Alperen süper yıldız olma yolunda: Rockets, 225 milyon dolar önermeye hazırlanıyor

Kariyerini NBA'de sürdüren milli basketbolcu Alperen Şengün The Athletic'in haberine göre Houston Rockets'la beş yıl için 225 milyon dolara yeni sözleşme imzalayabilir.

Spor 14 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Alperen'e Houston'dan dev kontrat yolda.

Alperen Şengün bu sezon büyük sıçrama yaptı. 21 yaşındaki basketbolcu bu sezon çıktığı 63 maçta 21.1 sayı, 9.3 ribaunt ve 5.0 asist ortalamaları yakaladı. Alperen Sacramento Kings deplasmanında oynanan maçın son anlarında rakibin hızlı hücumunda basketi engellemek için bloka çıktı ve yere inerken bileğini burktu. Dizi esneyen Alperen’in ciddi bir sakatlığı olup olmadığı merak edildi. Endişeli geçen günün ardından MR kontrolü sonrası dizinde ciddi sıkıntı olmadığı anlaşılan oyuncunun bileğinde ciddi bir burkulma olduğu ortaya çıktı.

Houston Rockets’ın bu sezon Alperen’i bir daha riske etmesi beklenmiyor. Dolayısıyla oyuncu sezonu yukarıda belirtilen görkemli istatistiklerle tamamladı. Bu performans yalnızca Türk basketbolseverlerin değil Houston Rockets yönetiminin de gözünü doldurdu. Öyle ki The Athletic’in haberine göre Rockets Alperen’e beş sene için 225 milyon dolarlık maksimum kontrat teklif etmeye hazırlanıyor. Alperen’in şu anki kontratı dört sene için 15.5 milyon dolarlık çaylak sözleşmesi. Şayet Alperen Rockets’ın sunmayı planladığı teklifi kabul ederse toplam yedi milyar Türk Lirası’ndan fazla kazanacak.

Onuralp Bitim coştu: Alperen sakatlığı hakkında konuştuOnuralp Bitim coştu: Alperen sakatlığı hakkında konuştu

Giresun’da başlayan hikaye Houston’a uzandı

25 Temmuz 2001 Giresun doğumlu Alperen basketbola memleketinde başladı. Yüzme ve cimnastik gibi sporlarla da ilgilendikten sonra tamamen basketbola yönelen Alperen 2014’te dönemin Bandırma BK koçu Ahmet Gürgen tarafından keşfedildi. Gençlik festivalinde gösterdiği performansla göze giren genç yıldız Türk basketbolunun en iyi altyapılarından biri Banvit’e gitti. Bandırma’da kariyerini sürdüren Alperen Basketbol Gençler Ligi’nde şampiyon olan takıma önderlik edip en değerli oyuncu oldu.

2018’de Bandırma Kırmızı formasıyla profesyonel olan ve 1. Lig’de oynamaya başlayan Alperen kısıtlı sürelerde kendini göstermeye başladı. Takımın iyiden iyiye genç sporculara öncelik verdiği kadroda zamanla göze girmeyi başaran sporcu ligi 29 karşılaşmada 10.8 sayı, 6.8 ribaund ve 1.2 asist ortalamalarıyla bitirdi. Alpi en üst düzey ligdeki ilk maçına 2019 Eylül ayının sonunda çıktı. Karşıyaka’ya karşı 16 dakika süre alan oyuncu 22 maçta forma giyeceği 2019-20 serüvenine başladı. Bu serüven 5 sayı, 3.9 ribaunt ortalamalarıyla noktalandı.

Alperen Şengün Bandırma formasıyla Şampiyonlar Ligi sahnesinde.

Banvit hikayesinin sonu yeni kapılar açtı

Banvit’in basketbol faaliyetlerini sonlandırması sonucu Beşiktaş kulüple anlaştı ve profesyonel genç oyuncuları kadrosuna katarak yeni bir yapılanmaya gitti. Bu süreç içinde Alperen Şengün de üç senelik kontratla siyah-beyazlı kulübün yolunu tuttu. Hem lige hem de Europe Cup’a damgasını vuran Alperen çıktığı 29 Süper Lig maçında 19.2 sayı, 9.4 ribaund, 2.5 asist, 1.3 top çalma ve 1.7 blok ortalamalarıyla en değerli oyuncu ödülünün sahibi oldu.

Oyuncu güçlü 2021 NBA Draft sınıfının en özel parçalarından biri olarak görülüyordu. Öyle ki Houston Rockets normalde 18 ve 20. sıra haklarına sahipken bu haklarını Oklahoma’ya takasladı ve 16. sıraya çıktı. 16. sıradan gözüne kestirdiği Alperen Şengün’ü kadrosuna katan Rockets pişman olmayacaktı. 7 Ağustos 2021’de ilk NBA sözleşmesine imza atan Alpi dört sene için 15.5 milyon dolar kazanacaktı. Çaylak sezonunda yaptığı şık asistler, oyun görüşü, sırtı dönük oyunundaki becerileriyle dikkat çekti, beğeni topladı. Oynadığı 72 maçın 13’üne ilk beşte başlarken 20.7 dakikada 9.6 sayı, 5.5 ribaund, 2.6 asist ortalamaları yakaladı.

Alperen Beşiktaş formasıyla Türk basketboluna damga vurdu.

Houston 2022 yazında Alperen’in önünde yer alan Christian Wood’u Dallas’a gönderdi. Rotasyonda önü açılmış görünen Alperen takımın ilk uzunu oldu. 12 Ocak 2023’te 10 sayı, 10 ribaund ve 10 asistle kariyerinin ilk triple double’ına imza attı. NBA tarihinin triple-double yapan en genç pivotu ve Rockets tarihinde triple-double yapan en genç basketbolcu oldu. All-Star hafta sonuna Yükselen Yıldızlar organizasyonuyla katılan milli uzun sezonu 75 maçın 72’sinde ilk beşte başladı ve sezonu 28.9 dakika, 14.8 sayı, 9.0 ribaund, 3.9 asist, 0.9 blok ve top çalma ortalamaları ile tamamladı.

Alperen’in önlenemez yükselişi koç değişikliğiyle arşa çıktı. Houston 2023-24 sezonuna Stephen Silas’la yollarını ayırıp Ime Udoka’yla başladı. Udoka Alperen’in oyunun merkezinde olduğu bir sistemle sezona başladı. Üçüncü sezonunda adeta şov yapan milli basketbolcu adını All-Star seçilme adayları arasına yazdırdı. Halk oylamasında Batı uzunları arasında beşinci sırayı aldı. Koçlar tarafından seçilen yedek oyuncular listesinde kendine yer bulamadı ancak kısa süre içinde All-Star seçilebilecek bir süper yıldız adayı olduğunu gösterdi.

Hem NBA hem Rockets tarihine adını yazdırdı

Alpi 1 Kasım’da Charlotte Hornets’e karşı oynanan iç saha maçında 21 yıl 99 günlük yaşıyla NBA tarihinde 500 asiste ulaşan en genç pivot oldu ve 22 yıl 40 günlük Nikola Jokić’in rekorunu geride bıraktı. 20 Kasım’da Los Angeles Lakers’a 105-104 mağlup oldukları karşılaşmada Şengün 31 dakikada 23 sayı, 10 ribaund ve 5 asist ile double-double yaptı ve Rockets tarihinde 2000 sayı, 1000 ribaund ve 500 asist yapan en genç basketbolcu oldu.

Alperen şovunu Rockets’a taşıdı.

Alperen geçen haftalarda Victor Wembanyama’lı San Antonio Spurs’e karşı oynanan karşılaşmada 45 sayı atarak NBA tarihinde bir Türk basketbolcunun attığı en yüksek sayıya ulaştı. Önceki rekor 2009’daki 43 sayılık performansıyla Mehmet Okur’a aitti. Alperen Kings maçında yaşadığı sakatlıktan sonra yüksek olasılıkla sezonu kapadı. Ancak sezonun şu ana kadarki kısmında gösterdikleriyle ilerisi için yapabileceklerini kanıtladı. Houston da bunu öngörerek ona beş sene için tam 225 milyon dolarlık bir teklifte bulunmaya hazırlanıyor.

Alperen böylece Türk basketbol tarihinde bir ilki daha başaracak ve maksimum kontrat alan ilk Türk olacak. Daha önce Hidayet Türkoğlu NBA kariyeri boyunca toplam 85 milyon dolar kazanmış, Mehmet Okur da toplam 72 milyon dolar kazanç elde etmişti. Bir diğer milli oyuncu Ersan İlyasova ise kariyeri boyunca yaklaşık 69.8 milyon dolar elde etmişti. Alperen tek imzasıyla bu üç Türk basketbol efsanesinin toplam kariyer kazançlarını geride bırakacak.

Maksimum kontrat nedir?

Maksimum kontrat NBA takımlarının kadrolarındaki oyuncularına ödeyebileceği tavan ücreti temsil eder. Her sene oyuncularına belli bir maaş bütçesi ödeme hakkına sahip takımlar bu bedel içinde belli sayıda oyuncuya maksimum kontrat ödemesi yapabilir. Takımlar kendileri draft ettikleri oyunculara daha yüksek maksimum kontrat ödeme hakkına sahip olup bu bütçeyi fazladan vergi ödeme karşılığında aşabilir. James Harden’ı 2020-21 sezonu başında elden çıkardıktan sonra yeniden yapılanma sürecine giren Houston’da Alperen’le beraber Jabari Smith Jr ve Jalen Green gibi genç isimler dikkat çekiyor. Houston’ın bu tarz isimlere uzun vadede maksimum kontratla yatırım yapması bekleniyor. Takımda an itibariyle en fazla kazanan basketbolcu üç sene için 128 milyon dolarlık sözleşmesiyle Fred VanVleet.

Aktif oyuncular arasında en uzun süreli ve yüksek bedelli kontratlara sahip oyuncuların başını Jaylen Brown çekiyor. Brown Boston Celtics’le olan sözleşmesini 5 sene için 286 milyon dolar karşılığında uzatmıştı. Nikola Jokic’in Denver Nuggets’la 5 sene 276 milyon dolarlık kontratı var. Anthony Davis ve Giannis Antetokounmpo geçtiğimiz aylarda takımlarıyla olan sözleşmelerini üç sene için yaklaşık 186 milyon dolar karşılığında uzatmışlar ve yıllık kazancı 60 milyon doları aşacak şekilde sözleşmelerini revize etmişlerdi.

Kartal yüksek uçtu! Muhteşem geri dönüşKartal yüksek uçtu! Muhteşem geri dönüş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.