İtalya’daki ırkçılığa ömürlük ceza

Udinese-Milan maçında Milan kalecisi Mike Maignan'a ırkçı saldırıda bulunan taraftara ömür boyu stadyumlara giriş yasağı cezası verildi.

Spor 23 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Maignan'a ırkçı saldırı cezasız kalmadı.

İtalyan futbolu geçen hafta sonu ırkçılık şokuyla sarsıldı. Son yıllarda sıkça meydana gelen ve değişmez adreslerinden birinin İtalya olduğu ırkçılık illeti bu kez de Milan kalecisi Mike Maignan’ın başına geldi. Udinese deplasmanındaki Milan’ın kalecisine yapılan saldırı sonrası oyun 10 dakika durdu. Maignan sahayı terk etti ve takım arkadaşları ona eşlik ettiler. Daha sonra sahaya dönen kaleci ve takım maça devam etti. Milan 3-2 kazandı ancak maç sonrası skordan çok Maignan’ın yaşadıkları tartışma konusu oldu.

Söz konusu olayla alakalı cezai adımlar atıldı. Buna göre Milan’ın Fransız kalecisi Mike Maignan’a ırkçı tezahüratta bulunan bir taraftara ömür boyu stadyumlardan men cezası verildi. Udinese’den yapılan açıklamada şunlar söylendi: “Irkçılığın futbolda ya da toplumda yeri olmadığına dair net bir mesaj vermek için bu tür güçlü tedbirlerin gerekli olduğuna inanıyoruz. Yetkililere işbirlikleri için teşekkür ediyoruz ve bu olaya karışan ve kulübün, bölgenin, Udine şehrinin ve taraftar kitlesinin spor ahlakını lekeleyen diğer kişileri tespit etmek ve cezalandırmak için birlikte yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. Stadımızın, etnik kökeni, geçmişi, kültürü ve dili ne olursa olsun herkesin ayrımcılık korkusu olmadan güzel oyunun tadını çıkarabileceği bir alan olarak kalmasını sağlamak istiyoruz.”

İtalyan futbolunda ne Maignan’ın başına gelen ilk ırkçılık vakası ne de sonrasında verilen ceza ilk ceza. Kasım 2019’da Mario Balotelli, Hellas Verona maçında ırkçı saldırıya uğradı. Verona Kulübü bir röportajında Balotelli’ye açıkça ırkçı ifadelerde bulunan taraftar grubu liderinin stadyuma girmesine Haziran 2030’a kadar yasakladı. Geçen sezon da Romelu Lukaku’nun Juventus deplasmanında son dakika golü atması sonrası Belçikalıya ırkçı saldırıda bulunuldu. Juventus’a bir maç seyircisiz oynama cezası verildi.

Maignan'ın yaşadığı ilk değil... İşte İtalyan futbolundaki ırkçılık vakalarıMaignan’ın yaşadığı ilk değil… İşte İtalyan futbolundaki ırkçılık vakaları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.