NBA’de son viraj yaklaşıyor, sezon ödüllerini 10Haber dağıtıyor

NBA'de son viraja giriliyor. Normal sezonda son iki haftalık bölüme giderken 10Haber Spor Servisi sizin için 2023-24'ün ödüllerini dağıttı ve geride kalan yaklaşık beş aylık dilimi özetledi...

Spor 31 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
NBA'de son iki haftaya girilirken sezonun bireysel ödülleri de sahiplerini bekliyor.

NBA’in en değerli oyuncusu ödülü için uzunların hükmü bu sene de sürecek gibi duruyor. Öyle ki Sırp uzun Nikola Jokic geçen sezon şampiyon apoletini göğsüne taktığı takımı Denver Nuggets’ı bu sene de yine konferansının zirve mücadelesinde tutuyor. Sakatlanmadan önce Joel Embiid’in de adının geçtiği ödül için Jokic öne çıkmaya başladı. Ancak bu ödülü daha önce iki kez kazanmış oyuncu tek aday değil. 25 yaşındaki Shai Gilgeous Alexander da ilk beşinin yaş ortalaması 23’ün altında olan Oklahoma City Thunder’a konferans liderliğinde önderlik ettiği için ödülün favorilerinden biri.

Jokic şu ana kadar 26.1 sayı, 12.2 ribaunt, 8.9 asistle takımına liderlik ediyor. Hiçbir takım arkadaşının All-Star seçilmediği düşünülürse yıllardır süren istikrarı olağanüstü. Shai ise 30.4 sayı, 5.6 ribaunt ve 6.3 asist ortalamalarıyla takımının iyi sezonuna direkt etki etmiş durumda. Luka Doncic ismiyse Dallas’ın bir adım geride olması nedeniyle daha kısık sesle anılıyor. Oysa onun da 33.8 sayı, 9.1 ribaunt ve 9.8 asist gibi olağanüstü ortalamaları var. Üç oyuncu aynı tartıya konduğunda Jokic’in sahaya etkisi bir adım öne çıkıyor. Denver ve Oklahoma arasındaki konferans liderliği çekişmesinin de ödülün gideceği adres konusunda belirleyici olacağı düşüncesindeyim.

Nikola Jokic MVP ödülüne en yakın isim.

Genç takımın genç koçu, sezonun en iyisi

Geçen sezon bittiğinde Oklahoma City Thunder’ın 40 galibiyet 42 mağlubiyeti vardı. Takım play-in potasına son sıradan girip New Orleans Pelicans’ı eledikten sonra Minnesota Timberwolves’a boyun eğdi ve play-off şansını kaçırdı. Ancak Chet Holmgren’in sakatlığını atlatıp NBA kariyerine başlaması ve genç çekirdeğin bir sene daha tecrübe kazanmasıyla işler değişti. Mark Daigneault önderliğinde Oklahoma bu sezonun ilk 73 maçını 51 galibiyetle geçti. Aynı dereceye sahip Minnesota’yla beraber konferansın liderliği için çekişiyorlar. Hal böyle olunca genç koçun adı yılın koçu ödülü için başı çekiyor. Bence de ilk beşinin yaş ortalaması 23’ün altında bu takımı bu denli istikrarlı kılmak ve yapbozun parçalarını bu denli kusursuz yerleştirmek bir ödülü hak ediyor. Diğer yandan Timberwolves koçu Chris Finch de bu ödüle layık demek yanlış olmaz. Ancak takımın temel parçalarından Rudy Gobert’i beş tane birinci tur draft hakkı vererek takasla kadrolarına kattıklarını ve dışarıdan ithal ettiklerini unutmamak lazım. Finch ve Daigneault o kadar özel işler çıkarıyor ki benim açımdan onlar arasında ayrım yapmak için kulüp politikalarını devreye sokmak gerekiyor. Bu noktada da Daigneault öne çıkıyor.

Mark Daigneault genç takımıyla zirveye gidiyor.

Savunmanın tonunu o belirledi: Rudy Gobert

Batı’daki zirve yarışında başı çeken Minnesota Timberwolves, bu sezon savunma istatistiklerinde de başı çekiyor. Takım 108.1’le en iyi savunma reytingine sahip ve en yakın rakibinin 2.7 önünde. Aynı zamanda takımlar onlara karşı yüzde 44.7’yle hücum edebiliyorlar ve bu da zirve anlamına geliyor. Bu istatistiklerin baş mimarı Rudy Gobert. 2022 yazında beş birinci tur draft hakkı karşılığında alınan oyuncu ilk sezonunda bekleneni veremedi. Ancak ikinci sezonunda uyum sağladı. 1.4’e düşen blok ortalamasına tekrar 2.1’e çıkardı. Rakiplerin korkulu rüyası oldu. Chris Finch’in ekibinde hücum lideri Anthony Edwards’ken savunmada oyunun tonunu belirledi. Minnesota için tarihi bir sezonun baş aktörlerinden oldu. Kim bilir belki de Glen Taylor’ın takımı Alex Rodriguez ve Marc Lore ikilisine satmaktan vazgeçmesine etkisi bile olmuştur. Öyle veya böyle Fransız uzun Rudy Gobert, 2024 Paris Olimpiyatları’na giderken bir büyük bireysel ödül daha kazanmak üzere. Onun için asıl sınav, aynı oyun tonunu play-off’taki güçlü rakiplere karşı belirleyip belirleyememesi olacak.

Rudy Gobert bu sezon yaptığı savunmayla damga vurdu.

Beklentilerin altında kalmayan yıldız: Wemby

Yılın çaylağı konusu sezon başında konuşulurken Victor Wembenyama’nın açık ara farkla kazanacağı konuşuluyordu. Wemby bence de hâlâ en büyük aday. Ancak Chet Holmgren ismini anmadan olmaz. 2022’de seçilen oyuncu ilk sezonunu sakatlık nedeniyle kaçırdı. Dolayısıyla bu sezon çaylak statüsünde. Oklahoma gibi Batı’nın zirvesine oynayan bir yapının uzunu olarak önemli bir rolü var. Bu rolü de layıkıyla yerine getirdiğini söylemekte beis yok. Wembanyama gibi bir rakibi olmasa ödülü alması kimseyi şaşırtmazdı. Ancak Wemby gibi bir anomaliyle karşılaştırılmak zorunda kalmak şanssızlığı oldu. Dönem dönem düşüş yaşasa ve kaybeden yapıda kaybeden bir oyuncu gibi gözükse de Fransız uzun göz doldurdu. Victor Wembenyama şu ana kadar 21.0 sayı, 10.5 ribaunt, 3.4 blok (evet doğru okudunuz), 1.2 top çalma ortalamaları yakaladı. Dün New York’a karşı 40 sayı ve 20 ribauntla oynayarak takımını uzatma sonunda galibiyete taşıdı ve gövde gösterisi yaptı. Bu sezon yaptıklarıyla tarihin en iyi oyuncusu olur mu bilinmez ancak en iyi savunmacılarından biri olarak anılabileceğini gösterdi. Öte yandan sezon öncesi San Antonio’nun onu 50 maç civarında oynatacağı ve riske etmeyeceği söylenirken dün itibariyle 65 maçlık sınırı aştı. Bu da ödül kazanmak için oynaması gereken asgari maç sayısını geçtiğini gösteriyor. Artık yılın çaylağı seçilmek için önünde bir engel yok.

Victor Wembenyama yılın çaylağı olarak dikkat çekiyor.

Bench kralı Monk

Malik Monk 2021-22 sezonuna Lakers’ta minimum kontratla başladı. Ancak oyuncu hem sakatlıklarla boğuşan hem de kadro mimarisi anlamında sorun çeken takımda skorerliğiyle parladı. Burada gösterdiği performans ona Sacramento’da kapı açtı. 2022-23 sezonunu verimli geçirdikten sonra 2023-24 sezonunun özellikle ilk kısmında performansı arşa çıktı. Kenardan gelerek fazlasıyla verimli olan Monk, son dönemde biraz ritim kaybetse de altıncı oyuncu ödülünün en büyük adayı. Kevin Huerter’in sezonu kapatmasına neden olan bir ameliyat geçirmesi üzerine Kings’in,  Monk’un sezonun ilk kısmında sergilediği performansına fazlasıyla ihtiyacı olacak.

Harden yok sorun da yok: Maxey böyle yükseldi

NBA’de sezon yine bir James Harden takasıyla başladı. Philadelphia, takasını isteyen oyuncuyu Los Angeles Clippers’a yollarken karşılığında Robert Covington, Nicolas Batum, KJ Martin gibi rol oyuncuları aldı. Bu takas Tyrese Maxey’nin önünü açtı. Gelişimi hızlanan oyuncu bu fırsatı iyi değerlendirdi. Joel Embiid’le ortaklıkları Sixers’ı yine tepeye oynayan bir takım kimliğine bezedi. Ta ki Embiid sakatlık geçirene kadar. Kamerun asıllı oyuncunun play-off başlamadan sahalara dönmesi bekleniyor. Ancak onun yokluğunda Philly irtifa kaybetti. Buna rağmen formunu yitirmeyen Maxey bu sezonun en fazla gelişme kaydeden oyuncusu ödülü için öne çıktı. Geçen sezon 20.3 olan sayı ortalaması 25.6’ya çıktı. 3.5 olan asist ortalaması 6.2’ye yükseldi. 2.9 olan ribaunt ortalaması 3.7 oldu. Kariyerinde ilk kez All-Star apoleti takan oyuncu sezonu bir bireysel ödülle daha bitirmek için gün sayıyor.

Nigel Hayes-Davis'in tarihi gecesi... Fenerbahçe ışıl ışılNigel Hayes-Davis’in tarihi gecesi… Fenerbahçe ışıl ışıl

En değerli oyuncunun ardından belki de en çekişmeli ödül. Geçen sezon ilk kez verilmiş ve De’Aaron Fox kazanmıştı. Bu sezon şu ana dek iki isim öne çıkıyor. Zach Lavine’in sakatlığı sonrası Chicago’nun sezonunu kurtaran DeMar DeRozan ve Golden State’in sezonunu kurtarmaya çalışan Stephen Curry. Bu iki oyuncu sezon beş dakikasına çekişmeli girilen maçlarda takımına en fazla katkı sağlayan isimler oldular. DeRozan’ın takımı Bulls 37 kez böyle anları yaşarken 22 galibiyet çıkardı. Curry’nin takımı 38 maçta 20 galibiyet alırken galibiyet-mağlubiyetten öte oyuncuların aldıkları sorumluluk ve kritik anlara sayı ortalamaları ödülün verilmesinde daha belirleyici oluyor. DeRozan şu an için Curry’nin bir adım önünde görünüyor. Ancak son iki haftada gidişatın değişmesi kimseyi şaşırtmaz.

Bizimkiler ne alemde?

Houston Rockets forması giyen Alperen Şengün bu sezon 21.1 sayı, 9.3 ribaunt ve 5.0 asist ortalamaları yakalarken taraflı tarafsız herkesin beğenisini topladı. Adı All-Star tartışmalarında bile geçti. Mart başı Sacramento deplasmanında bileğinden sakatlanan Alpi’nin sezonu kapatacağı açıklandı. Ancak Houston’ın play-off açısından daha iddialı hale gelmesinin ardından normal sezon bitmeden riske edilebileceği söyleniyor. Bu söylentiler ne kadar gerçeğe dönüşür bilinmez ancak Alperen’in gelecek için süper yıldız olma ışığı verdiği, birçok kez All-Star seçilecek bir oyuncuya dönüşeceğini kanıtladığı kesin.

Sezona Chicago Bulls’un gelişim ligi takımı Windy City Bulls’ta başlayan Onuralp Bitim, burada kendini gösterdi ve Chicago’dan kontrat kaptı. Üç senelik anlaşmanın bu sezonu garanti. Gelecek sezonlarda takımda yer alması Onuralp’in gelişime bağlı. Oyuncu bu sezon şu ana kadar 18 maçta forma giydi, 3.9 sayı, 1.7 ribaunt ortalamaları yakaladı. Ortalamalar her ne kadar düşük görünse de Onuralp bir çaylağa göre son derece özgüvenli göründü.

Onuralp Bitim coştu: Alperen sakatlığı hakkında konuştuOnuralp Bitim coştu: Alperen sakatlığı hakkında konuştu

Bu sezon başı Spurs’e geçen Cedi Osman, ortalama 17.4 dakika süre aldığı sezonda 6.6 sayı, 2.5 ribaunt, 1.7 asist ortalamaları yakaladı. İleride adını NBA tarihine yazdırması muhtemel Victor Wembanyama’nın lige girişinde onun takım arkadaşlarından biri ve yeniden yapılanma sürecindeki San Antonio takımında veteran isimlerden biri olarak genç oyunculara mentörlük yapıyor.

Kolej kariyeri ardından yoluna Miami Heat’le NBA’de devam eden Ömer Faruk Yurtseven bu sezonla beraber Utah Jazz’e geçiş yaptı. Ömer Faruk 40 maçta 9.1 dakika süre alırken 3.6 sayı, 3.5 ribaunt üretti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.