Futbol Fransa’da aşırı sağa yine gol attı! Şimdi hedef Avrupa finali

Fransa'da seçim öncesi aşıra sağa bayrak açan milli futbolcular sonuçların belli olmasından sonra mutluluklarını dile getirdi. 1998 ve 2018'den sonra yine siyasete ayar çeken oyuncular Euro 2024 finaline çıkmak için İspanya'yla karşılaşacak.

Spor 8 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fransa'nın farklı tarihlerdeki iki 10 numarası aşırı sağcı Le Pen ailesine bela oldu.

Fransa 1998 yılındaki kadrosuyla Dünya Kupası’nı kazandığında takımın en önemli futbolcuları siyahiydi. Takımın en iyi futbolcusuna verilen 10 numaralı formayı ailesi Cezayir’den Fransa’ya göç eden Berberi futbolcu Zinedine Zidane giyiyordu. Takımda Kuzey Afrika, Batı Afrika, Karayipler, Pasifik Adaları ve hatta Ermenistan ve Bask asıllı futbolcuların oluşu ırkçıları rahatsız ediyordu. Dönemin ırkçı lideri Jean-Marie Le Pen “Bu bizim milli takımımız değil” diyordu. 12 Temmuz 1998’de Fransa, Brezilya’yı, Zidane’ın iki gol attığı maçta 3-0 yenerek dünya şampiyonu oldu. Fransız halkı sokaklardaydı ve Paris sokaklarında Le Pen’in ırkçı sloganları değil futbolcuların isimleri yankılanıyordu. Futbolcular ırkçılığa karşı gollerini atmıştı.

Dünya Kupası kaldıran Zidane’dan 20 sene sonra bir göçmen çocuğu daha aynı mutluluğu yaşattı. Her şey yine 20 yıl önceki gibiydi. Irkçılara göre “Bu bizim takımımız değil” diyordu. 2018 yılındaki 10 numara Kylian Mbappe Fransa’da doğmuştu. Kendini Frransız hissetmesine rağmen ırkçılara göre Kamerunluydu. Takımdaki oyuncuların çoğunluğu başka ülke kökenliydi. Mbappe, Zidane’dan 20 yıl sonra kupayı kaldırırken ırkçılar bir kez daha yenilgiye uğruyordu.

Fransa rahat nefes alabilir: Sol ve merkez, aşırı sağı sandığa gömdüFransa rahat nefes alabilir: Sol ve merkez, aşırı sağı sandığa gömdü

2024’te hem futbolda Avrupa Şampiyonası, hem de Fransa seçimleri vardı. 30 Haziran’da yapılan ilk tur seçimlerinde oyların yüzde 33’ünü alan aşırı sağcı Ulusal Birlik birinci çıkmıştı. Seçimlerde ikinci tur öncesi Fransa’nın Kylian Mbappe Portekiz karşılaşması öncesi topu siyasete soktu. Fransa kaptanı “Seçimlerin Fransa tarihi için önemini biliyoruz. Bizler fark yaratabilecek bir nesiliz. Aşırı uçlar iktidar kapısını çalıyor. Ülkemizin geleceğini şekillendirme fırsatına sahibiz. Gençler oylarıyla fark yaratabilir” dedi.

1998’de Zidane ve arkadaşlarına nefret kusan babası Jean-Marie Le Pen’in yolundan giden Ulusal Birlik’in lideri Marine Le Pen bu kez Kylian Mbappe’yi hedef aldı: “Mbappe göçmenleri temsil etmiyor. Çünkü asgari ücretle yaşayan, bir apartman dairesine ya da ısınmaya gücü yetmeyenlerin sayısı Bay Mbappe gibilerinden çok daha fazla. Fransızlar nasıl oy kullanacakları konusunda kendilerine tavsiyede bulunulmasından bıktı.”

Dembele Fransa seçim sonuçlarını paylaştı ve gülümseyen fotoğrafını Istagram’a koydu.

Fransa seçim sonuçlarıdaysa Ulusal Birlik adeta sandığa gömüldü. Güçlerini birleştiren sol ittifak ve merkez sağ Le Pen’in partisi Ulusal Birlik’i üçüncü sıraya gönderdi. Fransa Milli Takımı’nın siyahi oyuncuları sosyal medyadan yaptıkları açıklamalarda sonuçları büyük mutlulukla karşıladı. Real Madrid futbolcusu Aurelien Tchouameni “Halkın zaferi” dedi. Sonra da gülümseyen fotoğrafını paylaştı. Barcelona oyuncusu Jules Kounde ise şunları söyledi: “Son haftalardaki endişeden sonra rahatlama çok büyük. Bu güzel ülkeyi aşırı sağın yönetmemesi için seferber olan tüm Fransız halkını tebrik ediyoruz.”

PSG futbolcusu Ousmane Dembele Instagram hesabına sadece gülümsediği bir fotoğrafını koydu. Le Pen’e karşı aktif olarak muhalefet eden Marcus Thuram ise “Güzel ülkemizin üstünde asılı duran tehdide karşı duran herkesi tebrik ediyorum. Yaşasın çeşitlilik, yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Fransa. Mücadele devam ediyor” dedi.

Fransa’da Mbappe ile ilgili birçok paylaşım yapıldı. Biri bu: Özgürlük, Eşitlik, Mbappe’

Fransa’da halkı oy vermeye çağıran Kylian Mbappe’yle de övgü dolu paylaşımlar yapıldı. Fransız Devrimi’nin simgesi olan ve ressam Eugene Delacroix tarafından 1830’da yapılan ‘Halka Yol Gösteren Özgürlük’ (La liberte guidant le peuple) tablosundaki özgürlüğü simgeleyen kadının yerine Mbappe’nin resmi kondu. Üstüne ‘Özgürlük, eşitlik, Mbappe’ yazıldı.

Şimdi hedef final

Mbappe ve arkadaşlarını şimdi başka bir sınav bekliyor. Euro 2024 devam ediyor. Onlar yarın saat 22.00’de Münih Futbol Arena’da Sloven hakem Slavko Vincic’in yöneteceği yarı final maçında İspanya ile oynayacak. Mbappe ve arkadaşları sadece futbol maçına çıkmayacak, aynı 1998’deki 2018’deki gibi Fransızları sokaklara çıkarıp ‘göçmen kahramanlar’ın ismini bağırtmaya çalışacaklar. Bakalım başarılı olabilecekler mi?

Ronaldo için yolun sonu: Fransa penaltı atışlarının ardından yarı finalde!Ronaldo için yolun sonu: Fransa penaltı atışlarının ardından yarı finalde!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.