İsveçli kadın futbolcular ispat için doktora genital bölgelerini göstermek zorunda kalmış

İsveç Kadın Milli Takımı yıldızlarından Nilla Fischer, 2011 Dünya Kupası'nda, cinsiyetlerini ispatlamak için doktora genital bölgelerini göstermek zorunda bırakıldıklarını söyledi. Kontroller Nijerya, Güney Afrika ve Gana'nın, Ekvator Ginesi kadrosunun erkek olduğuna dair protestosu sonrası yapıldı.

Spor 14 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İsveç Kadın Milli Futbol Takımı, 2011'deki Dünya Kupası'nı üçüncü tamamlamıştı. Nilla Fischer de takımın kaptanıydı.

İsveç Kadın Milli Futbol Takımı’nın yıldızlarından Nilla Fischer, anılarını kaleme aldığı I Didn’t Even Say Half Of It (Yarısını Bile Anlatmadım) kitabında 2011 Dünya Kupası’nda karşılaştıkları muameleyi de yazdı. 

194 kez milli formayı giyen oyuncu, Almanya’da düzenlenen turnuvada Ekvator Ginesi kadrosunun erkeklerden oluştuğu iddialarıyla ilgili Nijerya, Güney Afrika ve Gana’nın protestoda bulunması sonrası aşağılayıcı bir süreçten geçmişler. Bir kadın fizyoterapist tarafından gerçekleştirilen kontrole göre, İsveçli futbolcular kadın olduklarını kanıtlamak için doktora genital bölgelerini göstermek zorunda kaldılar. Fischer bu süreci kitabında, “Bize önümüzdeki günlerde ‘oramızı’ tıraş etmememiz gerektiği ve doktora genital bölgemizi göstereceğimiz söylendi. Kimse tıraş olma meselesini anlamıyor ama bize söyleneni yapıyoruz ve ‘bu noktaya nasıl gelindi’ diye düşünüyoruz. Neden şimdi bunu yapmaya zorlanıyoruz, bunu yapmanın başka yolları da olmalı. Reddetmeli miyiz? Aynı zamanda kimse Dünya Kupası’nda oynama fırsatını tehlikeye atmak istemiyor. Ne kadar iğrenç ve aşağılayıcı olursa olsun bu işi yapmalıyız” ifadeleriyle anlatıyor.

Nilla Fischer’in anılarını yazdığı kitap dün İsveç’te piyasaya çıktı.

İsveç gazetesi Aftonbladet’e konuşan Fischer, süreci daha ayrıntılı anlatırken de “Ne yapmam gerektiğini anlıyorum ve aynı anda antrenman pantolonumu ve iç çamaşırımı hızla aşağı çekiyorum. Doktor başını sallayıp ‘Evet’ diyor ve sonra sırtı benim odamın kapısına dönük duran doktora bakıyor. Bir not alıyor ve bir sonraki kapıyı çalmak için koridorda ilerliyor. Takımımızdaki herkes kontrolden geçtiğinde, yani vajinasını açtığında, takım doktorumuz İsveç kadın milli futbol takımının sadece kadınlardan oluştuğunu imzalayabilir” diyor.

İsveç’in 2011’deki takım doktoru Mats Börjesson, testlerin Ekvator Ginesi kadrosu hakkındaki söylentilerden sonra Fifa’nın acil test talep etmesi üzerine yapıldığını söyledi. FIFA da Nilla Fischer’in 2011’deki Dünya Kupası için yaptığı yorumları incelediğini açıkladı.

Alkışlar kadınlara! Şampiyonluk Fomget'inAlkışlar kadınlara! Şampiyonluk Fomget’in

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.