Konferans’ın ‘Kadı’sı: Fenerbahçe

Fenerbahçe, Konferans Ligi'nde Spartak Trnava'yı 4-0 yenerek grup lideri olmayı başardı. Açılış golünü atan Ferdi Kadıoğlu oyunuyla yıldızlaştı. Edin Dzeko iki gol atarken Tadic'in penaltısında direkten dönen top kaleciye çarpıp ağlara gitti.

Spor 14 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe farklı galibiyetle beraber grubunu lider tamamladı.

Konferans Ligi’nde 5. maç haftasını Nordsjaelland’a karşı aldığı 6-1’lik yenilgiyle geçen Fenerbahçe, sakatlığı bulunan oyuncuların iyileşmesiyle toparlandı. Süper Lig’de üst üste iki maç kazanan, son olarak Beşiktaş’ı deplasmanda 3-1 yenen Kanarya, Spartak Trnava karşısına tur için çıktı. Sarı-lacivertliler kazanacak ve liderlik için Razgrad’dan gelen sonucu bekleyecekti.

Fenerbahçe maça baskılı başladı. İlk 10 dakikada sağlı sollu ataklardan sonuç gelmedi. Ardından Trnava önde baskıdan vazgeçti oyun biraz dengelendi. Fakat 20. dakikanın ardından pozisyonlar yine artmaya başladı. Kaleci Takac birçok pozisyonda devleşti. Ancak 36. dakikada Dusan Tadic’in enfes pasında topla buluşan Ferdi Kadıoğlu ceza alanına girdi golü attı. İlk yarı sonuna kadar 2. gol fırsatları yakalayan sarı-lacivertliler bu fırsatları değerlendiremedi.

İkinci yarıya hızlı başlayan Kanarya’da etkili isim Edin Dzeko devrenin hemen başında takımına penaltı kazandırdı. 48. dakikada Dusan Tadic’in penaltısı direkten döndü, Takac’ın sırtına çarptı ve ağlarla buluştu. Gol Takac’ın kendi kalesine olarak kayıtlara geçti.

Fenerbahçe averajın son derece önemli olduğu maçta baskısını azaltmadı. Boşnak Edin Dzeko 59. dakikada sahne aldı ve şanssızlığını kıran golü attı. 61. dakikada yine sahneye çıkan Dzeko bu kez de İrfan Can Kahveci’nin ikramını çevirmedi.

Maçın kalan süresinde de kontrolü elden kaybetmeyen ve yer yer farkı artırma fırsatları yakalayan Fenerbahçe fırsatları kullanamadı. Kaleyi bulan 11 şutu bulunan Kanarya karşısında Takac 8 kurtarışla maçı tamamladı. Fenerbahçe 4-0 kazandı.

Sarı-lacivertliler grubun diğer maçında Ludogorets’in Nordsjaelland’ı 1-0 mağlup etmesiyle birlikte 12 puan ve averaj farkıyla zirvede yer aldı. Kanarya yoluna direkt olarak son 16’da devam etme hakkı kazandı. Opta verilerine göre H Grubu’nu üçüncü sırada tamamlayan Nordsjaelland, Avrupa kupaları tarihinde grup aşamasını +10 averajla tamamlayıp gruptan çıkamayan ilk takım oldu.

İsmail Kartal: Kupayı kazanmak istiyoruz

Karşılaşmanın ardından değerlendirmelerde bulunan İsmail Kartal “Gidebildiğimiz yere kadar gitmek diye bir sloganımız vardı. Şimdi son 16’ya kaldık. Burada final oynamak. Hatta kupayı bile kazanmak istiyoruz” dedi. Kartal ilk yarının sonlarına doğru attığı depar sonrası kendini yere bırakan Osayi Samuel ile ilgili şöyle konuştu: “Herhangi bir sakatlık durumu yok. Riske etmemek için öyle bir değişiklik yaptık.”

Fenerbahçe - Konyaspor maçı öncesi hiçbir şey olmasa bile bir şey oluyor!Fenerbahçe – Konyaspor maçı öncesi hiçbir şey olmasa bile bir şey oluyor!

Kartal Dusan Tadic’in penaltıyı kaçırmasıyla alakalı “Bu tip oyuncular, büyük oyunculardır. Zaman zaman onlar da kaçırabilirler. Kaçırabiliyor diye bu maç o atsın, şu maç bu atsın diye bir şey yok. Takım içinde ikinci, üçüncü penaltıcılar var ama bir penaltı kaçırdı diye değiştirmeyiz. Tadic bu takımda olduğu müddetçe penaltıları Tadic atacak” dedi.

Transfermarkt verilerine göre kariyeri boyunca 97 penaltı kullanan Dusan Tadic bunlardan 79’unu gole çevirdi.

Kartal, grubu lider bitirmenin önemine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de lideriz, Avrupa’da lider çıktık. Ekibimle beraber gayet iyi çalışıyoruz. Oyuncularımızla beraber pozitif futbola ilavelerle, gelişmelerle devam ediyoruz. Bu akşam lider olarak çıkmak bizi ayrıca mutlu etti. Şubatı pas geçtik, mart ayında oynayacağız. Bu da elimizi biraz daha rahatlatacak. Takım olarak performansımızdan mutluyuz.”

‘Bu bahane edilmeyecek de ne edilecek’

İsmail Kartal 6-1’lik Nordsjaelland mağlubiyeti sonrası gelen eleştirilerle ilgili olarak “Eleştiri tabii ki olur. Nasıl olmalı? Objektif ve adaletli olmalı. Nordsjaelland’da birçok bölgede eksik vardı. 1-2-3 bölge olur tamam. Elimiz o maçta zayıftı. Bu bahane edilmeyecek de ne edilecek; 5 tane stoper yok, orta sahada 1 tane yedek yok, 15 kişi gittik oraya, suni çimdi ve çok soğuk havaydı. Mevkisinin oyuncuları olmadan sahaya çıktık. Doğru, 6-1’lik skora kabul edilebilir değil, hoş değil. Biz bu takımı burada yendik, 7-8 atabilirdik. Neden farklı mağlup olduk, nedenleri ve niçinleri var. Biraz daha hoşgörü beklerdim. Oldu, eleştirilebilir. Biz dışarıyla haşır neşir olmuyoruz. İşimize bakıyoruz. Böyle de devam edecek” dedi.

Konferans'a devam... 'Daha söyleyecek sözüm var' dediKonferans’a devam… ‘Daha söyleyecek sözüm var’ dedi

Günün kahramanlarından Ferdi Kadıoğlu ise şunları söyledi: “Harika bir galibiyet elde ettik. Hem gol için hem de galibiyet için çok mutluyum. Grubu lider bitirmek de bizler için iyi bir şey. Bir tur atlayacak olmaktan dolayı çok mutluyuz. Hedeflerimize doğru gidiyoruz” dedi. Ferdi iyi performansı hakkında “Bazen ben bile kendime şaşırıyorum. Son dakikalarda bile büyük bir sprint atabiliyorum. Aslında bu, oyuncuların en çok yorgun olduğu dakikalar. (Konferans Ligi’ni kazanabilir misiniz? sorusu üzerine) Biz Fenerbahçe’yiz, kupalar için oynarız. Umarım kupayı kazanabilmek için finale erişiriz.”

Edin Dzeko ise Ferdi’nin olağanüstü performansıyla ilgili “Ferdi Kadıoğlu ilk beş ligde oynayabilir ama hâlâ ona ihtiyacımız var” diye konuştu.

Bu sezon tüm kulvarlarda toplam 74 gole ulaşan Fenerbahçe’de Dusan Tadic şunları söyledi: “Çok gol atarak kazanmak istedik bugün, bunun için çok istekliydik. Kulübün hak ettiği bu, makine gibi olmalıyız. İlk golden sonra durmamalıyız. Rakibimiz bugün bizden korktu. Çünkü biz büyük bir kulübüz, bu şekilde hareket etmeliyiz.”

Umut Nayir’e zor gününde taraftarlardan destek geldi.

Bebeğini kaybeden Umut Nayir’e destek

Maçta Edin Dzeko yerine oyuna giren ve taraftardan büyük destek gören Umut Nayir maç sonunda da soyunma odasına gitmişken taraftarlar tarafından sahaya çağrıldı. İki gün önce hamile eşi Enfal Nayir’in 16 haftalık bebeklerinin kalbinin durduğunu açıklaması üzerine zor bir süreç geçiren Umut’a taraftar “Umut üzülme Fenerbahçe seninle” tezahüratıyla moral vermeye çalıştı.

‘Dzeko’nun bir aylığı bizim iki yıllığımız’

Spartak Trnava teknik direktörü Michal Gasparik “Bizim oyuncular için iyi bir tecrübe. Kalitemizi biliyoruz. Dzeko’nun bir aylığı bizim 2 yılımız. Bu grupta 1 puan ve iyi bir tecrübe aldık. Artık yolumuza bakacağız.” dedi. Gasparik “Üzgün değilim çünkü bu grupta yer almak bizim için büyük başarıydı. İyi maç çıkarmadık ama Fenerbahçe’nin kalitesini biliyoruz. O yüzden bugünkü maç böyle bitti. Biz grupta oynadığımız oyundan ve aldığımız puandan çok memnunuz. Çok defans oynamak istemiyorduk, oyun oynamak istiyorduk. İyi başladık ama Fenerbahçe’nin çok kaliteli oyuncuları var. İkinci yarı çok hızlı başladı Fenerbahçe. Çok hızlı 3 gol attılar ve maç bu şekilde bitti.” değerlendirmesinde bulundu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.