Mutsuz sonlu masal: Eden Hazard

Son olarak Real Madrid forması giyen Belçikalı yıldız Eden Hazard futbolu bıraktığını açıkladı. Özellikle Chelsea formasıyla Premier Lig'de kariyer zirvesini gören Hazard, Madrid'e transfer olduktan sonra sakatlıklardan kurtulamamış ve bekleneni verememişti.

Spor 11 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Dünya futbolundan bir Eden Hazard geçti.

32 yaşındaki Belçikalı yıldız Eden Hazard futbol kariyerini noktaladığını açıkladı. 2019 yazında Chelsea’den Real Madrid’e transfer olduktan sonra sakatlıkların etkisinden bir türlü kurtulamayan oyuncu tatmin edici bir teklif bulamadığı yaz transfer döneminin sonunda kulüpsüz kaldı. Hazard, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamayla futbol kariyerini noktaladığını duyurdu.

Belçikalı yaptığı açıklamada “Kendinizi dinlemeli ve doğru anda durmayı bilmelisiniz. 16 sene ve 700’den fazla maçın ardından profesyonel futbol kariyerimi noktalama kararı aldım. Hayalimi gerçekleştirme fırsatını buldum ve dünyanın dört bir yanında futbol oynamaktan keyif aldım. Kariyerim boyunca mükemmel teknik direktörler ve oyuncularla çalıştım. Hepinizi özleyeceğim. Bunun dışında oynadığım kulüpler Lille, Chelsea ve Real Madrid’e teşekkür ederim. Ayrıca Milli Takım’da oynama fırsatını bana verdikleri için Belçika Futbol Federasyonu’na da teşekkür etmek isteerim. Özel bir teşekkürü de aileme, arkadaşlarıma, bana tavsiye verenlere ve iyi kötü her anımda yanımda olanlara. Son olarak kariyerim boyunca beni takip eden taraftarlara teşekkür etmek istiyorum. Şimdi yeni tecrübeler edinme ve sevdiklerimle vakit geçirme zamanı. Saha dışında görüşmek üzere dostlarım” dedi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Eden Hazard (@hazardeden_10)’in paylaştığı bir gönderi

Eden Hazard 2005 yılında başladığı kariyerinde sayısız başarı elde ederken Chelsea’de dünyanın en iyi futbolcularından biri olarak gösterilmeye başlandı. Öyle ki bu performansı onu 28 yaşında Real Madrid’e götürdü. Madrid, Cristiano Ronaldo’yu Juventus’a gönderdikten sonra sol kanada büyük yıldız olarak onu transfer etmişti. Chelsea döneminin sonunda kariyerinin ne noktaya evrildiğini anlatan en net gelişme buydu. İşte Eden Hazard’ın kariyer özeti…

Belçika’dan Fransa’ya yolculuk

7 Ocak 1991 tarihinde Belçika’nın La Louviere kentinde futbolcu bir anne ve futbolcu bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Eden Hazard, futbola henüz 4 yaşında başladı. Royal Stade Brainois takımında forma giyen Hazard daha sonra AFC Tubize takımına transfer oldu. Burada 2 sene geçiren Hazard Fransız kulübü Lille’in dikkatini çekti. Futbolla yatıp futbolla kalkan bir ailenin oğlu olarak ülkesinden henüz 14 yaşında ayrılan Hazard, idol olarak gördüğü Zinedine Zidane’ın ülkesine gidiyordu.

Lille macerası altyapıda da dikkat çekerek başladı. Mayıs 2007’de ilk profesyonel sözleşmesine imza atmıştı bile. Aynı senenin kasım ayında Nancy’ye karşı oynanan mücadelede Claude Puel tarafından 78. dakikada oyuna sürüldü ve ilk profesyonel deneyimini yaşadı. Aynı sezon 3 maçta daha boy gösteren Hazard kulübün amatör takımında boy göstermeye devam etti. 2008-09 sezonuna Rudy Garcia yönetiminde giren Lille, Belçikalıyı kalıcı olarak A takıma çağırdı. Hazard bir kısmında kenardan gelerek bir kısmında ilk 11’de başlayarak toplam 35 maçta oynadı. Bu maçlarda 6 gol ve 4 asist yaparak çift haneli skor katkısı sağlamayı başardı. 2009-10 sezonuysa bir yıldızın doğuşunun net kanıtı olacaktı. 52 maçta toplam 10 gol ve 13 asist yapan oyuncu iki sezon üst üste Fransa’da yılın en iyi genç oyuncusu seçildi.

Eden Hazard Lille yılları.

İlk şampiyonluğa önderlik

Lille 2010-11 sezonuna beraberliklerle. Hazard’ın artık 11’in değişilmez parçası haline geldiği takım ilk 4 haftalık sürecin ardından seri galibiyetlere başladı ve ön sıralarda yer alacağını gösterdi. Takım 16. haftada oturduğu liderlik koltuğundan uzun süre inmedi. Bir haftalığına koltuğu devreden Lille, yeniden devraldığı liderliği bırakmadı ve şampiyonluk ipini göğüsledi. Hazard 38 maçın tamamında forma giydiği sezonu 7 gol ve 11 asistle tamamladı.

Fenerbahçe ihtimali

Yükselişte olan 20 yaşındaki oyuncunun adı Avrupa devleriyle anıldığı gibi Fenerbahçe’yle de anılıyordu. 2010-11 sezonunu şampiyon bitiren Kanarya Şampiyonlar Ligi için iddialı bir kadro kurma hedefindeydi. Takip edilen ve anlaşma noktasına gelinen isimlerden biri de Eden Hazard’dı. Ancak 3 Temmuz’da yaşananların ardından Hazard transferi dahil olmak üzere planlanan birçok şey rafa kalkmak durumunda kaldı. Hal böyle olunca Hazard bir sezon daha Fransız kulübüyle yoluna devam etti.

Hasan Çetinkaya ve Eden Hazard birlikte.

İngiltere’ye giden yol

2011-12’de form durumu olarak zirveyi gören Eden Hazard toplamda 49 maça çıkıp 22 gol ve 22 asist yaptı. Bu performansıyla iki sezon üst üste Ligue 1’de sezonun oyuncusu ödülüne layık görüldü. Artık bir Türk takımının hayalini kuramayacağı noktaya yükselmişti. Chelsea, 35 milyon euro bonservis bedeli karşılığında oyuncuyu transfer etti.

Oyuncu Premier Lig’deki ilk sezonunda skora katkı veren oyununu sürdürdü. Chelsea formasıyla ilk resmi maçında Community Shield’ı Manchester City’ye kaybetti ancak sezonun kalanında 62 maça çıkıp 13 gol attı, 24 asist yaptı. Chelse sezon sonunda UEFA Avrupa Ligi’ni kazandı.

Hazard Premier Lig’de ilk şampiyonluğunu yaşamak için 2015 Mayıs ayını beklemek durumunda kalacaktı. 52 maçta 19 gol ve 13 asist ürettiği sezonun sonunda Maviler mutlu sona uzandı. Sezonun oyuncusu seçilen Hazard kupalara 2017’de yine Premier Lig şampiyonluğuyla devam etti. Ligdeki 36 maçta attığı 16 gol asistleri yanında skorer olarak da ne kadar etkili olabileceğini kanıtlar nitelikteydi. 2018’de kariyerinin ilk FA Cup zaferini yaşayan Hazard, İngiltere’ye takımına UEFA Avrupa Ligi’ni ikinci kez kazandırarak veda etti. Chelsea’daki 7 sezonunda 6 kupa kazanan Belçikalı 352 maça çıkıp 110 gol attı ve 92 asist yaptı. Hazard bu süreçte yalnızca 1 kez kırmızı kart görerek adeta istikrar temsili oldu.

Hazard’ın Chelsea’de kazanmadığı kupa kalmadı.

Madrid’e gidiş ve sonsuz düşüş

Chelsea’den ayrılırken henüz 28 yaşında olan Hazard için Real Madrid devreye girdi. Cristiano Ronaldo’yu 2018 yazında Juventus’a yollayan Madrid, süper yıldız boşluğunu zamanında Zidane’ın hakkında “Messi ve Ronaldo’dan sonra favori futbolcum” dediği Hazard’la doldurmak istiyordu. Chelsea, 2012 yazında 35 milyon euro verdiği oyuncuyu 2019 yazında 115 milyon euro karşılığında Madrid’e gönderdi.

Hazard’ın Real kariyeri sakatlıklarla başladı. Ağustos 2019’da uyluk sakatlığı nedeniyle 1 ay sahalardan uzak kaldı. Ardından ayak bileği sakatlığı kendisini 2 ay yeşil sahalardan uzakta tuttu. Chelsea kariyeri boyunca milli takım da dahil olmak üzere toplam 27 maç kaçıran yıldız isim Real Madrid’de ilk 5 ayında toplam 21 maç kaçırmıştı. Koronavirüsün kestiği sezonun devamında ritim bulamayan oyuncu 2019-20’yi 22 maçta 1 gol 7 asistle tamamladı. 2020-21 sezonuna Hazard’ın kas sakatlıkları damga vurdu. Toplam 21 maça çıkabilen yıldız 4 gol ve 1 asist yapabildi. Hazard 23 maça çıkıp 1 gol ve 2 asist yapabildiği 2021-22 sezonu sonunda Şampiyonlar Ligi zaferinin ardından şampiyonluk kutlamasında Real Madrid taraftarına geri dönebilmek ve 2022-23’ü kendi sezonu yapabilmek adına her şeyi yapacağına dair söz verdi.

Hazard’ın Real Madrid formasıyla en çok konuşulan görsellerinden biri bu oldu.

Hazard’ın şanssızlıkları sürünce verdiği söz yerine gelemedi. Bileğinde yaşadığı sakatlıkla ritim kaybeden Hazard, Vinicius Jr’ın da dünyanın en iyi kanat oyuncularından birine evrildiği sezonu istediği kadar şans bulamadan geçirdi. Yalnızca 10 maça çıkabilen Hazar 1 gol attı ve 2 asist yapabildi. Real Madrid kariyerinde Şampiyonlar Ligi, FIFA Kulüpler Dünya Kupası, 2 kez LaLiga, 1 UEFA Süper Kupası, 1 Kral Kupası, 1 İspanya Süper Kupası kazandı.

Hazard sözleşmesi bittikten sonra 2023 yazında serbest oyuncu konumuna düştü. Suudi Arabistan’ın çılgınlık derecesinde transfer yatırımı ve Avrupa liglerindeki transfer yarışı arasında Hazard’ın yeni adresinin neresi olacağı merak konusuydu. Kendini tatmin edecek teklif bulamayan yıldız, kariyerin sonuna geliyor mu sorusunu sorduruyordu. Hazard, en nihayetinde kulüpsüz kaldı. Son yıllarını sakatlıklarla geçiren, formsuz görüntüsüyle dikkat çeken, bir dönemin Ronaldo ve Messi sonrası en iyi oyuncusu olarak gösterilen Eden Hazard, henüz 32 yaşında yolun sonuna geldiğini açıkladı. Kariyeri boyunca 623 kulüp maçına çıkan oyuncu 167 gol atıp 157 asist yaptı. Milli Takımının altın jenerasyonu olarak adlandırılan oyuncu grubunda ne büyük yıldız olarak göze çarpan Hazard ülkesi adına 126 maçta forma giyip 33 gole imza attı. Bu şaşaalı kariyer ve Hazard’ın yeşil sahadaki masalı, mutsuz sonla bitti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.