NBA’de son yılların en dominant şampiyonu: Boston Celtics

Boston Celtics, geçtiğimiz salı sabahı Dallas Mavericks'i 106-88 yendi ve 4-1'le seriyi kapadı. Bu play-off'lar boyunca yalnızca üç kez kaybeden Boston, son yılların en dominant şampiyonu olarak tarihe geçti.

Spor 20 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Boston Celtics, NBA tarihinin en dominant şampiyonluklarından birine uzandı.

NBA farklı bir tutku. İzlemesi ve takip etmesi çok keyifli ancak bir o kadar zor. 30 takımın her birinin 82 normal sezon maçı yaptığı bir çılgınlık. Hoş tartışıyorlar son 10 senedir o maç sayısını düşürmeyi. Pandemi araya girmese ve yayın gelirleri bu kadar uçuk olmasa değişecek ve azalacak da belki. Oyun kalitesini düşürdüğünden şikayetçiler bunca maçın. Artı takip etmenin verdiği zorluk ve yoruculuk da cabası. Ancak dedik ya, farklı bir tutku.

O tutkuyu besleyen farklı bir istatistik çıktı ortaya. NBA, 2019’dan itibaren farklı bir şampiyon çıkardı heybesinden. Golden State Warriors ve Cleveland Cavaliers’ın finalleri domine ettiği 2010’ların ortalarından sonra rekabet had safhaya çıktı. 2019’da Toronto Raptors, 2020’de Los Angeles Lakers, 2021’de Milwaukee Bucks, 2022’de Golden State Warriors ve 2023’te Denver Nuggets zafere uzandı. 2024’te Dallas Mavericks ve Boston Celtics’in finale kalmasıyla beraber farklı bir şampiyonun daha isteye katılacağı kesinleşti. Ancak bu seferki şampiyon, geçtiğimiz yıllardaki çekişmeli play-off ortamına müsaade etmeyecek ve dominant şekilde, NBA tarihinin en özel takımlarını hatırlatır halde şampiyonluğa uzanacaktı.

NBA'de şampiyon Boston CelticsNBA’de şampiyon Boston Celtics

Tarihi baştan yazan takas

Boston Celtics, 2013’te NBA tarihinin en acayip takaslarından birinin parçası oldu. Brooklyn’e taşınan Nets camiası adeta geleceğini ipotek ettiği takasta Boston’dan Kevin Garnett ve Paul Pierce gibi oyuncuları aldı. Bu oyuncularla ilerleyen süreçte yalnızca bir play-off serisi kazanabildiler. O sırada yeniden yapılanma sürecine giren Boston Celtics, play-off yarışına bir senelik beklemenin üstüne döndü. Brooklyn’den takasla aldıkları haklar 2016’da Jaylen Brown’a 2017’de Jayson Tatum’a dönüştü.

Brown ve Tatum gibi iki fizikli kanat oyuncusu çevresine kadro kuran Celtics henüz ilk sezonunda konferans finaline ulaştı ancak LeBron’lu Cleveland’a takıldılar. 2020’de de aynı aşamaya ulaşan ekip bu kez Miami’ye boyun eğdi. Hal böyle olunca Tatum-Brown ikilisi sorgulanmaya başladı. 2022’de finale kadar giden ekip 2-1 önde olduğu seride Golden State Warriors’a üst üste üç kez mağlup olarak havlu attı. Bu serinin üstüne yapıyı bozmak yerine üstüne yatırım yapmaya devam eden genel menajer Brad Stevens, Joe Mazzulla’yı koçluğa getirdi. Ime Udoka’nın kulüp içindeki seks skandalı sonrası görevinden uzaklaştırıldığı Boston’da kriz çabuk atlatıldı, takım yine konferans finaline kadar geldi. Bu, altı yılda dördüncü kez söz konusu seviyeye gelme anlamı taşıyordu. Ancak bu kez de konferans sekizincisi olarak adeta mucizevi şekilde o seviyeye kadar gelen Miami, Boston’a fazla gelecekti. İlk üç maçı kaybettikten sonra üç maç üst üste kazanarak NBA tarihinde başarılamamışın kıyısına gelen Boston son maçta kendi evinde dağıldı ve yine yapının sorgulanmasına yol açtılar.

Basketbol sahalarından bir Sergio Rodriguez geçtiBasketbol sahalarından bir Sergio Rodriguez geçti

Yıldızlara sadakat

Brad Stevens, 2023 yazında çıkan türlü söylentiye rağmen Jaylen Brown-Jayson Tatum ikilisinden vazgeçmedi. İki oyuncuyu takas etmeyip Marcus Smart, Grant Williams gibi isimleri takasta kullanarak Jrue Holiday ve Kristaps Porzingis gibi değerli oyuncuları kadroya ekledi. Al Horford, Payton Pritchard, Sam Hauser, Luke Cornet gibi isimler yan parçalar oldular. İlk beşte Derrick White adeta katalizör görevi gördü. Boston normal sezonda 64 galibiyet alarak hem kendi konferansını hem de genel NBA’i domine ederek liderliğe yerleşti. Kendi konferansındaki ekiplere karşı 52 maçta 41 galibiyet alan takım Batı takımlarına karşı da 30 maçta 23 galibiyet alarak dominasyonunun bulunduğu konferansla ilgili olmadığını kanıtladı.

Sezonun en iyi takımları açıklandığında Celtics’ten yalnızca Jayson Tatum’ın olması, bu oyuncunun birinci takımda yer alıp kalan iki takımda hiçbir Celtics oyuncusunun yer almaması ne kadar iyi bir takım kimliğine sahip olduklarını gösteriyordu. Öyle ki rakiplerinin sakatlıklarının Boston’ın play-off turlarını en fazla bir maç kaybederek geçmesinin temel nedeni olduğunu düşünenler, belki de yokluğunu hissetmedikleri Kristaps Porzingis’in yokluğunu fark etmediler. Öyle ki Boston, Porzingis gibi önemli bir parça yokken oynadığı 12 maçın 10’unu kazandı play-off’larda. İlk turda Miami Heat’i 4-1, Cleveland Cavaliers’ı 4-1, Indiana Pacers’ı 4-0’la geçti.

NBA logosundaki 'efsane' hayatını kaybettiNBA logosundaki ‘efsane’ hayatını kaybetti

Dominasyon rakamlara yansıdı

Finalde Dallas’la karşılaşan Boston, kimisine göre yine hayal kırıklığına uğrayacaktı. Ancak daha serinin başından buna izin vermeyeceklerini gösterdiler. Porzingis’in sakatlıktan döndüğü maçı, oyuncunun da adeta rakiplerinin bir boy üstünden attığı basketlerin etkisiyle 107-88 kazandı. İkinci ve üçüncü maçında yıldızlarıyla gülen ekip dördüncü maçta NBA finaller tarihinin en farklı üçüncü mağlubiyetini alsa da beşinci maçta reaksiyon verdi. Karşılaşmaya son derece iyi başladılar ve Jayson Tatum’ın etkili oyunuyla farkı yarattılar. Maç bittiğinde 18. kez şampiyonluklarını ilan ettiler ve NBA tarihinin en fazla şampiyon olan unvanını yeniden ellerine geçirdiler.

Celtics normal sezonda takımlara maç başına 11,3 sayı fark atarak gelmiş geçmiş en büyük beşinci farkı yakaladı ve bunu playofflar’da artı-8,1’lik bir farkla takip etti. Açılış gecesinden Finallerin sonuna kadar Boston rakiplerine toplamda 1.083 sayı fark atarak NBA tarihinin en yüksek dördüncü sayı farkını yakaladı ve Durant dönemi Warriors takımının bir sıra gerisinde kaldı. Yüzde 38,8’le NBA tarihinde en çok üç sayılık isabet bulan ikinci takım oldular. Celtics 2016-17’den 2022-23’e kadar 61 playoff maçı kazanarak NBA tarihinde şampiyonluk kazanamayan takımlar arasında yedi yıl içinde en çok play-off maçı kazanan takım oldu. Bir önceki genel rekor 1992’den 1998’e kadar Jazz’a aitti (57 playoff galibiyeti); bir önceki 21. yüzyıl rekoru ise 2010’dan 2016’ya kadar Thunder’a aitti (50 playoff galibiyeti).

Boston, özellikle ilk beşinin kuvvetiyle NBA tarihinin en baskın sezonluk performanslarından birini ortaya koydu. Ancak bu performans sezonluk bir planla değil uzun vadeli planla mümkün oldu. O planın en değerli parçalarından Jaylen Brown finallerin en değerli oyuncusu olurken bu alanda en büyük adaylardan Jayson Tatum da takım tarihine adını yazdırdı. Boston, önümüzdeki yıllarda da iddialı olmaya ve şampiyonluk için mücadele etmeye devam edecek. Ne de olsa Nets’ten aldıkları iki draft hakkını güzel tercihlerle değerlendirdiler. Brown-Tatum tercihleri, henüz yeni yeni kariyer zirvelerine gelirken, kupasızlık büyüsünü bozup kulüp tarihinin şanına şan kattılar.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.