Formula 1’de yeni bir kazanan var: Macaristan’da zafer Oscar Piastri’nin

Formula 1 Macaristan Grand Prix'inde zafere Oscar Piastri ulaştı. Genç Avusturalyalı kariyerinin ilk yarış galibiyetini elde ederken Mclaren duble yaptı, Lewis Hamilton ise 200'üncü kez podyuma çıktı.

Spor 21 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Macaristan'da McLaren dublesi.

Formula 1’de 2024 sezonunun 13’üncü ayağı Macaristan Grand Prix’sinde koşuldu. Yarışa Lando Norris pole pozisyonundan başlarken ilk çizgiyi takım arkadaşı Oscar Piastri tamamladı. Startta iyi bir çekiş yakalayan Piastri, Norris’i zorlasa da genç İngiliz takım arkadaşının üstüne kapandı. Bu esnada Verstappen dışarıdan bir boşluk yakalayınca bu üç isim ilk viraja yan yana girdi. İçeride konumlanan Piastri liderliği ele geçirirken Verstappen pist dışına taşarak Norris’i geçmeyi başardı.

Norris’in radyodan şikayet iletmesi sonrası yarış komiserleri de Red Bull garajıyla irtibata geçti ve rakibini pist dışından geçen Verstappen yerini yeniden Norris’e verip üçüncülüğe geriledi.

Yarışta yedinci tura gelindiğinde arka sıradaki isimler arka arkaya pit stoplar yapmaya başladı. Öndeki altılı, Piastri, Norris, Verstappen, Hamilton, Leclerc ve Sainz pist üstünde yan yana gelmeksizin sabit bir tempoyla yarışmayı sürdürdü. 17’nci tura gelindiğinde ilk zarı Mercedes attı ve Hamilton pite gelerek sert hamura geçti. Hemen bir tur sonra Lando Norris de rakibine karşılık verdi, Verstappen pistte kalmayı sürdürdü.

21’inci turda Verstappen ve Sainz peş peşe pite daldı, iki isim de erken lastik değiştirenlere karşı zaman kaybederek piste döndü. 24’üncü turda lastik değiştiren Leclerc takım arkadaşı Sainz’ın önünde beşinci sırada kalmayı başardı. 33’üncü tura gelindiğinde geç pit sonrası Hamilton’a geçilen Verstappen üst üste hızlı turlarla rakibini yakaladı. Şampiyona lideri Verstappen iki turluk kovalamacanın ardından Hamilton’a atak yaptı ancak aracını pist sınırları içinde tutmayı başaramayınca dördüncü sırada kalmayı sürdürdü. İki ismin mücadelesi kıran kırana sürerken beşinci sıradaki Leclerc de arayı kapatıp Verstappen’e iyice yaklaştı.

41’inci tura gelindiğinde Hamilton ve Leclerc aynı anda pite daldı, pistte kalmayı sürdüren Verstappen ise üçüncülüğü devraldı. Yarışı ilk iki sırada götüren McLaren’lardan pite önce çağırılan isim ikinci sıradaki Lando Norris oldu. Norris’ten iki tur sonra Piastri lastik değişimi için garaja yöneldi. Erken pit yapmanın büyük avantaj yarattığı Hungaroring’de çıkış turlarını çok iyi değerlendiren Norris yarışın başından beri önde olan takım arkadaşı Piastri’yi geride bırakmayı başardı.

Piastri’den iki tur sonra Verstappen de pite girdi ve Norris resmen yarış liderliğini devraldı. Hollandalı pilot ise geç pitinin ardından Hamilton ve Leclerc’in ardında beşinci sırada piste döndü. Bu anın sonrasında McLaren’lardaki takım emirleri ve Verstappen’in yarış mühendisi Lambiese’yle yaşadığı diyaloglar yarışa damga vurdu. McLaren lider Lando Norris’ten yerini Piastri’ye bırakmasını isterken Red Bull garajı da strateji ve aracın kötülüğünden dert yanan Verstappen’e sert eleştiriler içeren mesajlar gönderdi.

57’nci turda Leclerc’i geride bırakan Verstappen, Lewis Hamilton’ı takibe başladı. Bu esnada aradaki farkı beş saniyenin üstüne taşıyan Norris’e de takımından lastik koruması ve yavaşlaması yönünde telkinler geldi. Mesajlara aldırış etmeyen Norris aradaki farkı genişletmeyi sürdürdü.

61’inci tura gelindiğinde Verstappen, Hamilton’ın DRS aralığına girdi ve atak yapacak konuma geldi. Bir tur sonra ikinci virajda Hollandalı dışarıdan atağa kalktı, ancak Hamilton rakibinin yolunu bitirerek yerini korudu. Bu esnada Verstappen ve yarış mühendisi Lambiese arasında sert bir diyalog oldu. Lambiese, Verstappen’i çocukça söylemler üretmekle suçladı. Sesinden çok sinirli olduğu anlaşılan Verstappen start-finiş düzlüğünün sonundaki ilk virajda Hamilton’a gerilerden gelerek çok geç frenle cesur bir atak yaptı. Lastikleri kilitlenen Verstappen durmakta zorlanırken Hamilton’la temas da yaşadı ve Red Bull adeta kanatlandı. Dört lastiği de yerden kesilen Verstappen’in aracı pist dışına taşsa da bariyerlere kadar sürüklenmedi. Bu temasın ardından Hollandalı pilot Charles Leclerc’in ardından piste dönebildi.

Yarışın kalan diliminde McLaren pit duvarının lider Norris’e takım arkadaşına yol vermesi için telkinleri sürdü. Üst üste gelen emirlerin ardından Norris 68’inci turda farkı altı saniyenin üzerine taşımasına karşın start-finiş düzlüğünde yavaşlayarak liderliği Piastri’ye bıraktı.

Yarışın kalan iki turunda başka aksiyon olmadı. Oscar Piastri kariyerinin ilk yarış galibiyetini elde ederken Lando Norris ikinci oldu, podyumu ise kariyerinde 200’üncü kez bu başarıyı elde eden Lewis Hamilton tamamladı. Leclerc dördüncü, Hamilton’la yaşadığı temasın ardından gerileyen Verstappen beşinci oldu. İlk 10 sırayı Sainz, Perez, Russell, Tsunoda ve Stroll tamamladı.

Formula 1’de heyecan gelecek hafta koşulacak Belçika Grand Prix’siyle sürecek. Macaristan Grand Prix’sinin ardından pilotlar ve takımlar klasmanının ilk beş sırası şöyle:
Pilotlar
1. Max Verstappen (Hollanda): 265
2. Lando Norris (Büyük Britanya): 189
3. Charles Leclerc (Monako): 162
4. Carlos Sainz (İspanya): 154
5. Oscar Piastri (Avustralya): 149

Takımlar
1. Red Bull: 389
2. McLaren: 338
3. Ferrari: 322
4. Mercedes: 241
5. Aston Martin: 69

Miami'de unutulmaz bir gün, başrolde Lando NorrisMiami’de unutulmaz bir gün, başrolde Lando Norris

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.