NBA’de ilk defa verilen ödül De’Aaron Fox oldu: Kritik anların oyuncusu

NBA "Clutch Player of the Year” ödülünün sahibi De’Aaron Fox oldu. Bu sezon ilk kez maçların en kritik anlarını en iyi oynayan oyunculara verilen ödül, Sacramento Kings’in 25 yaşındaki yıldızına gitti.

Spor 20 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
NBA'de kritik anların oyuncusu De'Aaron Fox oldu!

NBA, aralık ayında sezon sonu ödüllerine bir yenisini ekledi. Buna göre ödül, NBA normal sezonunda oynanan maçların en kritik anlarından en başarılı olan oyuncuya verilecekti. Clutch denilen bu anlarda en yüzdeli ve oyuna en çok etki eden oyuncunun alacağı ödülün ismi ise Jerry West Ödülü. NBA efsanesi West’in lakabı “Clutch” olarak biliniyor. 1960’ları ve 1970’li yılların başını Los Angeles Lakers formasıyla NBA’e damga vurarak geçiren West, aynı zamanda NBA logosuna da hayat veren isim.

İlk ödül Fox’a

NBA’de ilk kez verilen “Clutch Player of the Year” ödülünün sahibi ise Sacramento Kings’in All-Star gardı De’Aaron Fox’a gitti. 25 yaşındaki yıldız, NBA hakkında yazan yüz gazeteci ve yayıncının oylarıyla ödüle layık görüldü.

Fox, 91 birinci sıra oyu alırken, toplam 460 puan topladı ve açık ara farkla ödüle uzandı. Oylamada ikinci sırayı Miami Heat’in yıldızı Jimmy Butler aldı. Butler bir tane birinci sıra oyu alırken toplamda 104 puan topladı. Oylamada üçüncü sıra Chicago Bulls’tan DeMar DeRozan’a giderken, dördüncü sıradaki isim Jalen Brunson oldu.

Fox açık ara farkla ödüle uzandı!

Sezon boyunca Clutch anlara giden toplam 39 maçta forma giyen Fox, bu anlarda toplam 194 sayı atarak lig lideri olmuştu. Clutch an tabirinin anlamı, maçların son 5 dakikalarında aradaki farkın 5 sayı veya daha altında olduğu anlar. Bu anlarda sezon boyunca takımını ipten alan Fox, Sacramento Kings’in 17 senelik play-off hasretini dindirmesinde başrol oynayan isimlerden olmuştu. Fox, söz konusu anlarda yüzde 53 gibi bir şut yüzdesi yakaladı ve yüzde 51 olan genel şut yüzdesini geride bıraktı.

Fox, ödülü kazanmasının ardından katıldığı canlı yayında şu sözleri dile getirdi: “Hata yapmaktan korkmamanız lazım. Tabii ki de her şutu sokamazsınız ancak takım arkadaşlarım ve koçlarım başarılı olmamı sağladılar. Yani yapmam gereken yegane şey kritik anlardaki atışları sokmak için yeterli özgüvene sahip olmaktı.”

Fox, 13 sene sonra ilk kez majör bir sezon sonu ödülüne layık görülen ilk Sacramento Kings oyuncusu oldu. 2010 yılında Tyreke Evans, yılın çaylağı seçilmişti. Sacramento Kings, bu sezon Yılın Koçu ödülü için de aday çıkarmayı başardı. Takımının 17 sene sonra play-off yapmasını sağlayan Mike Brown, söz konusu dalda aday isimlerden biri ve en büyük favori olarak öne çıkıyor.

NBA’de yılın koçu ödülünün sahibi çarşamba gecesi, yılın altıncı adamı ödülünün sahibi ise perşembe akşamı açıklanacak.

NBA'in kötü çocuğu iş başında! Rakibini çiğnediNBA’in kötü çocuğu iş başında! Rakibini çiğnedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.