ile ilk sırada yer aldı. Formula 1’de ikinci sezonunu yaşayacak McLaren’in 22 yaşındaki Avustralyalı sürücüsü Oscar Piastri ise en genç pilot olarak kayıtlara geçti.

Organizasyonda toplamda 380 Grand Prix’ye katılan Fernando Alonso, bu sezon yarışan sürücüler içinde en tecrübelisi olarak öne çıkıyor.
İspanyol sürücü, tüm zamanların en fazla Grand Prix’ye katılan ismi olarak da listenin zirvesinde yer alıyor.
Bu sezonun pilotları arasında Lewis Hamilton 332 yarışla ikinci, Sergio Perez ise 258 yarış tecrübesiyle üçüncü sırada bulunuyor.

beIN Sports 10 yıllığına Formula 1 yayın haklarını aldı!beIN Sports 10 yıllığına Formula 1 yayın haklarını aldı!

Red Bull'da soruşturma sonuçlandı: Christian Horner'la yola devam!Red Bull’da soruşturma sonuçlandı: Christian Horner’la yola devam!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.