NBA’de sezon başı ritüeli gerçekleşti: James Harden takaslandı

Philadelphia 76ers All-Star gard James Harden'ı Los Angeles Clippers'a takasladı. Clippers, Harden karşılığında 76ers'a Marcus Morris, Nicolas Batum, KJ Martin, Robert Covington ve draft haklarından oluşan bir paket yolladı. Harden son 3 senede 3. kez takaslandı.

Spor 31 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
James Harden, Pasifik kıyısına transfer oldu.

James Harden’ın yönetimle ters düşmesi veya oyuncu grubunu yetersiz bulması üstüne takas istemesi NBA’de bir ritüele dönüştü. 2020-21 sezonu başında Houston Rockets kampına fazla kilolarıyla gelen ve o süreçte takaslanmak istediğini takımına bildiren Harden Brooklyn Nets’in yolunu tuttu. Oyuncu 2021-22 sezonunun ortasında bu kez de buradan takasını istedi ve Philadelphia 76ers Harden’ı kadrosuna kattı.

Oyuncu böylece Houston’da yıllarca beraber çalıştığı genel menajer Darryl Morey ile yeniden bir araya geldi. Ancak bu birliktelik Harden’a huzur getirmedi. Oyuncu, 2022-23 sezonu başında sözleşme görüşmelerinde Morey’den zam teminatı aldı. Ancak hayal kırıklığıyla biten 2022-23 sezonu sonunda 76ers söz konusu zammı yapmadı. Harden Uzak Doğu’da katıldığı bir etkinlikte Morey hakkında “O bir yalancı” dedi. Bir oyuncu, belki de ilk defa menajeri hakkında kamuoyuna açık bir yerde böyle ağır ifadeler kullanıyordu. Söz konusu durum Harden ve 76ers arasındaki ilişkilerin tamamen koptuğunun göstergesiydi.

Harden'dan genel menajere ağır sözler.: Daryl Morey bir yalancı!Harden’dan genel menajere ağır sözler.: Daryl Morey bir yalancı!

Yıldız oyun kurucu Los Angeles Clippers’a takas olmak istiyor yönünde haberler çıktı. 76Ers ve Kaliforniya ekibi görüşmeye başladı. Ancak yaz boyunca orta noktada birleşilemedi. Yine de farklı gerçekçi bir seçenek yoktu. Harden ya Los Angeles’a gidip Kawhi Leonard ile Paul George’a katılacak ya da sezona Philadelphia’da giriş yapacaktı. Deneyimli isim takım kampına yine fazla kilolarıyla geldi. 15 Ekim tarihinden itibarense idmanlara kişisel nedenlerle gelmemeye başladı. Kimileri Harden’ın takımla olmak istemediğini kimileri de annesinin rahatsızlığı nedeniyle Harden’ın takımla olamadığını yazıyordu.

Söylentiler arasında sezon başladı. Philadelphia’da Tyrese Maxey Harden yokluğunda fazlasıyla süre alıyordu. Clippers’la görüşmeler arka planda devam etti. Bu sabah gelen haberle takas resmiyet kazandı. ESPN’den Adrian Wojnarowski Harden’ın Clippers’a takaslandığını belirterek adeta malumun ilanını duyurdu.

76ers'ta Harden sorunu büyüyor: Antrenmana gelmedi76ers’ta Harden sorunu büyüyor: Antrenmana gelmedi

Ayrıntılar gecikti

Wojnarowski haberi Atlantik saatiyle 02.00 sularında verdi. Daha sonra takasın ayrıntıları için yaklaşık yarım saat beklemek gerekti. Bu sırada Clippers’ın Harden’a karşılık neler vermiş olabileceği sosyal medyada gündem oldu. Ne de olsa söz konusu takasın yaz boyunca gerçekleşmeme sebebi 76ers’ın ısrarla Terence Mann’i istemesi, Clippers’ın ise genç oyuncuyu herhangi bir takas paketine dahil etmeye razı gelmemesiydi.

Ayrıntılar geldiğinde Clippers’ın Mann’i vermediği yerine arcus Morris, Nicolas Batum, Robert Covington gibi veteranlarla beraber KJ Martin gibi genç bir oyuncuyu kadrosuna kattığı anlaşıldı. Bunlar dışında Clippers 2028 draftında kendine ait birinci tur seçme hakkını veriyordu. Detayı verilmeyen daha fazla draft hakkı ve draft swaplama hakkı da 76ers’ın yolunu tutuyordu.

Philadelphia cephesi bu paket karşısında yalnızca Harden’ı vermedi. Deneyimli forvet PJ Tucker ile bir dönem ülkemizde Anadolu Efes forması giyen uzun forvet Filip Petrusev de Los Angeles’ın yolunu tuttu.

Curry üçlük oldu yağdı, Doncic şovuna devam ettiCurry üçlük oldu yağdı, Doncic şovuna devam etti

Kısa vadeli kumar

Clippers açısından bu takas, kısa vadede başarı sağlamayı hedefleyen bir kumar niteliğinde. Öyle ki takım Kawhi Leonard ve Paul George gibi forvetlerin yanına 10 kez All-Star 3 kez sayı kralı 2 kez asist kralı eski MVP Harden’ı ekledi. Russell Westbrook, Ivica Zubac, Norman Powell ve Terence Mann gibi parçalar takasta muhafaza edilirken PJ Tucker da veteran oyuncu eklemesi oldu.

2019 yılında Kawhi takası yapıp Paul George’u serbest oyuncu olarak kadrosuna kattığından beri play-offlarda istediği başarıyı elde edemeyen Clippers, bu kez zorlu Batı Konferansı’nda mutlak şampiyonluk hedefiyle yolda olacak. Bu kağıt üstünde iddialı kadronun son şampiyon Denver Nuggets, ondan önceki şampiyon Golden State Warriors, Durant-Booker-Beal’lı Phoenix Suns, LeBron James-Anthnoy Davis’li Los Angeles Lakers gibi çok dişli rakipleri var.

Los Angeles Lakers'ın yıldızları parladıLos Angeles Lakers’ın yıldızları parladı

Mutlak kaybeden

Bu tarz takaslarda elinden yıldız çıkaran ekipler genelde yüklü bir draft hakkı ve genç oyuncu paketi alırlar. Sixers, yüklü paket bir kenara Kenyon Martin JR dışında takasta draft hakkı almak için kullanılabilecek veteranlar hariç bir tane bile oyuncu alamadılar. Draft haklarının ne kadar değerli olduğunu zaman gösterecek. Ancak Sixers’ın asıl kaybı geçtiğimiz sezonun MVP’si Joel Embiid olabilir. 2014 yılında draft edilen, sakatlıklar nedeniyle ilk iki sezonunu kaçırdıktan sonra camianın en önemli ismi haline gelen oyuncu, bu sezon bittiğinde 30 yaşında olacak. Embiid’in etrafına şampiyonluk kadrosu kurmak adına bir yeniden yapılanma dönemi daha geçirmek risk. Öte yandan Kamerun asıllı oyuncunun da buna razı gelip gelmeyeceği tartışılır. Şu an elde büyük potansiyel denebilecek tek isim Tyrese Maxey. Nitekim Maxey o potansiyeli göstermeye henüz sezon başı olmasına rağmen göstermeye başladı. Ancak Milwaukee Bucks ve Boston Celtics gibi takımların olduğu Doğu Konferansı’nda Joel Embiid’in destek kuvvetine ihtiyaç duyduğu kesin.

Harden takası Philadelphia için birçok takasın ilki olabilir. Elde ettikleri veteran oyuncuları değerli draft hakları karşılığında dağıtabilirlerse o draft haklarıyla beraber Maxey ve Embiid’in yanına 3. bir yıldız çekebilirler. Şayet bunu yapamazlarsa Embiid de çok geçmeden genel menajer Darryl Morey’nin kapısını takas isteğiyle çalabilir.

Sixers için Harden takasının yapıldığı gün bir kumardı. Bugün aynı kumarı Clippers oynadı. Geçtiğimiz 1.5 seneye bakınca Sixers’ın kumarı “Elde kaldı Embiid” diyerek yüzüksüz sonuçlandı. Zaman, Clippers için aynısının yaşanıp yaşanmayacağını gösterecek.

NBA'deki Türk derbisi nefes kesti! Cedi güldü, Alperen üzüldüNBA’deki Türk derbisi nefes kesti! Cedi güldü, Alperen üzüldü

Furkan hakkında iddia

Philadelphia forması giyen Furkan Korkmaz hakkında da bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Furkan Korkmaz da takasa dahil olmak istedi. Ancak hem Clippers hem de Sixers cephesi buna karşı çıktı. Furkan, geçtiğimiz sezon süre almakta zorlandığı Philadelphia’dan daha önce de takasını istemişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.