Murat Sancak’ın bu seferki hedefi Hakem Akademisi: Türk futboluna saha içinden çökme formülü

Murat Sancak Adana Demirspor başkanlığından istifa ettiğinden beri kişisel sosyal medya hesabından paylaşımlarıyla federasyon ve kurullarını eleştiriyor. Sancak bu kez Hakem Akademisi projesini hedef aldı.

Spor 9 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Murat Sancak'ın bu seferki hedefi Hakem Akademisi.

Türkiye Futbol Federasyonu Ocak 2023’te “Hakemlerin gelişimi için kaliteli ve sürekli eğitim konusunu gündemine alarak çeşitli çalışmalar yapan Türkiye Futbol Federasyonu Hakem Akademisi projesini hayata geçirdi” diyerek Hakem Akademisi kurulduğunu açıkladı.

Bugün Türk futbolunun en fazla tartışılan unsurlarından hakemlik müessesesi hakkında tartışmalar bu tarz projelerle bitmedi, aksine daha da alevlendi. Son günlerde kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla tartışmaları daha da alevlendiren eski Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak ise geçen senenin ocak ayında hayata geçen akademi projesini ele aldı.

Sancak bu projenin iyi niyetli bir proje olmadığını belirterek başladığı açıklamalarına “Esas amaçları sık sık değişen MHK’lerin ‘Ferhat Gündoğdu’ döneminde olduğu gibi kirli düzenlerine karşı geçici de olsa verebileceği hasarı tamamen ortadan kaldırmak” diyerek devam etti.

Murat Sancak'tan paralel MHK iddiası: TFF biliyorMurat Sancak’tan paralel MHK iddiası: TFF biliyor

‘UEFA projeye karşı çıktı’

Sancak Hakem Akademisi projesinin oluşum aşamasını “Mehmet Büyükekşi’nin seçilir seçilmez hakem camiasına olan gereksiz ve abartılı ilgisini fark eden, her dönem MHK’larına bir şekilde çöreklenen bu yapı zaman kaybetmeden harekete geçer. Şeytanı kıskandıracak senaryoda böylece devreye sokulur. İlk iş Hakem Akademisi kurulması için Büyükekşi’yi ikna etmektir. Federasyon başkanının proje ve pr’a olan ilgisi nedeniyle bu çok kolay olur ve start verilir” sözleriyle anlattı. Büyükekşi’nin “Hakem eğitimi işini MHK’den TFF’nin idaresine alıyoruz. Hakem Akademisi’nde en alt seviyeden en üst seviye tüm hakemlerimizi UEFA’da uygulanan hakem eğitimine tabi tutacağız” açıklamasıyla hedeflerin gerçekleştiğini açıkladı.

Sancak temel amacı “Anlayacağınız MHK’yi by-pass edip kendilerine bağlı bir hakem altyapısı ve bu altyapıdan çıkaracakları seçmece(!) hakem ve hakem eğitimcileri ile uzun yıllar Türk futboluna ‘direkt saha içinden’ çökmeye devam etmek için yeni bir formül bulunmuştur. UEFA’nın bağımsız bir kurul olmadığı için oluşumuna net bir şekilde KARŞI ÇIKTIĞI Hakem Akademisinin başındakiler, MHK’nin yetkilerini deyim yerindeyse gasp ederek çalışmalarına zaman kaybetmeden başlar” sözleriyle anlattı.

Murat Sancak'tan çete iddiası: Cüneyt Çakır yönetiyorMurat Sancak’tan çete iddiası: Cüneyt Çakır yönetiyor

İki aktörü öne çıkardı

Sancak açıklamalarında Hakem Akademisi’nin kuruluş aşamasında iki ismin öne çıktığını anlattı. Bunlardan ilki Erden Or’du. Or hakkında “Oğuz Sarvan’ın 65 yaşını geçmesi nedeniyle direktör olmayıp ‘danışman’ pozisyonu ile idare ettiği yapının başındaki sözde direktör. Uzun yıllar federasyonda ‘sunum’ dışında ne yaptığını kimsenin bilmediği ve hakemlikle uzaktan yakından alakası olmayan biri. Ne acı ki dışarıda da öğretim görevlisi olan bu arkadaş kullanışlı olduğu için kukla olarak orada tutuluyor” dedi.

Daha sonra Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un 5 Kasım 2023 tarihli Genel Kurul’da adını geçirdiği Burçin Keskin’e değinen Sancak “Her devrin adamı, hakem yorumcularının whatsapp badisi, alkollü araç kullanmaktan TFF’den atılan sonra geri alınan sonra tekrar atılan ama ne hikmetse tekrar hakem akademisi projesinde hortlayan eski hakem işleri müdürü. Bu arkadaşla ilgili bir kulüp başkanı ,açıklama yapınca imzalanan sözleşmesi rafa kaldırıldı. Ama eski dostu Erden Or’a sık sık gittiği Azerbaycan ve Gürcistan’daki hakem eskileriyle birlikte dışarıdan tam destek veriyor” açıklamasını yaptı.

Murat Sancak'tan salvo: Ben bu oyunu bozarım!Murat Sancak’tan salvo: Ben bu oyunu bozarım!

Koç, Kasım 2023 tarihli açıklamasında Keskin için “Burçin Keskin adlı kişi. Bu arkadaş TFF’den iki kere kovuldu. Bir kulübe yakın olduğu için devamlı itiliyor. Bu arkadaş hakem akademisine atandı. Ama açıklanmadı. Bir kere alkollü TFF’nin arabasını pert ediyor, atılıyor. Bir kere kafasına göre iş çeviriyor, atılıyor. Bir şekilde geri geliyor. Bir kere karşılaşmıştık. Konuştukça adam terliyor. Kimdir bu arkadaş? Önemi nedir? İki kere kovulan adam, medyaya haber sızdıran bir adam kalmamalı akademide” demişti. Keskin bu açıklamalardan 10 gün sonra TFF’den kovulmuştu.

Sancak açıklamalarına son olarak Oğuz Sarvan’ın ismini vererek devam etti. Eski Adana Demirspor Başkanı, bu kişilerin araştırılması gerektiğini ve yapının ortadan kalkması gerektiğini savundu. Sancak sözlerini “Son yirmi yılın hakem talimatlarının neredeyse tamamında parmağı olan Oğuz Sarvan ve Ünsal Çimen hakem akademisi talimatını hazırlarken hakem yetiştirme ve seçme konularında merkez hakem kurulunun tüm yetkililerini elinden alacak şekilde planlarlar. Bunu başlangıçta fark etmeyen MHK Başkanı sonradan düştüğü oyunu fark edince bu ikili ile arası açılır. Neredeyse yan yana bile gelmiyor” diyerek noktaladı. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.