İsrail mağdurları: Fenerbahçe, Galatasaray, Bursaspor, Emilie Gomis…

Sporda Filistin'in yanında duran ülkeler ve bireyler çifte standart uygulamalarıyla karşı karşı karşıla kalıyor. Buna örnek olarak Fenerbahçe ve Galatasaray basketbol takımları ile Fransız basketbolcu Emilie Gomis gösteriliyor.

Spor 6 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İsrail'i eleştiren eski Fransız basketbolcu Gomis, 2024 Olimpiyat Komisyonundan atıldı.

Sporda Avrupa’nın çatı kuruluşları, Gazze’ye saldırılarına rağmen İsrail’in takımlarına yönelik çifte standart uygulamalarına devam ediyor. Türk Hava Yolları’nın sponsorluğunu yaptığı EuroLeague, İsrail takımlarına iç saha maçlarını, Avrupa’da kendi tercih ettikleri ülkelerde oynama şansı verdi.

EuroLeague yönetimi, Fenerbahçe ile Maccabi Tel Aviv arasında oynanacak fikstürde de değişikliğe gitti. Bu sezon iki takım arasındaki ilk maç İstanbul’da oynanacaktı ancak Maccabi Tel Aviv ev sahipliğinde tarafsız sahaya aldı. 16 Kasım’da Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da oynanan mücadeleyi İsrail takımı 78-73 kazandı. Aynı şekilde Anadolu Efes de Maccabi Tel Aviv ile maçını Belgrad’da oynadı. Lacivert-beyazlılar, mücadeleyi 95-86 kaybetti.

Salah'tan Gazze paylaşımı: Lütfen onları unutmayınSalah’tan Gazze paylaşımı: Lütfen onları unutmayın

Fenerbahçe Litvanya’da oynamak zorunda kaldı

Fenerbahçe’nin İstanbul’da İsrail takımı Maccabi Tel Aviv ile yapması gereken 19. hafta maçını güvenlik gerekçesiyle Türkiye dışında oynattı.Fenerbahçe, Litvanya’nın Panevezys kentinde yapılan maçta rakibini 109-74 yendi.

Galatasaray ve Bursaspor Bosna Hersek’te oynadı

Sadece Fenerbahçe değil Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Galatasaray ve Bursaspor da İsrail takımlarıyla Türkiye’de yapması gereken maçları Bosna Hersek’te oynadı. Galatasaray, Bosna Hersek’in Laktasi şehrinde Hapoel Bank Yahav ile oynadığı maçtan 85-70 mağlup ayrıldı. Bursaspor ise aynı şehirde oynanan karşılaşmada bir diğer İsrail ekibi Hapoel Holon’a 93-74 mağlup oldu. Galatasaray, İsrail’de oynanması gereken ancak Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yapılan karşılaşmada ise Hapoel Bank Yahav’a 99-96 kaybetti. Bursaspor ise Letonya’nın başkenti Riga’da oynanan maçta Hapoel Holon’u 75-74 yendi. Basketbolda BKT Avrupa Kupası’nda Beşiktaş Emlakjet, Hapoel Shlomo ile İsrail’de yapması gereken mücadeleyi Belgrad’da oynadı. Mücadeleden Hapoel Shlomo 81-75 galip ayrıldı.

Filistin paylaşımı yapan Youcef Atal'a hapis cezasıFilistin paylaşımı yapan Youcef Atal’a hapis cezası

UEFA ve FIFA’nın İsrail kararları

Futbolun en büyük organizasyonlarından UEFA ve FIFA da İsrail’in milli takım ve kulüp takımlarının oynaması gereken tüm uluslararası maçları önce erteledi. Akabinde İsrail’in talebi doğrultusunda, ülkede oynanması gereken müsabakalar, yine İsrail’in belirlediği başka ülkelere alındı. Buna göre milli takım için Macaristan, kulüp takımlarından Maccabi Tel Aviv için Sırbistan ve Maccabi Haifa için Kıbrıs Rum Kesimi tayin edildi. Bu karar alınırken diğer takımların fikstürü ve yerel lig maçları dikkate alınmadı. İsrail’in ertelenen Kosova maçı, yerel liglerde maçların devam ettiği dönemde oynatıldı.

İsrail’i eleştiren basketbolcu komisyondan çıkarıldı

İsrail’in sömürgecilik politikasını eleştiren ve bir dönem Fenerbahçe’de forma giyen eski Fransız basketbolcu Emilie Gomis, 2024 Olimpiyat Oyunları Atletleri Komisyonundan çıkarıldı. Bu yıl Paris’te düzenlenecek 2024 Olimpiyat Oyunları’nın Büyükelçisi olan eski Fransız basketbolcu Emilie Gomis, bir paylaşımının ardından 2024 Olimpiyat Oyunları Atletleri Komisyonu sitesinde yer alan üyeler listesinden çıkarıldı. Eski Fransız basketbolcu, ayrıca Paris Olimpiyat Oyunları Yönetim Konseyi üyesi. Fransız basını, Gomis’in 2024 Paris Olimpiyatları kapsamındaki diğer görevlerinden de uzaklaştırılacağını belirtiyor.

Gomis, bir süre Fenerbahçe forması da giymişti.

Gomis, Instagram hesabından 9 Ekim 2023’te İsrail’i eleştiren paylaşım yapmıştı. Söz konusu paylaşımda, 1947, 1967 ve 2023 olmak üzere 3 farklı tarihte Fransız topraklarının haritası bulunuyordu. Paylaşımdaki haritalarda zamanla İsrail bayrağının Fransa bayrağının yerini aldığı görülüyor. Gomis, paylaşımında “Bu durumda siz ne yapardınız?” ifadesini kullanmıştı. Eski basketbolcu, bir gün sonra paylaşımını silerken, Yahudi karşıtı olduğuna ilişkin suçlamaları reddetmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.