Fransa’da başörtülü futbolcu tartışılıyor.. Rapörtörden ‘milli’ kriteri

Fransa'da Danıştay Kamu Raportörü, amatör kadın futbolcuların maçlarda başörtüsü takmasını 'uygun' gördüğünü, fakat milli futbolcuların 'tarafsızlık' ilkesine göre hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Spor 28 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fransa'da başörtülü kadın futbolcular hukuk savaşı yürütüyor.

Fransa Futbol Federasyonu (FFF), 2016 yılından bu yana ‘siyasi, felsefi, dini ya da sendikal bir aidiyeti görünürde ifade eden her türlü işaret ya da giysiyi’ yasakladı. Federasyon başörtüsünü de bu tür işaretlere dahil etti. FIFA ise 2014 yılından bu yana oyunculara uluslararası müsabakalarda başörtüsüyle oynama izni verdi.

FIFA'nın yapay zekası tacizci peşindeFIFA’nın yapay zekası tacizci peşinde

2020’de kurulan Türbanlılar Kolektifi, FFF’nin yönetmeliğe koyduğu kadınların maçlarda başörtüsü ile oynamalarını yasaklayan kararını Danıştay’a taşıdı. Danıştay Kamu Raportörü, FFF’den yönetmeliğini değiştirmesini isteyerek 1’inci maddenin iptalini tavsiye etti. FFF’nin mevcut kuralları uyarınca, başörtüsü takan oyuncuların fiilen ‘dışlandığını’ ve kariyerlerinden vazgeçmek zorunda kaldıklarını belirten rapörtör, bazı kişilerin daha sonra başörtüsü yasağını diğer kamusal alanlara ‘genişletmeye’ çalışabileceği ‘riskine’ karşı uyarıda bulundu. Amatör kadın sporcuların futbol maçlarında başörtüsü takmasını ‘uygun’ gören raportör, milli takıma seçilen kadın futbolcuların ise başörtüsü takamayacağı yönünde görüş bildirdi. Raportöre göre milli takıma seçilen oyuncuların ‘ulusu temsil etmek’ ve ‘kamu görevi’ yürütme görevleri bulunuyor ve ‘tarafsızlık’ ilkesine göre hareket etmeleri gerekiyor.

Guardiola İspanya’daki ırkçılıkla alakalı iyimser değilGuardiola İspanya’daki ırkçılıkla alakalı iyimser değil

Müslüman kadınlar topluluğu ‘Les Hijabeuses’in (Başörtülüler) lideri Foune Diawara, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada “Mücadelemiz siyasi veya dini değil, sporu ve yalnızca sporu ilgilendiriyor. Her hafta sonu başörtüsü taktıkları için sahadan dışlanan kadınlar var tek isteğimiz futbol oynamak” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.