Kayıp gibi görünen sezon iki kupayla bitti: Fenerbahçe’nin 2023-24 yolculuğu

Fenerbahçe Basketbol Takımı Dimitris Itoudis'le başladığı sezona Sarunas Jasikevicius ile devam etti. Koç değişikliği yaşanırken kayıp gibi görünen sezon EuroLeague Final Four'u ve çifte kupayla bitti.

Spor 14 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fenerbahçe'de iki kupalı sezon böyle geride kaldı.

2021-22 sezonu bittiğinde lig şampiyonu olan Fenerbahçe, Avrupa’daki hedeflerinden uzak kaldığı için Sasha Djordjevic ile yollarını ayırdı. Sarı-lacivertliler, beş yıl üst üste gittiği Dörtlü Final organizasyonuna dönmek için güvenilir birini istiyordu. Rus takımlarının Rusya-Ukrayna savaşı sonrası EuroLeague’den ihraç edilmesiyle CSKA da dışarıda kalmıştı. Dolayısıyla Dimitris Itoudis boştaydı. Daha önce Moskova ekibiyle iki şampiyonluk yaşayan koç, Fenerbahçe’nin bir sonraki projesi oldu.

O proje ilk sezonunda ne lig şampiyonluğu görebildi ne de EuroLeague Final Four’u yapabildi. 2023-24 sezonu başlarken uzun rotasyonunda yalnızca üç oyuncunun olması ve şutuna güvenilir bir gardın olmaması soru işaretleri yaratıyordu. Bu soru işaretlerinin olumsuz etkisi sahaya yansıdı. İç sahada yoluna doludizgin devam eden takım deplasmanda çok zayıf kalıyor, kırılganlığı ön plana çıkıyor ve farklı yenilgiler alıyordu. Karşılaşmalara iyi başlayan takım bir türlü sonunu getiremiyor, Yunan koçun maç önü planı ne kadar iyi görünse de maç içinde rakibin reaksiyonlarına yanıt veremiyordu. 2-11 Aralık tarihleri arasında oynanan dört karşılaşma Itoudis’in sonunu getirdi. Önce Beşiktaş’a kaybeden takım ardından Baskonia ve Barcelona’ya karşı ilk yarılarını iyi oynadığı maçlarda yenildi. Daha sonra Efes deplasmanından çıkamayan Fenerbahçe’de Yunan koçla yollar ayrıldı.

Potanın rengi sarı lacivert... Fenerbahçe şampiyonPotanın rengi sarı lacivert… Fenerbahçe şampiyon

Bu ayrılık sırasında oyuncu grubuyla koç arasındaki iletişimin koptuğu söyleniyordu. Bu kopuşu toparlaması için geçen üç sezonu Barcelona’da geçirmiş, oyuncu ilişkileri konusunda kamuoyunca eleştirilen, kulüple daha önce oyuncu olarak Süper Lig şampiyonluğu yaşamış Litvanyalı Sarunas Jasikevicius başa geldi. Saras’ın gelişiyle birlikte birçok oyuncunun performansı yükseldi. Özellikle Barcelona döneminde beraber çalıştığı ve ilişkisinin nasıl olacağı soru işareti olan Nick Calathes ve Nigel Hayes-Davis’in çıktığı noktalar takdire değerdi. Fenerbahçe’nin 17 yaşındayken Bosna’dan getirdiği ve değerli bir maden gibi işlediği Tarık Biberovic de Saras’la beraber parlamaya başladı.

Kanarya ligde 13 maçlık galibiyet serisi yakalarken EuroLeague’de de play-off resminin içine bir daha çıkmamak üzere girdi. Marttaki kupa arasında sezonun ilk zaferi geldi. Çeyrek finalde Aliağa’yı geçen Fenerbahçe yarı finalde Beşiktaş’a fark atarken finalde de Anadolu Efes’i geride bırakıp Türkiye Kupası’nı müzesine götürdü. En değerli oyuncu, sezon başında kadroda düşünülmediği bizzat Genel Menajer Derya Yannier tarafından söylenen ancak Raul Neto’nun diz sakatlığı sonrası kadroda tutulan Nick Calathes oldu. Bu performans gelecek üç ayda yaşanacaklar öncesi Calathes’in yazacağı hikayenin yalnızca ilk sayfalarıydı. Öyle ki sezonun devamında Fenerbahçe ufak tefek form düşüklükleri yaşayıp ligde ikinci sırada, EuroLeague’de altıncı sırada kaldı. Bu sonuçlar play-off’ta Monaco’yla saha avantajı olmaksızın karşılaşmak anlamına geliyordu. İlk maçı kazanan ekip ikinci maçta yenildi. Üçüncü maçı kazanınca iç sahadaki dördüncü maç Berlin bileti için son adım haline geldi. Bu adımı atamayan ve serideki en etkisiz hücum performansını gösteren Kanarya Monaco’ya bir ilki gerçekleştirmek için gitti. EuroLeague play-off’larında daha önce oynanan 19 beşinci maçta hiç deplasman takımı kazanmamıştı. Sarunas Jasikevicius’un öğrencileri bu bariyeri aşan ilk takım olmayı başardı. Nick Calathes’in uzatma sonunda üst üste attığı iki kritik üçlük Fenerbahçe’nin beş senelik Final Four hasretini sonlandırdı.

Fenerbahçe'nin basketbolda altın yılı: Kupalar bir bir havaya kalktıFenerbahçe’nin basketbolda altın yılı: Kupalar bir bir havaya kalktı

Final Four’da Panathinaikos engeli aşılamadı. Ancak kendi kurmadığı takımla Berlin’e gitmesi Saras’ın kredisini fazlasıyla artırmıştı. Bu yolda Nate Sestina’dan Giorgos Papagiannis’e kadar Itoudis döneminde verim alınamayıp gözden çıkarılma noktasına gelen isimlerden verim aldı. Ancak Fenerbahçe için sezon bitmemişti. Daha alınması muhtemel bir kupa ve önde ezeli rakip Efes vardı. Son 16 sezonunda dokuz kez lig şampiyonu olan ekip bu süreçteki 10’ncu toplamda 11’nci şampiyonluğu için final serisine başladı. Saras’ın Nigel Hayes, Calathes, Papagiannis, Dyshawn Pierre, Scottie Wilbekin’li yabancı tercihi dört maç boyunca değişmedi. İlk iki maçı kaybeden Efes’te Tomislav Mijatovic ikinci maç sonunda Will Clyburn’den vazgeçince serinin kaderi değişti. Elijah Bryant’la etkili olan Efes, üçüncü maçı Shane Larkin’in son saniye basketiyle kazandı. Dördüncü maçta bir ara 32-12 öne geçen Fenerbahçe bu farkı koruyamadı. Soru işareti içeren rotasyon tercihleri sonrası sarı-lacivertliler üstünlüğü kaptırdı. Ancak pes etmediler ve maçı uzatmaya taşıdılar. Doğuş Özdemiroğlu’nun son saniye turnikesine Papagiannis’in yaptığı blok kırılma anı oldu. Nigel Hayes Davis uzatmada 12 sayı buldu. Saras bu performans için “Uzatmada Kobe Bryant performansı gösterdi” dedi. Bu performans 80-72’lik skorla maçı ve şampiyonluğu getirdi.

Aralık ayının ortasında kayıp gibi görünen sezon Fenerbahçe için iki kupayla bitti. Daha da önemlisi Sarunas Jasikevicius hem yönetimden hem de taraftardan gelecek sezon kendi kadrosunu inşa etme yolunda büyük kredi kazandı. Şimdi önünde o krediyi kullanmak için büyük bir yaz var. Fenerbahçe’de birçok basketbolcunun takımdan ayrılması bekleniyor. Nick Calathes şampiyonluk sonrası yayıncı kuruluşa verdiği röportajda kulübe veda etti. Yam Madar, Nate Sestina, Johnathan Motley gibi isimlerin de ayrılması muhtemel. Son olarak Litvanya kaynaklı haberlere göre Şehmus Hazer de yurtdışı fırsatlarını değerlendirmeye çalışacak. Bu süreçte kalıp kalmayacağı en kritik ve gelecek sezon için belirleyici kişi Nigel Hayes Davis olacak. Ancak her ne olursa olsun Fenerbahçe, Zeljko Obradovic günlerine dönüş sinyali verip iki kupa kazandığı sezon sonrası geleceğe Sarunas Jasikevicius önderliğinde umutla bakacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.