Leclerc, Bakü’yü seviyor: ‘Monaco Prensi’ üst üste dördüncü kez pole’de

Azerbaycan Grand Prix'sinde sıralama turları gerçekleştirildi. Lando Norris'in ilk seansta elenmesiyle yaşanan şokun ardından Monza'da taraftarları önünde zafere uzanan Ferrari pilotu Leclerc, Bakü caddelerinde üst üste dördüncü pole'ünü elde etti.

Spor 14 Eylül 2024
Bakü'nün en hızlısı bir kez daha Leclerc.

Formula 1’de sezonun 17’nci ayağı olan Azerbaycan Grand Prix’sinde sıralama turları heyecanı yaşandı. Bakü’nün caddelerinde saatte 300 kilometrelik süratin üzerine ulaşan araçlar hızı şehrin merkezine getirdi.

Haas’ta ceza puanını dolduran Kevin Magnussen’in yerine Ferrari akademi pilotu Oliver Beerman kokpite oturdu. İlk denemelerde iki Mercedes pilotu da orta hamuru tercih ederken diğer tüm araçlar kırmızı logolu yumuşak lastiklerle piste çıktı. Seansın bitimine kısa süre kala pistin de hızlanmasıyla tur zamanları giderek kısaldı, ‘Gümüş Ok’lar da bu dilimde yumuşak lastikle piste çıktı. Son denemelerde süre dolmuşken üçüncü sektörde çıkan sarı bayraklar pilotların ayaklarını gazdan çekmelerine neden oldu. Bu sekanstan en büyük yarayı Lando Norris aldı. Şampiyonada Verstappen’le arasındaki puan farkını azaltmaya çalışan McLaren’ın İngiliz pilotu tur zamanını geliştiremedi ve büyük bir şok etkisiyle Q1’de havlu attı. Norris’le birlikte ilk seansın ardından sıralama turlarına veda eden isimler Ricciardo, Bottas, Zhou ve aracında hasar oluşan Ocon oldu.

Norris’in vedasının ardından Q2 başladı ve piste ilk olarak Ferrai pilotları çıktı. İlk denemelerin ardından iki Red Bull pilotu ilk iki sıraya yerleşti. İkinci denemelerde pist hızlansa da Verstappen güçlü zaman turuyla ilk sırayı koruyup pole pozisyonu için aday olduğunu gösterdi. Haas kokpitinde oturan Oliver Beerman Q3’ü bir sırayla kaçırdı. Diğer elenen isimler sırasıyla Tsunoda, Gasly, Hülkenberg ve Stroll oldu. Williams’ta Sargeant yerine sezon ortasında koltuğu devralan çaylak pilot Colapinto ise kariyerinde ilk kez Q3’e yükseldi.

Pole pozisyonunun belirleneceği üçüncü seansta Verstappen ilginç şekilde yavaş gözükürken Ferrari’letin temposu dikkat çekti. İkinci ve son denemeler öncesi buraya iki pilot birden sokmayı başaran Williams garajından akıllara durgunluk verecek bir hata gözlemlendi. Alex Albon, mekanikerlerin otobomilinde unuttuğu soğutma aracı sebebiyle pit yolunun çıkışında aracını kenara çekmek zorunda kaldı. Kendi çabasıyla bu parçalı söküp aracından atan Albon kaybettiği zaman sebebiyle damalı bayrağı kaçırdı ve son turunu atma şansına erişemedi.

Son iki dakikalık periyot büyük heyecana sahne oldu. Bu pistte son üç pole pozisyonunu da kazanma başarısı gösteren ve geride kalan yarışta Monza’yı karnaval yerine dönüştüren Charles Leclerc, 1.41365’lik derecesiyle üst üste dördüncü yılda da Bakü’de pole pozisyonunu kazanmayı başardı. Leclerc’i 0.3 saniye geriden Piastri izlerken bir diğer Ferrari pilotu Sainz ise üçüncü oldu.

Sergio Perez dördüncü sıraya yerleşerek bu yıl ilk kez takım arkadaşı Max Verstappen’i cumartesi gününde alt etmiş oldu. İki Red Bull’un arasına ise Mercedes’ten George Russell girdi. Hamilton’ın yedi, Alonso’nun sekizinci sırada kaldığı sıralama turlarını dokuzuncu sırada tamamlayan isim Williams’ın çaylağı Colapinto oldu.

Azerbaycan’da yarış heyecanı 15 Eylül Pazar günü saat 14:00’te start alacak.

Formula 1'in dahi mühendisi imzayı attı: Adrian Newey Aston Martin'deFormula 1’in dahi mühendisi imzayı attı: Adrian Newey Aston Martin’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.