Galatasaray, Efes, Fenerbahçe! Sloukas yine yaptı yapacağını…

Fenerbahçe, Euroleague çeyrek final serisi 3. maçında Olympiakos’a 72-71 kaybetti. Maçın skorundan anlaşılacağı büyük çekişme yaşandı. İki takımın maçın büyük kısmında sert savunmayla kıran kırana mücadeleye noktayı daha önce birçok kez yaptığı gibi Kostas Sloukas koydu.

Spor 5 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Daha önce de yapmıştı bu kez play-off sahnesinde başardı... Kostas Sloukas, Ataşehir'deki bölüm sonu canavarı!

Thomas Walkup 23 saniye kala topu Dyshawn Pierre’in eline teslim ettiğinde salonun büyük kısmı Tyler Dorsey’nin değerlendiremediği hücumun etkisindeydi. Yanımdaki arkadaşım dahi elini başının arasına almakla meşgulken gelen top kaybına, “Topu ne ara çaldık?” diye bana döndü. Marko Guduric Fenerbahçe’yi öne geçiren basketi attığındaysa Ataşehir’in parkesinden büyük bir coşku çığlığı havaya yükseldi…

Eski Fenerbahçeli, Fenerbahçe'yi son saniyede yıktıEski Fenerbahçeli, Fenerbahçe’yi son saniyede yıktı

Maç öncesinde hem Çarşamba hem Cuma oynanacak iki maçın biletlerinin tükendiği açıklanmıştı. İstanbul trafiği ve mega şehirdeki yaşantı sağ olsun 20.45 gibi bir saat bile insanların salona izdiham yaşamadan girmesine engel olamıyordu. Batı Girişi’ndeki kuyruk, bilet uygulamasının gişelerde sebep olduğu yavaşlık nedeniyle ana yola kadar uzanıyordu. Bu, yaklaşık 100 metrelik bir uzunluk anlamına geliyordu ve sıra yer yer sekiz yer yer iki-üç kişiden oluşan dengesiz bir sıraydı.

Sarı tribün görev başında

Ne olursa olsun Fenerbahçe taraftarı olağanüstü bir atmosfer oluşturdu. Maç öncesinde sahaya paralel tribünde açılan görsel, amacı belli ediyordu. Sarı tribün, “Hadi bir daha yapalım” diyerek 2017’de kazanılan şampiyonluğu işaret ediyordu. Fenerbahçe, taraftarının isteği için oyun sertliğini maçın başından göstermeye başladı.

Maç başındaki atmosfer Fenerbahçe’ye itici güç oldu.

Özellikle eski Olympiakos’lu Tyler Dorsey ilk iki maçın aksine bambaşka bir oyunla fark yaratırken, Fenerbahçe’nin eski oyuncusu söz konusu Dorsey etkisinin çok daha fazlasını göstermek için sahaya girdi. Bir ara 26-15 öne geçen Fenerbahçe, Kostas Sloukas’ın oyuna dahil olup üst üste basketler atarak hücumun kilidini açmasının ardından devreyi 38-35 geride tamamladı.

Bu tarz önemli maçların gerginliğini televizyondan izlerken tek bir tuş hareketiyle atmak basittir. Ancak şayet salondaysanız o gergin hava hep ensenizde olur. İşte devre arasında benim gerginliğim hemen ön sıramda yapılan evlilik teklifiyle alınmıştı.

Büyük oyuncu farkı

Ancak ikinci yarının ne kadar çekişmeli olacağı başlangıç vakti yaklaştıkça tekrar aklımı kurcalamaya başladı. Büyük tecrübelerin ve büyük anların oyuncularının sahneye çıkacağı ikinci devreye iyi başlayan Fenerbahçe’ydi ancak senaryo olarak ilk yarının aynısı gerçekleşti.

Son çeyrekte skor 60-51’e geldiğinde Cuma günü Final Four bileti için sahaya çıkacak takımın renginin sarı-lacivert olacağı düşüncesi iyice yerleşmeye başladı. Ancak yine eski dost olaya el attı. Sloukas, ısrarla potaya gidiyor ve skor çıkarıyordu.

Tonye Jekiri, Ekpe Udoh formuna büründü ancak Sloukas Olympiakos’un dönüşünde ateşi yaktı.

Fakat Walkup’ın 23 saniye kala yaptığı hayati hatayla Fenerbahçe’ye gün doğmuş, Marko Guduric de takımı öne geçirmişti. Önce kadın voleybol takımı Vakıfbank’ı 3-0 yenmiş, sonra futbol takımı Türkiye Kupası’nda Sivas deplasmanında 0-0’la avantajı almıştı. Erkek basketbol takımı da son noktayı Marko’yla koymaya çok yakındı. Kostas, zamanında 5 sene boyunca sonsuz desteğini hissettiği Fenerbahçe taraftarı için bu rüya senaryoyu bozmak için 3 saniye kala sahaya döndü.

Bu ilk değil

Maç boyunca sağına doğru potaya giden Sloukas, kenardan topu aldığında yine sağına yöneldi ancak ani bir yön değiştirme hareketiyle bir anda sola döndü. Nigel Hayes-Davis ufak bir tökezlemenin ardından yine Sloukas’ın karşısına dikildi. Fakat Yunan, dengesiz de olsa şuta kalkmıştı ve o dengesizlikle son derece iyi şut çıkartan Kostas Sloukas, Euroleague klasikleri arasına girecek son saniye basketiyle Ataşehir’i sessizliğe gömdü.

Bu son saniye hikayesi Sloukas’ın ilk kez yaptığı bir şey değildi. 2012’de Abdi İpekçi’de oynanan Galatasaray-Olympiakos maçını orta sahanın gerisinden attığı üçlükle uzatan Sloukas, salonu sessizliğe boğmuştu. 2019’da bu kez Fenerbahçe formasıyla normal sezonun son maçında Maccabi’yi yıkan Kostas, sarı-lacivertlilerin sahasında oynadığı 15 maçın tamamını kazanarak tarihe geçtiği yolculuğun son kilometresini şaşaalı şekilde kat etti. Kostas, Şubat 2022’de ise Anadolu Efes’i uzatmada yıktı. Sloukas, Anadolu Efes’in 85-84 önde olduğu anlarda attığı üçlükle takımını 87-85’lik zafere taşıdı.

Şu gerçek ki Sloukas’ın Çarşamba günü attığı son saniye üçlüğü kariyerinde bulduğu diğer son saniye basketleriyle karşılaştırıldığında çok daha değerli. Zira saha avantajını kaybetmiş şekilde İstanbul’a gelen Olympiakos, bu basketle beraber hem 2-1 öne geçti hem de psikolojik üstünlüğü ele geçirdi. Kostas maç sonunda, “Tuhaf hissediyorum çünkü Fenerbahçe taraftarına çok saygı duyuyorum. Öylesi bir basket attıktan sonra sakin kalıp kutlamadan duramadım. Kolay değil” diyerek o anki adrenalini ve basketin değerini açıkladı.

Fenerbahçe taraftarı geri döndü

Fenerbahçe taraftarı, Oympiakos karşısında bu sezon  en güzel atmosferi oluşturdu. 2015-16’da oynanan efsanevi Real Madrid serisini televizyondan izlemiş biri olarak çarşamba günkü maçı yerinde takip etmek olağanüstü bir deneyimdi.

Şimdi Fenerbahçe’nin önünde iki sınav var. İlk sınav koç Dimitris Itoudis’in bu akşamki maça psikolojik açıdan nasıl hazırlayacağı? İkinci sınav maça hazır olması beklenen oyuncuların taraftarı maça nasıl sokacağı? Zira yalnızca basketbolda değil birçok branşta hüzün yaşayan Fenerbahçe taraftarı, ilk maçtakine benzer kuyrukları oluşturup benzer izdihamla salona akacak. Ancak salon içindeki baskı seviyesinin ne durumda olacağını bu kez takım belirleyecek.

Alkışlar Telekom'a: 20 sayıdan döndüler, kupayı kıl payı kaybettilerAlkışlar Telekom’a: 20 sayıdan döndüler, kupayı kıl payı kaybettiler

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.