Real Madrid ile Barcelona kavgada: Sensin Franco’nun kulübü!

Negreira olayı nedeniyle başı dertte olan Barcelona, hakemlerin diktatör Franco döneminden beri Real Madrid'i kayırdığını söyleyerek polemik başlattı. Real Madrid, "Rejimin kulübü Barcelona" açıklaması yaptı.

Spor 19 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Diktatör Franco, futbolu bir siyaset aracı olarak kullandı.

Francisco Franco Bahamonde, İspanya iç savaşı’nda (1936-1939) milliyetçi güçlere önderlik etti. İç savaşın ardından 36 yıl boyunca ülkeyi diktatörlükle yönetti. Totaliter, baskıcı bir yapı kuran Franco, ordu, kilise ve büyük toprak sahiplerinin desteğiyle her türlü muhalefeti susturdu. Ayrıca Bask bölgesinde ve Katalonya’da İspanya’nın toprak bütünlüğünü tehdit ettiği gerekçesiyle bölgesel otonomiye tümüyle son verdi. Koyu bir Katolik olan Franco, İspanyol kadınının çalışma hayatına ciddi kısıtlamalar getirdi. Franco’nun 1975’teki ölümünün ardından Bask ve Katalanlar’a özerklikleri geri verildi. Diktatör Franco’nun toplumu dizayn etme yöntemlerinden biri de futboldu.

Türkiye'ye özendiler... Barcelona ile Real Madrid birbirine girdi: Hakemler kolluyorTürkiye’ye özendiler… Barcelona ile Real Madrid birbirine girdi: Hakemler kolluyor

Laporta: Rejimin kulübü Real Madrid

Barcelona’ın başı Negreira davası nedeniyle dertte. Barcelona, 2001’den 2018’e kadar yaklaşık 7 milyon euro’yu Hakem Teknik Kurulu’nun bir dönem başkan yardımcılığını yapan Jose Maria Negreira’ya ödedi. UEFA’nın konuyla ilgili soruşturma başlattı. Katalan takımının başkanı  Joan Laporta’nın Negreira davası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında Real Madrid ile hakemlerin ilişkisiyle kullandığı cümleler Franco dönemine dair yeni bir tartışma başlattı. Real Madrid’i diktatör Franco dönemine atıfta bulunarak “rejimin kulübü” olarak niteleyen Laporta şunları söyledi: “Tüm dünya biliyor ki tarihsel olarak hakem hatalarından en fazla fayda gören kulüp Real Madrid olmuştur. 70 yıl boyunca hakem başkanları, Madrid’in eski üyeleri, futbolcuları ya da yöneticileri olmuştur. Bazı dönemler hepsini birden yaptıkları da olmuştur. 70 yıl boyunca adaleti dağıtacak hakemleri tayin ettiler. Kulübümüzün en iyi döneminde, Madrid’in ortaya çıkıp sportif anlamda zarar gördüğünü iddia etmesi eşi benzeri görülmemiş bir sinizmdir. Umarım bu dava onları gülünç durumda bırakır.”

Taraftara formasını vermeye gitti, ırkçılığa maruz kaldı…Taraftara formasını vermeye gitti, ırkçılığa maruz kaldı…

Real Madrid’den yanıt geldi

Laporta’nın bu sözlerine Real Madrid TV’den yapılan yayında yanıt verildi. “Rejimin kulübü kimdi?” başlığı altında yapılan yayında şu açıklama yapıldı:

* Barcelona’nın stadyumu Nou Camp’ın açılışını Franco döneminin bakanı Jose Solis Ruiz yaptı.

* Barcelona’ya Franco tarafından altın rozet verildi.

* 1965 yılında Barcelona, Franco’yu onur üyesi ilan etti.

* Barcelona’da üç kez ağırlanan Franco, Katalan kulübünü üç kez iflastan kurtardı.

* Barcelona, Franco döneminde 8 lig şampiyonluğu ve 9 Kral Kupası kazandı.

* Real Madrid Franco döneminde lig şampiyonluğu için 15 yıl bekledi. İç savaş sırasında paramparça oldu. Futbolcuları öldürüldü, tutuklandı, sınır dışı edildi.

Dani Alves itiraf etti: Yalan söyledimDani Alves itiraf etti: Yalan söyledim

“Real Madrid doğal evi ama, içgüdüsü Franco’yu Barcelona’ya götürdü”

Franco’nun favori takımı olarak bilinen Real Madrid, 1932 ve 1933’te iki şampiyonluk kazanmasına karşın ancak 1950’lerden sonra İspanyol futboluna ağırlığını koydu. Franco’nun Barcelona ile ilişkileri de iyiydi. Barselona’yı yöneten Josep Samitier, Franco’nun arkadaşıydı. Franco’nun Barcelona efsanesi Laszlo Kubala’nın Katalan takımına gitmesinde büyük rolü olduğu biliniyor. Gazeteci ve yazar Jimmy Burns, Franco’nun futbolla ilişkisi için şunu yazmıştı: “Bernabeu onun doğal eviydi ama siyasi içgüdüsü onu Camp Nou’ya götürdü.”

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.