Milliler istatistikleri parçaladı

Türkiye'nin Avusturya karşısında elde ettiği zaferde iki gol atan Merih maç boyu rakibi zorlayan Barış ve son saniyede inanılmaz bir kurtarışa imza atan Mert öne çıktı. Ferdi, Kaan ve Arda ise istatistik kağıdını dolduran diğer isimler oldu.

Spor 3 Temmuz 2024
Millilerde üç isim istatistik kağıdına isimlerini başarıyla yazdırdı.

A Milli Takım’ın EURO 2024  son 16 turu maçında Avusturya’yı 2-1 mağlup ederek çeyrek finale yükseldiği karşılaşmada birçok futbolcu ön plana çıktı. Düne kadar oynadığı 47 milli maçta iki defa gol sevinci yaşayan Merih Demiral Avusturya karşısında iki gol birden buldu. Başarılı stoper attığı goller haricinde savunmada da kusursuz bir oyun sergiledi.

Çekya maçının kahramanı olan Barış Alper Yılmaz Avusturya karşısında da mücadeleci oyunuyla takdir topladı. Millilerin iki köşe vuruşu sonrası bulduğu gollerde takımının korner kazandığı pozisyonların ikisinde de başrolü oynayan Barış karşılaşmanın son anlarına kadar enerjisini diri tutmasıyla ne kadar azimli bir oyuncu olduğunu bir kez daha gösterdi.

Millilerin kalecisi Mert Günok ise karşılaşmanın son saniyesinde yaptığı kurtarışla Avrupa futbol kamuoyunun gündemine oturdu. xG verilerine göre 0.94 xG değerine sahip Baumgartner’in kafa vuruşunu yağan yağmurun da etkisiyle iyice ıslanan zeminde yerden seken bir top olmasına rağmen kurtarmayı başaran Mert takımına turu getiren son dokunuşu yapan isim oldu.

Grup maçlarında sergilediği etkisiz futbolla çok fazla eleştiri alan Orkun Kökçü sakatlanıp kenara geldiği karşılaşmanın son anlarına kadar başarılı bir oyun sergiledi ve sarı kart cezalısı olan kaptan Hakan Çalhanoğlu’nu aratmadı.

Cezası nedeniyle Çekya karşısında forma giyemeyen Abdülkerim Bardakcı formasına kavuştuğu Avusturya karşısında maçın oyuncusu seçilen Merih Demiral’a çok iyi destek verdi ve Avusturya’nın ay-yıldızlıların kalesine abluka kurduğu anlarda hatasız oyunuyla galibiyetin gelmesinde önemli rol oynadı.

Sahada ter döken her futbolcunun galibiyet yolunda çok kritik katkı sunduğu Avusturya maçında üç isim de istatistik kağıdını doldurdukları baremlerle paramparça etti.

A Milli Takım’ın genç yıldızı Arda Güler bir rekoru daha eline geçirdi. Gürcistan maçında attığı harika golle Ronaldo’nun rekorunu eline geçirerek Avrupa Şampiyonası’ndaki ilk maçında gol atan en genç futbolcu olma başarısı gösteren Arda bir rekorda daha Ronaldo’ya ortak oldu. Avusturya karşısında köşe vuruşundan asist yapan 19 yaşındaki yıldız 20 yaşına girmeden bir Avrupa Şampiyonası’nda hem gol atan hem de asist yapan üçüncü oyuncu oldu. Geçmişte bunu başaran iki isim Cristiano Ronaldo ve Wayne Rooney’di.

A Milli Futbol Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turunda Avusturya’yı 2-1 yenip çeyrek finale yükselirken, futbolcular da birçok ilke imza attı.

Hakan Çalhanoğlu’nun yokluğunda ay-yıldızlıların kaptanı olarak sahaya çıkan Kaan Ayhan karşılaşmaya sık sık kendisini daha rahat hissettiği yer olarak belirttiği orta sahada başladı. Maçta yarım saatlik dilim geride kalmak üzereyken Vincenzo Montella’nın üçlü savunma dizilimine dönmesinin ardından sağ stopere geçen Kaan bu mevkide de başarılı performansını sürdürdü. Maçı tam 11 top uzaklaştırmayla tamamlayan Kaan girdiği iki kafa topu mücadelesinin ikisinden de galip ayrıldı. Karşılaşmada toplam 34 pas denemesinde bulunan milli futbolcu %91’lik isabet oranı tutturarak ay-yıldızlıların savunmadan çıkışlarına da çok önemli katkılar sağladı.

Millilerin turnuvanın başından beri en istikrarlı oyuncusu konumunda bulunan Ferdi Kadıoğlu Avusturya karşısında yine kusursuza yakın bir oyun oynadı. Başarılı sol bek maçı birçok farklı istatistik bareminde takımının lideri olarak tamamladı. İşte Ferdi’nin Avusturya performansından öne çıkanlar:

• En çok topla buluşan (71)
• En çok ikili mücadele kazanan (10)
• En çok başarılı müdahale yapan (6)
• En çok faul kazanan (3)

Ferdi Kadıoğlu ayrıca EURO 2024’te 5+ şut pası veren (11), top kapan (10), pas arası yapan (7), ikili mücadele kazanan (28) ve çalım atan (5) tek oyuncu olarak ne kadar çok yönlü bir futbolcu olduğunu bir kez daha kanıtladı. Hollanda doğumlu 24 yaşındaki futbolcu çeyrek finalde oynanacak Hollanda maçını da şu sözlerle değerlendirdi:

“Orada doğdum ve büyüdüm ama onları yenmeyi istiyoruz.”

Avrupa'da gündem milliler: Avusturya'nın masalını Türkiye sona erdirdiAvrupa’da gündem milliler: Avusturya’nın masalını Türkiye sona erdirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.