Lewis Hamilton: Formula 1 Afrika’ya dönmeli

Mercedes'in İngiliz pilotu Lewis Hamilton, bu hafta sonu yeniden başlayacak F1 heyecanı öncesi açıklamalarda bulundu. Yaz tatilinin bir kısmını Afrika'da geçirdiğini belirten Hamilton, Formula 1'in kıtaya dönmesi gerektiğini söyledi.

Spor 23 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Lewis Hamilton'dan Afrika açıklaması.

Formula 1’de yaz arası geride kalıyor. Sporcular tatillerini yaptılar ve takımlarıyla beraber piste dönmek için son hazırlıklara başladılar. Şampiyona lideri Max Verstappen’in ülkesi Hollanda’da başlayacak heyecan öncesi yedi kez dünya şampiyonu İngiliz pilot Lewis Hamilton açıklamalarda bulundu.

Hamilton, tatilinin bir kısmını Türkiye’de geçirdikten sonra dümeni Afrika’ya kırmıştı. Burada tarihi yerleri ziyaret ettiğini belirten Hamilton, kıtanın özel yerlerinde bulunmanın şans olduğunu belirtti. Hamilton “Havaalanından doğrudan etkinliklere, tarih müzelerine ve gittiğim farklı ülkelerin her birinde kültürel deneyimlere açılmak özeldi” dedi.

Önce Fas’ta duran Hamilton daha sonra Senegal’i ve başkent Dakar açıklarında bulunan ve 1848 yılına kadar önemli bir Fransız köle ticareti üssü olarak hizmet veren Gorée Adası’nı ziyaret etti. Gezinin devamında Hamilton, UNHCR’ye göre 33,000’den fazla mülteciye (ağırlıklı olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Burundi ve Ruanda’dan) ev sahipliği yapan Mozambik’in kuzeyindeki Maratane Mülteci Yerleşiminde mültecilerle bir araya geldi.

Belçika'da drama: Pistte Russell, masada Hamilton kazandıBelçika’da drama: Pistte Russell, masada Hamilton kazandı

Hamilton yaptığı geziyle alakalı olarak “Bundan çıkarılacak çok şey var. Bu geziyi ve bir mülteci kampına gidip orada yapılan çalışmaları ve insanların nasıl yerlerinden edildiğini görmeyi hala sindirmeye çalışıyorum. Bu konuda okumak ve haberlerde görmek başka bir şey ama gerçekten görmek ve okula gitmek için 10 kilometre yol kat etmek zorunda olan ve sonra 10 kilometre geri dönüp okul yemekleri olmayan, gün boyunca yemek yiyemeyen çocuklarla konuşmak başka bir şey” dedi. Ayrıca bu kamplarda çoğunlukla kadın ve çocukların olduğunu gören Hamilton, erkeklerin ya öldürüldüğünü ya da çatışma bölgesine götürüldüklerini öğrenmiş.

Hamilton ilerleyen dönemde yapılan yardım kampanyalarına katkıda bulunmak istediğini belirterek “Bunu görmek ve deneyimlemek gerçekten çok ağırdı ve sonra Senegal’de köle bölgelerini görmek ve ülkenin neler yaşadığını görmek… Ülke çok güzel. Tüm bu deneyimler, ileride ne yapmak istediğime dair pusulama katkıda bulundu. Kuruluşların harika işler yaptığını görmek harika ve ben bu işe nasıl katılabilirim, nasıl yardımcı olabilirim diye düşünüyorum” dedi.

Afrika’daki son F1 yarışı 1993’te Güney Afrika’da yapılmıştı. O tarihten beri kıtada yarış yapılmıyor. Yeni düzenlemelerle beraber Formula 1’in bir sezon içindeki yarış sayısı 25’i gördü. Hamilton kıtada bir yarış olması gerekliliğiyle alakalı olarak “Başka yerlerde yarışlar düzenleyip dünyanın geri kalanının faydalandığı Afrika’yı görmezden gelmeye devam edemeyiz. Kimse Afrika’ya bir şey vermiyor. Orada yapılması gereken çok büyük miktarda iş var. Bence oraya gitmemiş olan dünyanın büyük bir kısmı oranın ne kadar güzel ve ne kadar geniş bir yer olduğunun farkında değil. Bence orada bir grand prix düzenlemek gerçekten de buranın ne kadar harika bir yer olduğunu vurgulayabilir ve turizm ve her türlü şeyi getirebilir, o halde neden o kıtada değiliz?” dedi.

Scuderia Ferrari, rüya takımı kurmaya hazırlanıyorScuderia Ferrari, rüya takımı kurmaya hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.