Parken’de kader gecesi: Kopenhag – Galatasaray

Şampiyonlar Ligi A Grubu 6. hafta maçında Galatasaray, Parken Stadyumu'nda Kopenhag'a konuk olacak. Kritik mücadeleyi İtalyan hakem Daniele Orsato yönetecek.

Spor 12 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Galatasaray sezonun şu ana kadarki en önemli maçında Danimarka'da...

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi grup aşaması son hafta maçında Kopenhag’la karşılaşacak. Danimarka’nın başkentinde yer alan Parken Stadyumu’ndaki maç 23.00’te başlayacak. Maçın hakemi Daniele Orsato. Orsato’nun yardımcıları Ciro Carbone ve Alessandro Giallatini.

Galatasaray grupta oynadığı 5 maçta 2 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet elde etti. Karşılaşmaya 5 puanla çıkan Galatasaray’ın rakibi Kopenhag’da aynı şekilde 5 puanla karşılaşmaya çıkıyor. İki takım arasındaki farkı 1 gollük averaj belirliyor. Bu noktada Kopenhag önde ve 2. sırada, Galatasaray maça grup 3.’sü olarak çıkacak. Bayern Münih 13 puanla grup lideri, Manchester United ise 4 puanla son sırada. Kopenhag ve Galatasaray arasında grubun ilk hafta maçı İstanbul’da 2-2 berabere bitti.

Galatasaray ilk Kopenhag maçında 2-0’dan döndü.

Senaryolar

Galatasaray’ın son 16 turuna kalması için kazanması şart. Beraberlik halinde aynı saatte başlayacak diğer maçtan haber beklenecek. Burada Manchester United kazanırsa Kırmızı Şeytanlar turlayacak. Bayern Münih galibiyeti ya da beraberlik halinde Galaatasaray averajla üçüncü sırayı alacak. Şayet Galatasaray yenilir ve Manchester United berabere kalırsa o zaman Galatasaray yoluna Avrupa Ligi’nde devam edecek. Galatasaray’ın yenilmesi ve Manchester United’ın kazanması Cimbom’un Avrupa macerasının sonu anlamına gelecek. Bu senaryoda Kopenhag turlayacak, United grup 3.’sü olarak Avrupa Ligi’ne gidecek.

Büyük gelir kapıda

Galatasaray maçı kazanır ve son 16 turuna yükselirse 12.4 milyon euro’yu kasasına koyacak. Şampiyonlar Ligi’nde galibiyet primi 2.8 milyon euro. Son 16 turu için verilen prim 9.6 milyon euro. Bu iki kalem birleştiğinde Galatasaray 12.4 milyon euro kazanacak ve daha önce kazandığı 31.2 milyon euro ile beraber sezonluk toplam kazancı 43.6 milyon euro’ya yükselecek.

Kopenhag - Galatasaray maçını Orsato yönetecekKopenhag – Galatasaray maçını Orsato yönetecek

Sakatlığı bulunanlar iyileşti

Sarı-kırmızılılara sakatlıkları bulunan futbolculardan da iyi haber geldi. Son olarak Adana Demirspor maçında forma giymeyen Hakim Ziyech’in Danimarka deplasmanı için hazır olması bekleniyor. Savunmada büyük rol oynayan Davinson Sanchez’in de şans verilmesi halinde formasına kavuşması muhtemel.

Okan Buruk: Dirençli bir rakip bekliyoruz

Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk deplasmana kazanmak için geldiklerini belirtip “Rakibimizin koşu mesafesi ve mücadele gücü yüksek bir takım olduğunu biliyoruz. Bütün maçlarında bu direnci gösterdi. Yarın da dirençli bir oyun bekliyoruz. Biz de hem direncimizi hem istediğimizi hem de kalitemizi ortaya koyup, burada kazanmak istiyoruz. Bu stat bizim için değerli. 2000 yılında burada UEFA Kupası’nı kazanmıştık. Ben de o takımın oyuncularından biriydim. Tekrar burada Galatasaray için bir tarih yazmak istiyoruz. Bunun için mücadele edeceğiz ama maçın ne kadar zor geçeceğini biliyoruz.” diye konuştu.

Buruk 2000 yılında Parken’de alınan UEFA Kupası’yla ilgili “O bir final maçıydı. Futbolcu olarak bulunmak çok farklı ama teknik adam olarak takımın başında maça çıkmak, Şampiyonlar Ligi’nde yürümek… Takımımızla tekrardan Avrupa’da bir kupa kazanma hayalimiz var. Onu gerçekleştirmek için de çok heyecanlıyım. Bu maç o anlamda benim için çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Okan Buruk’tan kritik maç öncesi değerlendirmeler.

Buruk karşılaşmanın hakemi Daniele Orsato hakkında “Son iki maçta hakemlerin kararları hep aleyhimize oldu. Bunu gördük. Ama şu anda oynanmamış bir maç ve yeni bir hakem. Avrupa’nın iyi hakemlerinden biri. O yüzden hakeme yüzde 100 güveniyoruz. Bu maçı kaldırabilecek iyi bir hakem olduğunu düşünüyoruz. İki takım için de adil bir yönetim olacağını umuyorum. Çok üst seviye bir hakem maçta olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Deneyimli teknik direktör maç öncesinde otel önünde Kopenhag taraftarının kendilerini rahatsız edeceğiyle alakalı soruya “Bunu uzun zamandır hiçbir ülkede görmedim. Sadece bunu burada yaşadım. Başakşehir ile buraya maça geldiğimizde gece 2-3 gibi havai fişeklerle otelin camlarına vurdular. Bir önlem de alınmadı. Yine aynı şeyi bekliyoruz ama bu sefer inşallah polisler önlem alır. Gelen her takıma bunu yapıyorlar. Bu da herhalde burada serbest.” diyerek yanıt verdi.

Neestrup: Okan Buruk saygısızlık yaptı

Maç öncesi basın toplantısında konuşan Kopenhag teknik direktörü Jacob Neestup, 2-0’dan 2-2’ye gelen ilk grup maçı hakkında “İstanbul’da 2 puan kaybettik” dedi. Neestrup Okan Buruk’la alakalı “Okan Buruk, bence saygısızlık etti. Biz, Bayern Münih maçında mücadele ettik. Bana, oyuncularımıza ve verdiğimiz mücadeleye çok büyük saygısızlık olduğu için ben bu açıklamaya olumlu bakmıyorum.” dedi.

Kopenhag geçtiğimiz Şampiyonlar Ligi haftasında Bayern Münih deplasmanından 0-0’la dönüp avantajı ele geçirdikten sonra Okan Buruk “Bayern Münih’in Kormesi hayal kırıklığı oluşturdu. Bayern ilk defa rotasyon yaptı ve maç içerisinde de çok kazanmak istiyormuş gibi bir oyun sergilemedi.” demişti. Okan Buruk konuyla alakalı olarak dünkü basın toplantısında “Bunları görünce 1990’lı yıllara gidiyorum. O yıllarda takımı ve seyirciyi motive etmek için bunlar çok kullanılırdı. Kopenhag takımına karşı herhangi bir saygısızlığımın olduğunu düşünmüyorum. İlk maçtan sonra onların ne kadar iyi takım olduğunu ve grupta herkesi yenebileceklerini söyleyen benim. Bayern Münih takımının grubu garantileyen takım olduğu için bir seviye daha altta oynadığını söyleyebilirim. Mesela yarın başka bir Bayern Münih bekliyorum çünkü son maçını 5-1 kaybetti. Bu maçta daha iyi oynamak zorunda. Ama genel olarak açıklamam Bayern Münih’in oyunuyla ilgiliydi. Kopenhag ile ilgili bir açıklamam olmadığı için saygısızlık ettiğimi düşünmüyorum. Çok beğendiğim, mücadele gücü yüksek bir takım. Bunu da söylüyorum zaten.” dedi. 

Kopenhag'dan Okan Buruk'a tepki: SaygısızcaKopenhag’dan Okan Buruk’a tepki: Saygısızca

Neestrup çok koşan bir takım olduklarını grupta rakiplerine göre şansları olması için bunun zorunlu olduğunu belirtti. Galatasaray’ın Manchester United maçını takip ettiklerini belirten genç teknik direktör kendi planlarına sadık kalmak istediklerini belirtti. Neestrup “Tarihe tabii ki saygım var. Galatasaray, 2000 yılında Parken’de tarih yazdık. Ancak, burada Galatasaray’a karşı oynadığımız maçı biz 1-0 kazandık. Tarihi tekrar edebileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

İlk maç sonrası yaptığı “b*k çukuru” paylaşımıyla tepki çeken ve ardından paylaşımı silmek durumunda kalan Kamil Grabara ile ilgili konuşan Neestrup “Kamil Grabara… Oyuncularıma her zaman şunu söylüyorum. Oyuncularımdan her zaman saygı göstermelerini beklerim, kiminle ve nerede oynarsak oynayalım…” açıklamasını yaptı.

Grabara ilk maç sonrası paylaşımıyla tepki çekmişti.

Neestrup Galatasaray hakkında “Galatasaray, hem kendi sahasında hem deplasmanda iyi performans sergileyen, kaliteli bir takım. Bizimle oynadıkları maçtan beri, Galatasaray çok daha iyi durumda, daha iyi oynuyorlar. Taktiksel olarak bir fark görmüyorum. Hücum oyuncuları özellikle çok kaliteli. Galatasaray, çok iyi futbol oynuyor. Son sonuçları da görüyoruz, iç sahada ve deplasmanda güçlü oynayan bir takımla karşı karşıyayız.” dedi. Neestrup Galatasaray takımından hangi oyuncuyu kadrosunda görmek istediğine dair gelen soruya “Ben takımımdan çok memnunum. Sportif direktörüme gidip ‘Galatasaray’dan bir oyuncu alalım’ desem, ‘Çok pahalı, getiremeyiz’ der.” diyerek yanıt verdi.

Kopenhag oyuncusu Elias Jalert ise “Yarın oynayacağımız karşılaşma çok önemli. Umarım 3 puanı alan taraf biz olacağız. Galatasaray çok iyi bir takım. Bizim buradaki şansımız daha çok. Rakibimizde tüm hücum oyuncularının hepsi çok iyi.” dedi. Jalert ayrıca “O zaman daha doğmamıştım. Daha önce UEFA Kupası’nı kazandıklarını duymadım. Henüz yeni duydum.” şeklinde konuştu.

Rakip formsuz

Kopenhag bu akşamki maça son 6 resmi maçında yalnızca 1 galibiyet alarak geliyor. Söz konusu galibiyet geçtiğimiz hafta sonu oynanan kupa maçında Silkeborg’a karşı geldi. 2-1 kazanan Kopenhag ilk maçı 2-0 kaybettiği için kupadan elendi.

Kopenhag, Galatasaray karşısına formsuz geliyorKopenhag, Galatasaray karşısına formsuz geliyor

Danimarka takımlarına karşı 6. sınav

Galatasaray tarihinde 6. kez bir Danimarka takımına karşı oynayacak. Sarı-kırmızılılar daha önce Kopenhag’la 3 Randers’le 2 maç yaptı. Cimbom bu maçlar 2 galibiyet 2 beraberlik 1 yenilgi aldı. Bu sezon Kopenhag’la evinde 2-2 berabere kalan sarı-kırmızılılar 2013-14’te Şampiyonlar Ligi gruplarında sahasında 3-1 yendiği ekibe Parken’de 1-0 yenildi. Galatasaray, 2021-2022 sezonunda UEFA Avrupa Ligi play-off turunda eşleştiği Randers ile ilk maçta 1-1 berabere kalırken, rakibini ikinci müsabakada 2-1 yendi.

Parken deplasmanına çıkan son Galatasaray kadrosu.

Toplamda 314. Avrupa maçı

Galatasaray Avrupa kupalarında daha önce 313 kez sahne aldı. Bu maçlardan 112’sini kazanan takım 117’sinde yenildi 84’ünde berabere kaldı. Bu maçlarda 423 gol atan kulüp 465 gol yedi. Galatasaray son 23 Avrupa maçında yalnızca 3 kez yenildi.

Galatasaray son 4 Şampiyonlar Ligi grup mücadelesinde üst tur vizesi alamadı. Son 31 Şampiyonlar Ligi maçında 3 galibiyet alabilen Cimbom 9 beraberlik ve 19 yenilgi yaşadı. Toplam 121 Şampiyonlar Ligi maçına çıkan Galatasaray bu maçlarda 29 galibiyet, 31 beraberlik ve 61 yenilgi gördü. Galatasaray, Şampiyon Kulüpler Kupası’nda ise 35 mücadelede 12 galibiyet, 8 beraberlik ve 15 yenilgi aldı.

Galatasaray’ın rakipleri darmadağınGalatasaray’ın rakipleri darmadağın

Kopenhag cephesiyse Türk takımlarıyla 9 kez karşılaştı. Danimarka temsilcisi bu maçlardan 5’ini kazandı, 2’sini kaybetti, 2 maç berabere bitti. Danimarka ekibi, eleme turlarında karşılaştığı Trabzonspor, Sivasspor ve RAMS Başakşehir’i saf dışı bıraktı.

Parken birçok Şampiyonlar Ligi devine dar geldi. Öyle ki evinde 18 Şampiyonlar Ligi maçına çıkan Kopenhag bu maçlardan 7’sini kazanıp 8’inde berabere kalıp 3’ünden yenildi. Kopenhag’ı yalnızca Real Madrid, Bayern Münih ve Chelsea deplasmanda yenebildi. Ancak Galatasaray, tarihindeki ilk Avrupa kupasını 2000 UEFA Kupası finalinde Arsenal’ı penaltılar sonucunda yenerek Parken’de aldı.

Kopenhag’dan tribüne önlem

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da polis birimleri stadyum çevresini ceza bölgesi ilan etti. Maç günü öğle 15.00 ve gece yarısı 03.00 arasında bölgede işlenen suçlar normalin iki katı cezaya çaptırılacak. Ayrıca dün Kopenahg Kulübü’nde sarı-kırmızılı taraftarlara uyarı geldi. Maçta deplasman tribünü dışında yer almamaları belirtilirken Galatasaray taraftarının yalnızca D Tribünü’nde yer alabileceği belirtildi. Diğer tribünlerde Galatasaray lehine tezahürat yapan, kıyafet giyen taraftarların bilet ücret iadesi yapılmaksızın stadyumun dışına çıkarılacağı vurgulandı.

Kopenhag polisinden Galatasaray maçına özel uygulamaKopenhag polisinden Galatasaray maçına özel uygulama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.