Süper Kupa’da son dakika krizi: Atatürk’e izin yok

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Süper Kupa'ya Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' yazılı pankartla çıkmak istediklerini ancak Suudi otoritelerin buna karşı çıktığını belirtti.

Spor 29 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Süper Kupa'da Suudiler Atatürk'ün sözüne izin vermediler.

Fenerbahçe ve Galatasaray bu akşam 20.45’te Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde Süper Kupa için karşı karşıya gelecek. Geçen sezonun Süper Lig şampiyonu ve Türkiye Kupası şampiyonunu karşı karşıya getirecek maçı kazanacak takım bir bakıma 2023’e kupayla veda edecek. Büyük heyecana saatler kala Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un açıklamaları gündeme bomba gibi düştü.

Koç, Suudi Arabistan’da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüne izin verilmediğini “Atamız’ın ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ sözünü hatırlatmak istiyorum. Biz bu pankartla çıkacaktık, ‘Peace at home, peace in the world’. Anladığım kadarıyla otoriteler bunu kabul etmemişler. Tam netleşmedi konu.” sözleriyle açıkladı. 343 Digitale kanalı da bu haberin üstüne Fenerbahçe ve Galatasaray yetkililerinin konuyla alakalı acil durum toplantısı yapacağını belirtti.

Krizin bir diğer boyutu da İstiklal Marşı. Bilindiği üzere Süper Lig’deki ve Türkiye Kupası’ndaki maçlardan önce İstiklal Marşı okunuyor. Doğal olarak Süper Kupa maçından önce de bu ritüelin devam etmesi gerekiyor. Galatasaray Kulübü Sekreteri Eray Yazgan konuyla alakalı  “İstiklal Marşı’na izin verilmezse sahaya çıkmıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Ali Koç maça çıkmıyor!

Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar saat 16.06 sularında yaptığı açıklamada “Fenerbahçe Atatürk tişörtü ve Yurtta Sulh Cihanda Sulh pankartıyla çıkacaktı. İzin vermediler. Ali Koç maça çıkmama kararı aldı.” dedi. Dündar’ın bu söylemi üzerine Sports Digitale’den gelen haber ise Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan’ın “Maça çıkmak istiyoruz.” dediği yönünde.

Uğur Dündar da daha sonra “Suudi Arabistan’da oynanacak Süper Kupa Finali için Kulübümüzün ve Galatasaray’ın ortak duruşları ve TFF’nin girişimi sonucu maç öncesindeki seromonide İstiklâl Marşımız okunacak ve karşılaşma öyle başlayacak.” şeklinde bir paylaşım yaptı.

TFF’den marş açıklaması

Sports Digitale’in haberine göre de Arap yetkililer ülkede dört şeye izin vermedi. Bu dört şey Atatürk posteri, Yurtta Sulh Cihan Sulh pankartı, Atatürk tişörtü ve İstiklal Marşı. Habere göre Suudi yetkililer kararından dönmezlerse takımlar maça çıkmayacaklar. Bu haberle ilintili olarak TFF 15.55 sularında “”Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır.” açıklamasını yaptı.

Fenerbahçe - Maccabi maçına güvenlik engeli: Litvanya'ya alındıFenerbahçe – Maccabi maçına güvenlik engeli: Litvanya’ya alındı

Galatasaray’dan forma kararı

Sarı-kırmızılı kulüp görüşmeler devam ederken saat 16.00 sularında yaptığı açıklamayla mücadeleye Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak tasarlanan formayla çıkacağını duyurdu.

İstiklal Marşı’nın okunmaması talimatnameye aykırı

Bu krizin baş göstermesi sonrasında Süper Kupa müsabaka talimatnamesi sosyal medyada konu oldu. Az önce belirtildiği üzere Türkiye liglerinde oynanan karşılaşmalarda ve Türkiye Kupası müsabakalarında maç öncesi İstiklal Marşı seremonisi talimatname gereği zorunlu. Aynı zorunluluk Türkiye Süper Kupa müsabakası öncesinde de geçerli. Söz konusu talimatnamede ortak basın toplantısı yapma hükümlülüğü de bulunuyor. Ancak bu karşılaşma öncesi Fenerbahçe Kulübü’nün isteğiyle söz konusu toplantı ortak yapılmamış talimatnameye aykırı hareket edilmişti. Fakat konu İstiklal Marşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin değerleri olunca kulüplerin ve federasyonun alacağı aksiyon merak konusu.

Süper Kupa müsabaka talimatnamesi bu şekilde.

Vole’nin 15.30 sularında aktardığı son bilgilere göre TFF’den İstiklal Marşı ya da Türk bayraklarıyla ilgili bir sorun olmadığı belirtildi. Ancak hem Galatasaray hem de Fenerbahçe cephesinden pankart ve özel Atatürk tişörtü isteği olduğu bu isteklerin Suudi yetkililerle görüşüldüğü belirtildi.

Cumhuriyet’in 100. yılı için Parla isimli marşı besteleyen ve aynı marşla beraber İstiklal Marşı’nın seslendirecek sanatçı Norm Ender de Candaş Tolga Işık’a konuşup “Buraya İstiklal Marşımız ve Parla’yı söylemek için geldim. Birazdan TFF Başkanı ile bir toplantı yapacağız. Henüz bana bildirilen bir değişiklik yok.” dedi.

Saat 15.35 sularında TFF yetkilisi Hamit Altıntop ise “Taahhütname var, Suudiler bu taahhütnameye uymak zorundalar. Şu anda toplantılar da devam ediyor.” diyerek görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.

Arabistan marşı da sorun oldu

Vole’den Onur Tuğrul saat 16.15 sularında bir haber daha paylaştı. Bu haberde Tuğrul “Fenerbahçe ve Galatasaray’ın şu an en büyük sıkıntıları Atatürk’ün sözlerini içeren pankartlara ve Atatürk tişörtlerine izin verilmemesi. TFF tarafı “geç bildirildi, akışta yoktu” diyor. Kulüpler ligde böyle durumlarda sorun yaşamadıklarını hatırlatıyor. Akışın bozulmayacağını söylüyorlar. Ayrıca İstiklal Marşı’nın yanı sıra Arabistan Marşı’nın da okunması da kulüpler tarafında problem olarak görünüyor.” sözlerine yer verdi.

Fenerbahçe'de Fred yoksa puan kaybı varFenerbahçe’de Fred yoksa puan kaybı var

Siyasilerden tepkiler

Türk siyasetinden de karara erken tepkiler geldi. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce “Bu iddialar doğru ise; bir milim dahi geri adım atmayın, yanınızdayız!” dedi. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise “Türk Milletine ve Atatürk’e yapılan saygısızlığı kabul etmemek ve sahaya çıkmamak size yakışan tavır olur” diye görüş belirtti. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş da “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” notuyla aşağıdaki paylaşımı yaptı.

‘Gelin Rusya’da oynayın’

Filenin Sultanları’nın yıldızlarından, kariyerini Rus ekiplerinden Kaliningrad’da devam ettiren voleybolcu Ebrar Karakurt da gündeme kayıtsız kalamadı. Karakurt “Ebrar Karakurt: ”Şaka mı bu??? Gelin Rusya’da oynayın… Bayraklar, İstiklal Marşı, Atatürk’le ilgili olan her şeyi ben karşılarım” diyerek paylaşım yaptı.

‘Dönünce konuşacağız’

Yayıncı kuruluşa konuşan Koç bu açıklamaları dışında maça hazır olduklarını ve kupayı kazanmak istediklerini belirtti. Koç Süper Kupa’nın 5 sene boyunca Arabistan’da olacak olmasının iyi bir şey olduğunu ancak tek başına bu tarz projelerin marka değerini geliştirmeyeceğini anlattı. Federasyonla alakalı konuşan Başkan “Bizim anlatacak birkaç cümlemiz olacak dönünce. Şu an içinde bulunduğumuz süreç, yönetim tarzı, yaklaşım tarzı Türk futbolunun kronikleşmiş sorunlarını çözebilecek ortam olarak görmüyoruz ne yazık ki. Çok endişeliyiz. Keşke yurtdışında bir Süper Kupa oynayarak bir ülkenin futbol değeri artabilse. Ülkemizin futbol değeri o kadar sıkıntılı bir ortamdan geçiyor ki şu an, sorunlar ortada. Çözüm yolları da ortada. Benim dedem ‘Arzu etmek, elde etmenin yarısı’ derdi. Biz yeterince o arzuyu görmüyoruz.” dedi.

Süper Lig'den Afrika'ya gidenler belli oldu: Premier Lig'deki Altay'a gün doğduSüper Lig’den Afrika’ya gidenler belli oldu: Premier Lig’deki Altay’a gün doğdu

‘Yeter ki helvayı yapacak irade olsun’

Koç sözlerine 5 Kasım’daki konuşmalarını hatırlatarak devam etti: “5 Kasım’daki Yüksek Divan Kurulu toplantımızdan bu yana Türk futbolunda yaşanan, görmeyi hiç arzu etmediğimiz olaylar var. Temiz futbol için, Türk futbolunda yepyeni bir sayfa açmak için her türlü şartlar ortada. Helvayı yapmak istiyorsa malzeme orada. Yeter ki helvayı yapacak irade ve cesaret olsun. Ne yazık ki bu doğrultuda zikzak çiziyoruz.”

Başkan, hakem Halil Umut Meler’e yumruk atan eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca hakkında “Devre arasının bitimini bekliyorum. Devre arası bitiminden sonra bu kupanın süreci, ağustos ayından başlayan bu süreç, arada yaşananlar, Ankaragücü maçında yaşanan arzu etmediğimiz talihsiz olay… Şuraya da bakabilirsiniz; Sayın Faruk Koca, tüm başkanlar içerisinde belki de bunu yapacak en son başkanlardan biriydi. Anlık bir olay yaşandı. O yaşamasa belki de başka birisi yaşayacaktı.” dedi.

TFF’nin ceza sistemini eleştiren Koç, yaptıkları açıklamalara federasyonun verdiği cezaları AİHM yoluyla geri almaya başladıklarını hatırlattı. Fenerbahçe Başkanı pazar günkü derbiyi hatırlatarak sözlerine devam etti ve “Süper Kupa’ya dönelim. Bugün Türk futbolunun marka değeri için önemli bir gün. Marka değeri, kupayı burada oynamak değil sadece, sahada oynadığınız futbol da çok önemli. Sahada oynanan futbolun oynanma süresi, hakem performansı, heyecanlı bir maç seyrettirmek önemli. Biz geçen pazar günü oynadığımız maçta 132 defa oyun durmuş. 43 dakika 7 saniye futbol oynamışız. 97 dakikanın 43 dakikasında futbol oynanmış. Sadece derbide değil bir sürü maçta hakemler oyunun akmasına engel oluyorlar. Topyekün biz bütün sistemi baştan aşağı gözden geçirmemiz lazım. Bugünkü finalde inşallah marka değerine olumlu katkı yapacak bir futbol oynanır iki takım açısından da… Biz o konuda çok endişeliyiz. Mevcut hakemin geçmişi malum. Allah ona da, ekibine de hakem şansı versin. İnşallah Türk futbolu açısından gururla ayrılacağımız maç olur ve inşallah Fenerbahçe kazanan taraf olur.” dedi.

Koç son olarak “2023 hem ülkemiz hem dünyamız için kolay bir yıl olmadı. En büyük arzum, 2024’te insanlığın kazanması. İnsanlığa büyük bir ihanet yaşanıyor, İsrail’in Gazze’de yaptıkları… Korkunç şeyler. İnşallah insanlık kazanır.Barışçıl bir yıl olsun. İnsanlığın kazandığı bir dünya olsun. Şu an yaşananlar insanlık ile insanlık dışı arası. Bu bir ideoloji, ülke, din, mezhep değil. 2024 için en büyük arzum insanlığın kazanması. Ülkemizde de şehitlerimiz var. Allah 1 tane daha şehit 2024’te göstermesin. Ülkemizde refah ve huzu olsun, huzur olsun, huzur çok önemli. Huzurun olduğu yerde barışın gelmesi de kolay olur.” deyip sözlerini noktaladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.