İki İsrailli futbolcuya federasyon 8 maç ceza verdi ama son karar FIFA’da

PFDK, eski Antalysporlu Sagiv Jehezkel ve eski Başakşehirli Eden Karzev'e sekizer maç men cezası verdi. İki futbolcu artık Türkiye'de değil. Cezanın infazı konusunda ihtimalleri CAS hakemi ve spor hukukçusu Emin Özkurt'a sorduk.

Spor 26 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Jehezkel ve Karzev'in kaderi FIFA'nın elinde.

İsrailli futbolcular Eden Karzev ve Sagiv Jehezkel Süper Lig’de 20. haftaya yaptıklarıyla damga vurdular. Jehezkel, Trabzonspor’a karşı oynanan maçta attığı gol sonrası kameraya “100 days… 7.10” yani “100. gün… 7 Ekim” yazılı bandajını gösterdi. Bu, Hamas’ın İsrail’e saldırısı olan 7 Ekim tarihinin üzerinden geçen 100. günde yapılan, o güne gönderme içeren bir gol sevinciydi.

Söz konusu gol sevinci sonrası oyuncu kadro dışı kaldı. Gözaltına alındı, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı ve sınır dışı edildiği duyuruldu. Antalyaspor’la fesih aşamasında olan isim ülkesine döndü ve İsrail’de kahraman gibi karşılandı.

Antalyaspor'dan sonra Başakşehir: İkinci İsrailli de gittiAntalyaspor’dan sonra Başakşehir: İkinci İsrailli de gitti

Eden Karzev ise İsrail-Gazze savaşının 100. gününde buna özel bir sosyal medya paylaşımı yaptı. Başakşehirli futbolcu paylaşımı silmiş olsa da cezadan kurtulamadı ve Başakşehir’le yollarını ayırdıktan sonra İsrail ekibi Maccabi Tel-Aviv’e kiralandı.

İki oyuncu da halihazırda devam eden savaşla alakalı yaptıklarından sonra PFDK’ye sevk edildiler. Kurul iki oyuncuya da ideolojik propaganda yaptıkları gerekçesiyle sekizer maç ceza verdi. Öte yandan iki futbolcu da 97 bin 500’er TL para cezasına çarptırıldı.

Türkiye'den gitti, sorun bitmedi... İsrailli Jehezkel ne olacak?Türkiye’den gitti, sorun bitmedi… İsrailli Jehezkel ne olacak?

Karzev’in İsrail Ligi ekibi Maccabi Tel-Aviv’e transfer olduğu, Jehezkel’in de Antalyaspor’la fesih görüşmeleri yaptığı düşünüldüğünde iki futbolcu da kariyerlerine Türkiye dışında devam edecek. Dolayısıyla PFDK tarafından verilen sekiz maçlık cezanın futbolculara yansımasının ne olacağı merak konusu. Oyuncuların gittikleri takımda bu cezaları çekip çekmeyeceği soru işareti. Biz de bu soru işaretlerini gidermek için CAS hakemi ve spor hukukçusu Emin Özkurt’a olası senaryoları danıştık.

Artık söz FIFA’da

Özkurt oyuncuların cezalarını yeni takımlarında çekip çekmeyeceklerine dair soruya “Sekiz maçtan men cezası alan futbolcuların bu cezaları yeni kulüplerinde çekeceğini söyleyebiliriz. Ancak bunun ön şartı var. FIFA’nın ‘Futbolcu Statüsü ve Transferleri’ talimatında ‘Disiplin Cezalarının İnfazı’ başlıklı 12. Maddesi uyarınca bu ve benzeri disiplin cezalarının infazı konusunda ‘Bir futbolcu tarafından henüz infaz edilmemiş olan 4 maçtan ya da 3 aydan daha uzun süre disiplin cezaları ancak FIFA Disiplin Komitesi disiplin cezasını dünya çapında geçerli olacak şekilde uzatmaya karar verirse futbolcuyu tescil ettiren yeni federasyon tarafından uygulanacaktır.’ Ayrıca uluslararası transfer sertifikası düzenlenirken eski federasyon, yeni federasyonu PMS denilen sistem aracılığıyla bu ceza hakkında bilgilendirir” diye yanıt verdi.

Özkurt söz konusu bilgilendirme sürecini “Yani transfer sürecinde mevcut kulüplerinden TFF uyarınca uluslararası transfer sertifikası talep edilecek. Ayrıca TFF’nin sertifika düzenlenirken yeni federasyona verilen sekiz maçlık ceza hakkında bilgi verme yükümlülüğü var. Ardından durum FIFA Disiplin Komitesi’ne aktarılır. Komite de ilgili cezanın dünya çapında uzamasına karar vermesi halinde futbolcunun bağlı olduğu yeni federasyon da cezayı uygulamak zorunda kalır. Yani dört müsabakaya kadar olan cezalarda yeni federasyon bu cezayı uygulamak zorundayken dört müsabakayı geçen cezalarda FIFA Disiplin Komitesi cezanın tüm dünyada uygulanabilir olduğuna karar vermelidir” diyerek detaylarıyla açıkladı.

Antalyaspor geri döndü, 3 puan aldıAntalyaspor geri döndü, 3 puan aldı

Cezanın tamamı yeni adreste çekilecek

Emin Özkurt’a konuyla alakalı sorduğumuz ikinci soru da bu futbolcuların söz konusu cezayı hangi maçla beraber çekecekleri yönündeydi. Zira tedbirli olarak PFDK’ye sevk edilen futbolcular 20. hafta sonrasında Süper Lig’de oynayamadılar. Futbolcular söz konusu ceza 25 Ocak 2023 tarihli kararla verildi. Dolayısıyla futbolcuların süreç içinde oynanan maçlarda cezalarını çekip çekmedikleri farklı bir soru işareti yaratıyordu. Konu hakkında sorduğumuz soruya Özkurt “Futbolcunun ilgili cezası kendisinin yeni kulübüne tescil edilmesi akabinde oynama uygunluğu bulunan ilk müsabakadan itibaren başlar. Dolayısıyla futbol oynamadıkları sürece geçen karşılaşmalar bakımından ceza infaz edilmiş sayılmaz” dedi.

Oyuncuların itiraz hakkı bakî

Özkurt son olarak şunu vurguladı: “Verilen sekiz müsabakadan men cezası 25 Ocak 2024 tarihli PFDK kararı sonucu verildiğinden ilgili kararlar hukuken kesinleşmemiş durumdadır. Çünkü bu durumdaki oyuncuların kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde TFF Tahkim Kurulu’na itiraz hakkı vardır. Eğer bu oyuncular TFF Tahkim Kurulu’na süresi içinde itirazda bulunmaz veya itirazda bulunur da Tahkim Kurulu itirazları kabul etmeyip infazı onaylarsa artık hukuken kesinleşmiş ve infaz edilebilir kararlarla karşı karşıya kalmış oluruz.”

Başakşehir duvarını Batsman yıktı! Fenerbahçe virajı döndüBaşakşehir duvarını Batsman yıktı! Fenerbahçe virajı döndü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.