Sultanlar Ligi’ne dev rakip… Rekor başlangıç

ABD'de Sultanlar Ligi'ne rakip bir voleybol ligi başladı. Pro Voleybol Federasyonu'nun ilk maçında seyirci rekoru kırılırken ligin kurallarını açıkladı.

Spor 28 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD’de Pro Voleybol Federasyonu tarihindeki ilk maçı 11 bin 624 taraftar izledi.

Şu anda dünyanın en kaliteli iki kadın voleybol liginin İtalya ve Türkiye’de olduğu söyleniyor. Ancak bu değişebilir. Basketbolda NBA ve Amerikan futbolunda NFL gibi dev organizasyonlara sahip ABD’de yeni bir profesyonel voleybol ligi kuruldu. Pro Voleybol Federasyonu, 24 Ocak’taki Atlanta Vibe ve Omaha Supernovas arasındaki maçla başladı. İlk maç 11 bin 624 taraftar Omaha’daki CHI Center’da seyretti. Müsabakanın seyirci sayısı, ABD’de kadınlar arasında bir profesyonel voleybol maçı rekoru olarak tarihe geçti. Bundan önceki seyirci rekoru 9 Ocak 2016’da 10 bin 213 taraftarı izlediği ABD – Dominik Cumhuriyeti NORCECA Olimpiyat Eleme Turnuvası mücadelesindeydi.

Pro Voleybol Federasyonu CEO’su Jen Spicher, “İlk maçımıza voleybol tutkunlarının katılımı ne kadar muhteşemdi. Ülke çapındaki geçmiş, şimdiki ve gelecekteki her voleybolcu, hepimizin çok sevdiği bir spora verilen bu desteği görmekten gurur duymalı” dedi.

Kariyer bitiren öpücük... FIFA cezayı onayladıKariyer bitiren öpücük… FIFA cezayı onayladı

Omaha Supernovas’ın kurucu ortağı Danny White ise şöyle konuştu: “Bu tarihi an tamamen bu hayali gerçeğe dönüştüren oyuncular ve muhteşem hayranlarımızla ilgili. Açılış maçına ev sahipliği yapmak ve Nebraskalıların çıtayı yükseltmesine izin vermek bir onur.”

Atlanta Vibe’ın kurucusu Colleen Craig ise “Pro Voleybol Federasyonu tarihindeki ilk maçta oynamak, her iki organizasyonumuzun da üst düzey sporcularımızın parlamasına olanak tanıyan bir platform oluşturmak için yaptığı çalışmanın bir kanıtıdır” dedi.

Pro Voleybol Fedesyonu’nda FIVB’den uyarlama kurallar

Ligin resmi internet sitesinde yayınlanan bir yazıda yeni profesyonel voleybol liginin kuralları açıklandı. Ligin kuralları arasında bulunan bazı maddeler ise Uluslararası Voleybol Federasyonu’ndan (FIVB) uyarlandı. ABD’nin yeni ligi Pro Voleybol Federasyonu’nda FIVB’den uyarlanan kurallar şu şekilde:

– Sekiz oyuncu değişikliğine izin verilir (FIVB’deki 6 ve NCAA’deki 15 değişiklik kuralı yerine)

– Aynı set içerisinde iki farklı libero oyuna girebilir.

– Ralliler arasında 15 saniyelik servis süresi olacaktır. Servis düdüğünden sekiz saniye sonrasına kadar olan protokol devam edecektir, eğer bu süre biterse hakem masasından bir korna sesi duyulacak (Süre ve skor tablosu ise yardımcı hakem tarafından kontrol edilecek)

Yine, yeni, yeniden: Avustralya’da şampiyon Aryna SabalenkaYine, yeni, yeniden: Avustralya’da şampiyon Aryna Sabalenka

– Sisteme göre her set için her takımın ikişer challenge hakkı olacak. Eğer takım kullandığı challenge hakkını kazanırsa takımın challenge hakkı korunacak. Koçlar rallinin ortasında onlara verilen tabletlerde bulunan bir butona basarak challenge istediğinde bulunacak. Bu durumda korna çalacak ve oyun duracak. Takımlar rallinin sonunda da challenge isteğinde bulunabilecek.

– Challenge sistemini güçlendirmek için toplam 22 adet yüksek çözünürlüklü kamera salonun çevresinde konumlandırılmış olacak. Challenge hakemi saha dışında bulunacak ve kararı verecek; ardından da kulaklıklarını ve tabletlerini kullanarak kararlarını hakemlere gönderecek.

– Sistem topların çizginin içine veya dışına düştüğünü görmek için kullanılacak. Çizginin bir metre kadar yakınına düşen her top video sisteminde ve hakemlerin tabletlerinde yakından gösterilecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.