Millilerin Portekiz yenilgisi Avrupa basınında: En aptalca gol

Avrupa Futbol Şampiyonası F Grubu ikinci maçında Portekiz, Türkiye'yi 3-0 mağlup etti. Milliler turnuvada ilk yenilgiyi alırken istediği performansı gösteremedi. Samet Akaydin'in kendi kalesine golü hakkında Alman basını ağır bir ifade kullandı.

Spor 23 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
A Milli Takım'ın yenilgisi Avrupa basınında.

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ikinci maçlar sona erdi. 14 Haziran akşamı Almanya’da başlayan turnuva şu ana kadar izleyenlerin beklentilerini karşıladı. Son derece heyecanlı karşılaşmalara sahne olan, golsüz tek bir maçın oynandığı turnuvaya kendi kalesine goller damga vurdu.

Şu ana kadar kendi kalesine altı gol atılan turnuvada böyle bir gol de Türkiye’den geldi. Portekiz’e 3-0 yenilen milli takımda Samet Akaydin maçın 28. dakikasında kendi kalesini buldu. Bu gol durumu 2-0’a getirdi. Sonucu bundan önce atılan Bernardo Silva’nın ve 55. dakikadaki Bruno Fernandes’in golleri belirledi. Dış basında da başta bu gol olmak üzere maça geniş yer ayrıldı.

Samet’in şanssız anıyla alakalı olarak Almanya’nın ünlü Bild gazetesi “Şampiyonanın en aptalca golü” başlığını attı. Bild haberin içeriğinde “Portekiz grup birincisi olarak Euro 2024’te 16 turuna yükseliyor – üstelik Türkiye’nin Avrupa Şampiyonası’nda kendi kalesine atılan gollerin aptalca olanına istemeden de olsa yardım etmesi sayesinde!” dedi. Bild’in haberinde stadyumu dolduran 30 bini aşkın Türk taraftardan övgüyle bahsedilirken “Dortmund sıkı şekilde Türk taraftarların elinde: Yaklaşık 30.000 taraftar şehir merkezinden stadyuma yürüyerek şehri felç etti ve Ruhr bölgesinde trafik kaosuna neden oldu. Türk taraftarlar da milli takımlarının umutsuz performansına rağmen statlarda inanılmaz bir atmosfer yaratıyor” dendi.

‘Montella kendi bacağına sıktı’

İtalyan La Gazzetta Dello Sport “Martinez’in takımının hücumu ile Montella’nın takımının savunması arasındaki teknik fark çok büyüktü” dedi. İspanyol Mundo Deportivo gazetesi ise Montella’nın ilk 11 tercihiyle ilgili “Gerçek şu ki Vincenzo Montella kendi ayağına kurşun sıktı. İlk olarak Gürcistan karşısında açılışta çok iyi iş çıkaran gençlere güvenmemeye karar verdi. İki Türk cevheri Arda Güler ve Kenan Yıldız ilk 11’de yer almadı. Türkiye’nin hücumda varlık gösterememesi karşısında taraftarın canına tak etti ve tribünlerden birkaç kez Arda Güler’in adını bağırarak oyuna girmesini istediler. İkinci kez tezahürat yaptıklarında Portekiz üçüncü golü atarak onları susturdu” diye yazdı.

Portekiz’in A Bola gazetesi “Portekiz son 16’ya THY ile uçtu” derken Fransız L’Equipe “Türkiye yere çakıldı” diye yazdı. Ayrıca Fransız gazetesi oyuncu değerlendirmesini en iyi Türk Kerem Aktürkoğlu riye yaptı, Samet iki puanla son sırada kaldı.

Türkiye’nin maç notlarını L’Equipe yayınladı.

Arda Güler’in kulübede kalması büyük ses getirdi

Vincenzo Montella’nın maçtan bir gün önceki basın toplantısında Arda Güler’in yorgunluk ve sakatlık riski nedeniyle maça 11’de başlamasının zor olduğunu açıklaması gündem oldu. Özellikle yorgunluk kelimesini kullanmadığı, sakatlık riskine vurgu yaptığı ancak tercümede yanlış anlaşılma olduğunu iddia edenler vardı. Öyle ya da böyle 19 yaşındaki genç yetenek maça 11’de başlamadı.

Bu durum 3-0’lık mağlubiyetle beraber daha da sorgulanır hale geldi. Öyle ki sakatlık riski bulunan oyuncunun 3-0’a gelmiş bir mücadelede 70. dakikada oyuna girmesi enteresan bulundu. İspanya AS gazetesinden Alfredo Relano şunları yazdı: “Arda Güler oyuna girdiğinde varlığını hissettirdi. Orta alanda ve ceza sahasına yakın bölgede topu anlamlı şekilde dolaştırdı ve iş onun etrafında gelişti. Bu durum neden maça ilk 11’de başlamadığını anlamayı zorlaştırıyor. Montella’nın kendini ön plana çıkarmak isteyen ve basının ana figürüne övgülerine kıskanç tepki veren teknik adamlardan biri olmasından korkuyorum.”

Arda Güler’in 11’de yer almaması tartışma yarattı.

The Sun’da “Genç futbolcu Arda Güler Portekiz karşısında Türk taraftarların sahada görmek istediği oyuncuydu ve oyuna girdiği andan itibaren de hayal kırıklığına uğratmadı. Arda oyuna girdikten sonra üçüncü bölgede topu ileri taşıyan pas denemelerinde beşte beşle, yüzde yüz isabetle oynadı. Tüm maç boyunca hiçbir oyuncu üçüncü bölgede bu kadar çok pas yapmadı” dendi. İtalyan Calciomercato “Montella hem Juventus oyuncusu Kenan Yıldız’ı, hem de hafif kas yorgunluğu yüzünden Gürcistan’a karşı attığı müthiş golden sonra fenomen Arda Güler’i ilk 11’e almayarak kadro seçiminde şaşırttı” diye yazdı.

Portekiz'e karşı milli hüzün! İş son maça kaldıPortekiz’e karşı milli hüzün! İş son maça kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.