Sessiz, sedasız, hatasız: Alexander Djiku

Flaş transferler arasında sessiz sedasız Fenerbahçe'ye imza atan stoper Alexander Djiku sarı lacivertlilerin 13'te 13'le yaptığı muhteşem başlangıcın mimarlarından oldu. İşte Ganalı futbolcunun öyküsü...

Spor 30 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Alexander Djiku, 4-0 kazanılan Başakşehir maçında sarı lacivertli formayla ilk golünü filelere gönderdi.

Fenerbahçe, bu yaz transfer döneminde birbirinden önemli yıldızları kadrosuna kattı. Edin Dzeko, Fred, Dusan Tadic, Cengiz Ünder, Dominik Livakovic, Becao gibi flaş isimlerin yanında bonservis ödenmedenkadroya dahil edilen Fanalı Alexander Djiku o kadar göze batan bir isim değildi.

Bir stopere göre kısa olan 1.82 boyu, daha önce Fransa dışına çıkmaması, büyük takımlarda oynamaması onun için hep soru işaretiydi. Ancak 29 yaşındaki futbolcu, Fenerbahçe ile çıktığı ilk maçtan itibaren taraftarların güvenini kazandı. Alanyaspor maçında çıktığı yedi hava mücadelesinden beşini kazandı. Bu rakam onu, Kasım 2016’da Martin Skrtel’den bu yana bir Süper Lig maçında beşten fazla hava mücadelesi kazanan ilk Fenerbahçe futbolcusu yaptı. Ganali futbolcu, 4-0 kazanılan Başakşehir maçında da kaleyi bulan ilk şutunda gol sevinci yaşamayı başardı.

Kadıköy'de Sebastian çalıyor... Fenerbahçe Başakşehir'den dördüncü vitesle geçiyorKadıköy’de Sebastian çalıyor… Fenerbahçe Başakşehir’den dördüncü vitesle geçiyor

Fransa’da doğdu

Alexader Kwabena Baido Djiku, 9 Ağustos 1994’te Fransa’nın Montpelier kentinde doğdu. Babası Gana, annesi ise Senegal kökenliydi. Fut.olcunun yazarlık yapan Jenhis Djiku adında küçük bir erkek kardeşi bulunuyor. Futbola Bastia altyapısında başladı. Aralık 2013’te Bastia- Evian Fransa Kupası maçında ilk maçına çıkan futbolcuyla 2014 yılında profesyonel oldu. İlk golünü 21 Aralık 2016’da Marsilya’ya 2-1 kaybettikleri maçta attı. 2017 yazında Ligue 1 ekibi Caen ile dört yıllık bir sözleşme imzaladı.

Djiku, iki çocuk babası.

Baba oldu, takım değiştirdi

2018’de Djiku’nun hayatını değiştirecek bir olay yaşandı. Futbolcu, 2022 yılında evlendiği eşi Haley ile tanıştı. Çiftin 10 Mart 2019’da ilk çocukları Wesley doğdu. Baba olan Djiku 2019 yazında Strasbourg ile dört yıllık sözleşme imzaladı. Bonuslar ile 6 milyon euro’ya varan bonservis ücreti Strasbourg için rekordu.

Gana Milli Takımı’nı seçti

Yeni kulübüyle başarılı maçlar çıkardı. Taraftarlar ona Liverpool defans oyuncusu Virgil van Dijk’e atıfta bulunularak ‘Van Djiku’ lakabını verdi. 2020’de futbolcu kritik bir karar verdi. Fransa ve Gana milli takımları arasında Afrika ülkesini seçti. Daha önce kendisine yapılan milli takım teklifleri redden Djiku, bunun nedenini şöyle açıklıyordu: “Gana için oynayacağımı her zaman biliyordum. Ancak bu kararı vermeden kulüp sorunumu çözmek istedim.”

Dziku, Gana Milli Takımı’nın kaptanı.

9 Ekim 2020’de Mali’ye karşı 3-0 kaybettikleri dostluk maçında Djiku Gana formasıyla ilk maçına çıktı. 2021’de Djiku ailesi büyümeye devam etti. Elyana adını verdiği kızı doğdu. Strasbourg’da başarılı maçlar çıkaran oyuncu Gana Milli Takımı kaptanlığına getirildi. Dünya Kupası elemelerinde gösterdiği performansıyla 2021–22 sezonunun sonunda Gana’da yılın futbolcusu seçildi.

Hoffenheim’in kapısından döndü

2022 yılında çocuklarının annesi Haley ile dünye evinde girdi. Strasbourg’la sözleşmesi bitiyordu ve Hoffenheim ona talip oldu. Transfer son anda yattı. Djiku, L’Equipe’e bir röportajda “Kariyerim için bireysel hedeflerim var ve onlara ulaşmayı umuyorum. Ama kafam hiç altüst olmadı. Ailem için iddialı, Avrupalı ​​ama aynı zamanda tatmin edici bir proje arıyordum ve olmadı. Hoffenheim’ın teklifi inceledik ama olmadı. Büyük bir hayal kırıklığı değildi. Başka fırsatlarım da olacak” diyordu. Strabourg’daki son sezonunda maç başına ortalama 14,5 top çalma oranıyla bu alanda en iyi savunma oyuncusu oldu.

Djiku, Fenerbahçe ile 3+1 yıllık sözleşme imzaladı.

O fırsat Fenerbahçe’den geldi

Strasbourg ile sözleşmesi bitti. Avrupa’dan birçok kulüpten teklif aldı. Ama onun seçimi Türkiye ve Fenerbahçe oldu. 3+1 yıllık sözleşmeye imza attıktan sonra yaptığı açıklamada neden sarı lacivertlilere geldiğini şöyle açıklıyordu: “Buraya gelmeden önce çok fazla oyuncuyla konuşma fırsatım oldu. Michy Batshuayi, Ayew ve aynı şekilde Mousa Sow. O da buranın idollerinden bir tanesi. Onlarla konuştuktan sonra da gerçekten pozitif şeyler düşündüm. Aynı zamanda Fenerbahçe’nin sunmuş olduğu sportif proje de beni çok fazla mutlu etti. Şampiyonluk isteği… Buradaki azim, buradaki istek ve aynı zamanda stadın ambiyansı. Hatırlarsınız geçen seneki Rennes maçında çok büyük, çok coşkulu bir atmosfer vardı statta. Bu da benim için etken olan konulardan bir tanesi bir takıma giderken. Bu ambiyans beni çok etkilemişti. Bu saydığım sebepler benim Fenerbahçe’ye gelmem konusunda etkili oldu.”

Defansın her yerinde oynuyor

İlk defa Fransa dışında bir ligde top koşturan Djiku, adaptasyon sorunu çekmediğini söylemişti. Geride kalan haftalar onu haklı çıkardı. Kendi ifadesiyle savunmada her bölgede oynuyor ama stoperi tercinh ediyor. Topa agresif olduğunu belirten futbolcu, çok kaliteli olarak nitelediği Brezilyalı Thiago Silva’yı idol olarak görüyor.

Djiku, rakip forvetlerin hareketlerini çalışıyor.

Rakip forvetleri çalışıyor

Ganalı futbolcunun bir başka özelliği ise karşılacağı forvet oyuncularını çalışması. Djiku, Fransa’da verdiği bir söyleşide konu hakkında şunları söylemişti: “Rakibin ne yapacağını gözlemlemeyi, hareketlerini tahmin etmeyi seviyorum. Karşılaşacağım forvetlerle ilgili birçok video izliyorum ve bunun bana çok yardımcı olduğunu görüyorum. Bu benim maç öncesi ritüelimin bir parçası.”

Szymanski gole şaşırmadı

Djiku’nun çalıştığı tek konunun rakip forvetlerin hareketleri olmadığı Başakşehir maçında attığı golle ortaya çıktı. Maç sonunda açıklama yapan sarı lacivertlilerin Polonyalı oyuncusu Sebastian Szymanski, “Djiku’nun bu şekilde birçok şutuna şahit oldum. Dolayısıyla benim için sürpriz olmadı” diyordu. Djiku da çalışmalarının karşığılını aldığını söylüyordu: “Fenerbahçe formasıyla ilk golümü attım. Maça iyi bir şekilde başladık. Aynı zamanda antrenmanlarda da bu tip çalışmalara katılıyorum. Bazen attığım şutlar güzel neticelenebiliyor.”

Fenerbahçe deplasmanlarda kalesine duvar ördüFenerbahçe deplasmanlarda kalesine duvar ördü

Ganalı futbolcu, Fenerbahçe’ye imza attığı gün taraftar ve takım arkadaşlarıyla birlikte oluşturacakları ruhla başarının geleceğini söylemişti. Şu ana kadar bu sezon çıktığı 13 maçın hepsini kazanan Fenerbahçe şimdilik bunu yakalamış görünüyor. Bonservissiz ve gösterişsiz gelen Djiku da sarı lacivertlilerin bu çıkışında başrollerden birini kapmış durumda. Ganalı oyuncu hayalini kurduğu şampiyonluğa ulaşacak mı? Bunu zaman gösterecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.