NBA’den Dallas Mavericks’e taviz yok: Cezayı kestiler

NBA yönetimi, Dallas Mavericks’e sezonun son maçı olan Chicago Bulls karşılaşmasında önemli oyuncularını dinlendirdiği gerekçesiyle 750 bin dolar ceza verdi.

Spor 16 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dallas yıldız oyuncularını oynatmamanın cezasını ağır ödedi

NBA’de tampering ya da başka bir deyişle transfer dönemi dışında oyuncuyla transfer görüşmesi yapma durumundan ötürü para cezası alan hatta ileri yıllardaki draft haklarını kaybeden takımlar görmüştük. Bu durum, bazı takımların transfer dönemi başlamadan takas görüşmesi yapması veya serbest oyuncu dönemi başlamadan serbest oyuncularla görüşmeler yapması üzerine yaşanıyordu.

Bu husustaki tartışma konularından bir tanesi, hemen hemen her takım söz konusu kuralı çiğnerken bazılarının alenen yapması sonucu ceza almasının ne kadar adil olduğuydu. Yani ceza alanlar kuralı ihlal ediyordu ancak kuralı çiğneyen diğer onlarcasına ceza gelmemesi hangi adaletin tecellisiydi?

Kadınlar EuroLeague’de ödüller dağıtıldı: En değerli MeessemanKadınlar EuroLeague’de ödüller dağıtıldı: En değerli Meesseman

NBA, bu durumun bir benzerine bir başka tartışılan konu tanking üzerinden imza attı. Dallas Mavericks, normal sezonun son maçında Chicago Bulls’a karşı Kyrie Irving’i oynatmadı ve Luka Doncic’i de ilk çeyreğin ardından oturttu. Bu durum, 11. sıraya düşüp, draft hakkını korumak isteyen Dallas’ın bir nevi hile yapması olarak yorumlandı. Doğruydu da zira Dallas şayet 10. sıranın altından seçim yapacak olursa bu hak, New York Knicks’e geçecek. Dolayısıyla Mavs, sıralamada geride olmak, 8. sıradan play-off yapma ihtimalini kovalamaktansa arkada kalıp geleceğe yatırım yapmak istedi.

Fenerbahçe'nin final laneti! Kritik maçlarda kabusFenerbahçe’nin final laneti! Kritik maçlarda kabus

Bunun sonucu ise NBA tarafından 750 bin dolarlık bir cezaya çarptırılmak oldu. Bu noktada hususun ne kadar adalet içerdiği yine tartışılır. Zira Utah Jazz da bir noktadan sonra önemli oyuncularını sakatlığa kaptırmış daha sonra da iyileşseler dahi oynatmayı seçmemişti. Colin Sexton, 20 maça yakın kaçırdıktan sonra bir anda Los Angeles Lakers maçında iyileşmiş ve forma giymiş sonraki maçlarda da ne hikmetse yeniden maçlara günlük kıyafetiyle gelmeye başlamıştı. Aynı şey Doğu Konferansı’ndaki Washington Wizards için de geçerli.

Evet, o maça bilet alan veya yayıncı için para ödeyip ekran başına geçen insanların, takımların as oyuncularını izleme haklarını korumak ve ürününün kalitesinden taviz vermemek adına NBA’in aldığı önlemler ve verdiği caydırıcı cezalar anlaşılabilir. Fakat sorun, cezaların herkese aynı şekilde uygulanmıyor oluşu veya alenen yapılmadıkça uygulanmak istenmiyor oluşu. Hem tampering hem de tanking için değişen bir şey yok.

Prag'da Türkiye bayrağı krizi! FIBA: Yanlış anlaşılmaPrag’da Türkiye bayrağı krizi! FIBA: Yanlış anlaşılma

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.