‘Godfather’ın öyküsü 16 maç sürebildi

Beşiktaş'a imza attığında 'Godfather' benzetmeleriyle karşılanan Fernando Santos'un siyah-beyaz macerası üç ay sürdü. Bu dönemde Türkiye Kupası'nda yola devam eden Santos Süper Lig'de yendiğinden çok yenildi.

Spor 14 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fernando Santos'un Beşiktaş'taki görevine son verildi.

Sezona Şenol Güneş yönetiminde ve ‘Yüzde 99 şampiyon biziz’ diyen Ahmet Nur Çebi başkanlığında başlayan Beşiktaş’ta başkanından yönetimine, teknik direktöründen antrenörüne her şey değişti, ancak istikrarsız sonuçlar bir türlü değişmedi.

Yıla Şenol Güneş yönetiminde başlayan siyah-beyazlılar Rashica, Amartey, Oxlade-Chamberlain ve Rebic gibi yıldızları transfer etti. Yaz lisanslama döneminde takıma katılan Onana ve Bailly ise altı ayın sonrasında gönderildi. 40 yaşındaki Gökhan İnler de gelenler arasındaydı, ancak hiç forma giymedi. Şenol Güneş yönetiminde Avrupa ön eleme turlarından sıyrılıp play-off’ta Dinamo Kiev’i de eleyerek gruplara kalan Beşiktaş Süper Lig’e de Karagümrük galibiyetiyle girdi. İlk çatırdama ise ikinci haftada yaşandı. Ligin yeni ekibi Pendikspor’a karşı oynanan maçta gelen beraberlik, puan kaybından ziyade oynanan kötü futbola getirilen eleştiriler ve camia içinden yapılan yeni transferlerin neredeyse hiçbirinin katkı vermemesinin sorumluluğunu üstlenecek bir kişi bile çıkmaması taraftarın sabrını erken taşırdı.

Bu gergin ortamda Süper Lig’de Trabzonspor ve Adana Demirspor karşısında alınan ağır yenilgiler iki ezeli rakip Fenerbahçe ve Galatasaray’ın kusursuza yakın ilerlediği günlerde Beşiktaş’ı daha da derin yaraladı. Bardağı taşıran son damla Konferans Ligi’nde yaşandı. Evinde 2-0 öne geçtiği maçta İsviçre’nin mütevazı takımı Lugano’ya son 10 dakikada kalesinde gördüğü üç golle yenilen Beşiktaş’ta Şenol Güneş dönemi kapandı. Şenol Güneş bu süreçte ligde çıktığı yedi maçta dört galibiyet, iki yenilgi ve bir beraberlik alarak 1.86 puan ortalaması tutturdu.

Burak Yılmaz dönemi (Altı maç)

Ligdeki puan ortalaması – 1.50

Şenol Güneş’in ayrılığı sonrası Beşiktaş yönetimi takımı yardımcı antrenör Burak Yılmaz’a emanet etti. Kariyerinin ilk teknik adamlık deneyimini yaşayan Yılmaz, ilk maçında ligin zayıf ekiplerinden İstanbulspor’u 2-0 mağlup etti. Ardından ilk ciddi sınavına Galatasaray karşısında çıkan genç teknik adam, geçmişte gol krallığı yaşadığı takıma karşı sahadan 2-1 yenik ayrıldı. Bu maç adeta ilk devrilen bir domino taşı etkisi yaptı. Avrupa’da iki Bodo/Glimt maçından da yenik ayrılan Beşiktaş, Süper Lig’de de Antalyaspor’a yenildi. Burak Yılmaz’ın İstanbulspor hariç tek galibiyeti Gaziantep FK’ya karşı geldi. Başarısız sonuçların ardından Beşiktaş’ta bir kez daha bayrak değişimi yaşandı. Burak Yılmaz’la yolları ayıran siyah-beyazlılar takımın başına efsane kaptanı Rıza Çalımbay’ı getirdi.

Rıza Çalımbay dönemi (Yedi maç)

Ligdeki puan ortalaması – 1,40

Süper Lig’de 12’nci hafta öncesi göreve gelen Rıza Çalımbay, ilk maçta Başakşehir’i, ardından da Samsunspor’u mağlup ederek takıma can suyu serpti. Ardından gelen 5-0’lık ağır Club Brugge yenilgisi moral bozsa da Avrupa’yı çoktan gözden çıkaran Beşiktaş için realist düzlemde çok da önemli bir anlan ifade etmedi. Ancak ne var ki Brugge deplasmanında alınan yaranın yarattığı tahribat lige de yansıdı. Çalımbay’ın kara kartalı önce Ankaragücü’yle başkentte berabere kaldı, ardından Beşiktaş’ta yönetim değişikliği yaşandı. Ahmet Nur Çebi yerine başa geçen Hasan Arat yola Çalımbay’la devam dedi fakat hemen bir hafta sonrasında da Fenerbahçe’ye taraftarı önünde pek de varlık gösteremeden 3-1 yenilen Beşiktaş’ta ortalık yine karıştı. Teknik direktörüyle devam eden Beşiktaş’ın çiçeği burnunda yönetiminin sabrını taşıran son maç Alanyaspor’a karşı oynandı. Rakibine evinde 3-1 yenilen Beşiktaş’ta Çalımbay’la yollar ayrıldı. Siyah-beyazlılar o gün eski kaptanını kulüpten uğurlasa da yeni bir yıldıza kucak açtı. Takımına veda eden Rıza hoca son maçında 90 dakika verdiği Semih Kılıçsoy’u Beşiktaşlılara bırakıp Nevzat Demir Tesisleri’ndeki odasını boşalttı.

Serdar Topraktepe (Üç maç)

Ligdeki puan ortalaması – 2.00

Hasan Arat yönetimi teknik direktör arayışı sürdürürken takımı U19’da teknik direktörlük yapan Serdar Topraktepe’ye emanet etti. Başta bir haftalık olacağı düşünülen bu geçici birliktelik yönetimin teknik direktör bulamamasıyla uzayıp üç maça çıktı. Bu üç maçta Hatayspor ve Rizespor’a karşı kazanan Beşiktaş, Kasımpaşa’ya evinde 3-1 yenildi. U19’da bol bol çalışma fırsatı bulduğu Semih Kılıçsoy’a üç maçta da ilk 11’de şans veren Topraktepe, genç oyuncusundan dört gol bir asistlik katkı aldı

Fernando Santos (16 maç)

Ligdeki puan ortalaması – 1.23

Siyah-beyazlıların istikrardan uzak geçen sezonunda Hasan Arat yönetiminin tercihiyle takımın başına Fernando Santos getirildi. Son olarak 2010 yılında kulüp takımı (PAOK) çalıştıran, o günden beri Yunanistan, Portekiz ve Polonya’da milli takım antrenörlüğü yapan 69 yaşındaki Portekizli teknik adamın hem lig temposundan yıllardır uzak oluşu, hem de çok sayıda yardımcı antrenör ekibinin şişik maaş bilançosu başlangıçta eleştirildi ancak imza töreni sırasında basın mensuplarına sert ve net cevaplar veren Hasan Arat taraftarından Santos’a ve kendilerine güvenmelerini istedi.

Santos yönetimindeki Beşiktaş ilk sınavını Karagümrük karşısında verdi ve 3-0 kazandı. Hemen aynı hafta içerisinde alt ligin lideri Eyüpspor’u da Türkiye Kupası’nda 3-0’a geçen Beşiktaş kupada yola devam dedi. İki maçta öne çıkan görüntü Santos’un yarattığı takımın savunma üzerine oyunu kurgulayan ve az gol yiyerek hedefe ulaşmaya çabalayan bir anlayışla mücadele edeceği şeklindeydi. Bu düşüncelerin kırılması için birkaç gün yetti. Ligin ilk yarısında berabere kaldığı Pendikspor’a karşı 4-0’lık ağır bir yenilgi yaşayan Beşiktaş’ta kötü gidişin süreceğini anlamak zor olmadı. Siyah-beyazlı kulüpte geçen günlerinde Türkiye Kupası maçlarında Antalyaspor ve Konyaspor’u geçip yarı finale yükselen Fernando Santos ligde ise kendisinden önce çalışan dört teknik adamın hepsinden daha kötü ir performans gösterdi.

Süper Lig’de takımın başında çıktığı 13 maçta dört galibiyet, dört beraberlik ve beş yenilgi alan Santos 1,23 puan ortalaması tutturup sırasıyla Serdar Topraktepe, Şenol Güneş, Burak Yılmaz ve Rıza Çalımbay’ın gerisinde kaldı. Son olarak Samsunspor’la evinde berabere kalan Beşiktaş’ta maç sonu röportajında istifa etmeyi düşünmediğini belirten Santos’a Beşiktaş yönetiminden yanıt hızlı geldi. Siyah-beyazlı yönetim Portekizli teknik adamla yolların ayrıldığını duyurdu.

Beşiktaş Asbaşkanı Onur Göçmez: Karşılıklı anlaştık

Siyah-beyazlılarda kararın ardından konuşan asbaşkan Onur Göçmez “Bugün karşınızda olmamızın nedenini malum biliyorsunuz yaklaşık bir yarım saat önce hocamız sayın Santos ile ben, Feyyaz hocamız ve yöneticimiz Kaan Bey’le beraber bir toplantı gerçekleştirdik. Biz biliyorsunuz dört ay önce başa gelen bir yönetimiz ve dört ay içerisinde birçok aşamalar kaydettik ve planlamadığımız birçok şeyle karşılaştık. Devre arasında önemli müdahalelerde bulunduk. Sayın Santos’la bir anlaşma yaptık ve hedefimiz üçüncülük ve kupayı almaktı. Ama bugün geldiğimiz noktada skorlardan bağımsız söylüyorum; Beşiktaş hiçbir zaman ne içeride ne dışarıda bu şekilde top oynayamaz. geldiğimiz noktada yönetim kurulumuz Sayın Fernando Santos gelmeden önce oy çoğunluğuyla nasıl gelmesine karar verdiyse, bugün de yapmış olduğumuz yönetim kurulu toplantısında yine herkesin ortak fikri ile ayrılma kararı alındı” dedi.

‘Son yıllarda yapılan en iyi kontrat’

Santos’la imzalanan kontrata ve Portekizli hocanın alacağı tazminata da değinen Göçmez “Santos ile yapılan kontrat Beşiktaş’ın belki de son yıllarda yapmış olduğu bir teknik direktörle yapılan çok iyi kontratlardan bir tanesidir. Bizler hem finansal yapıyı düşünmek zorundayız hem de Beşiktaş’ı en üst seviyeye taşıma yolunu düşünecek bir yaklaşım içerisindeyiz. 500 bin Euro ve Mayıs ayında başlayacak taksitle tüm hukuksal boyutta süreci noktaladık. Bundan sonra Beşiktaş taraftarından tek beklentimiz birlik, beraberliktir, destektir” diye konuştu

Son 30 yılın istatistiksel olarak en başarısızı

Fernando Santos 1987/88 sezonundan bu yana Beşiktaş’ı çalıştıran teknik direktörler arasında en düşük galibiyet yüzdesi ve puan ortalamasına sahip isim olarak siyah-beyazlılardaki kariyerini noktaladı. “Önümüzdeki yılın projesi için buraya geldim” diyen Portekizli gelecek sezona varamadan kulüpten gönderildi. Beşiktaş’tan yapılan açıklamaya göre bu sezon elde kalan tek hedef olan Türkiye Kupası’na yoğunlaşılacak. Bu hedefte takımın başına yeni bir isim getirilmeyecek. Serdar Topraktepe’nin yeniden kulübeye geçeceğini belirten Beşiktaş yönetimi Hasan Arat dönemi sonrası idareci olarak görev almaya başlayan Samet Aybaba’nın kulübeye inmeden işleyişte daha fazla söz sahibi olacağı bildirildi. Samet Aybaba son olarak ‘Feda’ döneminde Beşiktaş’ı çalıştırmıştı.

Kartal Türkiye Kupası'na uçtuKartal Türkiye Kupası’na uçtu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.